Azúrkék vizek, zöld pálmafák és rózsaszín homok a lába alatt. Úgy hangzik, mint valami csoda Barbie világából, de ilyen helyek valóban léteznek. Némelyikük közelebb van, mint gondolná. Hogy a többit is lássa, körbe kell repülnie a fél világot. De megéri!

Mindegyikben közös a csodálatos szín, amely tökéletesen harmonizál az ég és a víz kékjével. A strandok rózsaszíne nemcsak a korallzátonyok közelségének köszönhető, hanem a likacsosházúak és a mohaállatok rózsaszín és vörös héjának is. Az összetört részecskéik keverednek a homokkal, és ragyogóan csillognak a napon. Tudja meg, hol találja a legjobbat. Ha ez az Ön meséje, nézze meg az Öt rózsaszín helyet a következő nyaralásához.

Elafonisi, Görögország

Kréta a bizonyítéka annak, hogy nem kell a világ másik felére repülnie, hogy egy rózsaszín tengerparton pihenjen. Mindössze egy rövid repülőútra van szüksége Haniába (vagy Iráklionba, ha az jobban tetszik), egy autóútra az Elafoniszi lagúnához és egy sétára az azonos nevű festői szigethez. A kettő közötti földszoros sekély, kristálytiszta vízzel töltődött fel. Apálykor a víz szintje úgy leesik, hogy száraz lábbal lehet bejárni a köztük lévő távolságot.

Elafonisi, Görögország
Elafonisi, Görögország © shutterstock

Az erre a területre jellemző lazac szín az összetört vörös likacsosházú kagylók, korallszemcsék és könnyű homok kombinációjának eredménye. Mit tehet itt? Az Elafoniszi sokkal többet kínál, mint a tökéletes hátteret filmezéshez vagy fotózáshoz.

A szigeten található egy természetvédelmi terület, ahol vadon élő teknősöket és egy festői világítótornyot láthatunk. A sziget krétai oldalán egy tökéletesen gondozott strand található napozóágyakkal, bárral és pálmalevél-napernyőkkel, valamint laza, nyugodt légkörrel.

Harbour Island, Bahamák

Hova menne Barbie nyaralni? Természetesen a Bahamákra, azon belül is ennek a paradicsomi szigetcsoportnak a keleti részére! Az egyik ott található sziget – Harbour Island, Észak-Eleuthera mellett – híres rózsaszín strandjairól, amelyeken lávasziklák bukkannak elő. Ha ide szeretne eljutni, repüljön el a Governor’s Harbourba vagy a Rock Soundba, majd tegyen egy rövid hajóutat egyenesen a mesebeli strandra, amely a barbie-korall szerelmeseinek kedvenc színét mutatja.

Harbour Island, Bahamák
Harbour Island, Bahamák © shutterstock

A fehér homokkal kevert korallok és foraminifera-kagylók részecskéit különösen könnyű észrevenni a sziget keleti partján, nem messze az Ördöggerinc-zátonytól (Devil’s Backbone Reef). A strand itt végtelennek tűnik, akár öt kilométerre is nyúlik! Mindenkinek van hely, hiszen a strand 15-30 méter széles.

Miben különbözik ez a hely a többi rózsaszín strandtól? A rózsaszín rendkívül intenzív árnyalatát találja itt – különösen a vízparthoz közeli nedves homokon. A szigetet körülvevő Atlanti-óceán vizének és a rajta fújó szellőnek köszönhetően a nap legnaposabb részében is mezítláb lehet sétálni a helyi strandokon.

A Harbour Island vonzó lesz a stílusos üdülőhelyek és az éjszakai élet szerelmeseinek. A búvárkodás és a sznorkelezés szerelmesei imádják majd a korallzátonyok víz alatti városait. Inkább sétálni szeret? Tegyen egy sétát a tengerparton a várostól a Lava Rock Pointig, a sziget északi részéig, a nagyszerű kilátás garantált!

Komodo, Indonézia

A Kis-Szunda-szigetek indonéz szigetcsoportja a rózsaszín strandok igazi kincsesbányája. Nemcsak Lombok (Tangs Beach), Padar (Pink Beach) vagy Észak-Sulawesi (Serai Beach) szigetén találkozhatunk velük, hanem Komodón is, például a Komodo Nemzeti Parkban. Ez a sziget legjellegzetesebb és leghíresebb látnivalója a sárkányok mellett.

Ha ide szeretne eljutni, repüljön Balira vagy Lombokra. Ezután induljon el egy helyi járattal Labuan Bajo halászfaluba, vagy kiránduljon hajóval Komodo, de azt is mondhatjuk, hogy egész Indonézia legszebb strandjára, Pantai Merah-ra. Tökéletes fotót szeretne az Instagramra? Készítse el itt!

Komodo, Indonézia
Komodo, Indonézia © shutterstock

A szigeten tucatnyi rózsaszín strand található, de néhányat nehéz elérni a szárazföldről. Érdemes megfontolni a vízi közlekedést, és magányosan élvezni ennek a helynek a varázsát! Az Indiai-óceán azúrkék vize tökéletesen illik a tengerpart pasztell rózsaszínéhez és a hegyvidéki sziget lejtőin burjánzó növények intenzív zöldjéhez.

Előnyben részesíti a strandok kényelmét napozóágyakkal, napernyőkkel és a hideg italokat felszolgáló bárral? Akkor ez nem Önnek való hely (hacsak nem saját maga biztosítja ezeket :)). Indonézia rózsaszín strandjai érintetlen természetet és békét kínálnak.

Spiaggia Rossa, Olaszország

Az olaszországi Isola Budelli sziget Krétával együtt az egyetlen európai sziget, amely rózsaszín strandokon kínál kikapcsolódást. A La Maddalena szigetcsoportban található, Szardínia és Korzika között. A legegyszerűbben úgy juthatunk el, hogy lefoglalunk egy repülőjegyet a franciaországi Figariba vagy Ajaccióba, vagy Olaszországba Olbiába, Algheróba vagy Cagliariba, majd egy hajóutat erre a kis szigetre, pl. Palauból.

Spiaggia Rossa, Olaszország
Spiaggia Rossa, Olaszország © shutterstock

Azt viszont érdemes tudni, hogy 1998-ban a strandot elzárták a turistaforgalom elől. Súlyos pénzbírság jár a belépésért, és csak tengerjáró hajóval lehet megnézni. A helyi hatóságok azért döntöttek így, hogy megvédjék ezt a nemcsak Európában, hanem a világon is egyedülálló helyet. Az óriási bírság nem tántorít el mindenkit, és rendszeresen kimegy valaki a partra fényképezni ezen a megközelíthetetlen helyen, sőt… homokot is visz emlékül.

Ha Szardínián vagy Korzikán tervez nyaralni, foglaljon előre egy körutat Isola Budellibe. A nyári szezonban naponta akár 12 000 ember érkezik ide! Csak engedéllyel rendelkező cégek közül válasszon, hogy biztonságos, de egyben jó fotókat garantáló távolságra jusson a sziget partjától.

Falassarna, Görögország

Kréta egy másik rózsaszín kincset is rejt, a Falasszarna strandot. A sziget északnyugati részén található. Itt is érezni a láb alatt a rózsaszín és piros kagylókat és a közeli zátony korallját. Ami annyira különbözik az Elafoniszi strandtól, az a nyugodt, szinte idilli éghajlat.

Bár sok a turista itt, békés. Hogyan lehetséges ez? Falasszarna nemcsak gyönyörű, hanem hatalmas is. Három kilométer hosszú. Itt nemcsak egy napernyő árnyékában lustálkodhat, hanem szörfözhet és sznorkelezhet is.

Falassarna, Görögország
Falassarna, Görögország © shutterstock

A gyermekes családok értékelni fogják ezt a helyet, mivel a tengerparton nem kevesebb mint öt sekély, meleg vizű öböl található. Maga a strand is kisebb részekre oszlik, mint például Pahia Ammosz, Kalami és Aja Paraszkevi. Ez is egy jó hely, ha szereti a vadon élő állatokat. Falasszarna tengerparti városa kivételes természeti értékei miatt került a Natura 2000 hálózatba.

A rózsaszín öblök mellett túraútvonalak és látványosságok is találhatók, mint például a Poszeidon trónja, egy szikla, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre. Vannak bájos szállodák, hagyományos tavernák, ahol krétai ételeket szolgálnak fel, és bárok, amelyek nemcsak italokat kínálnak, hanem a rózsaszín strandra nyíló legszebb kilátást is, miközben a nap lenyugszik.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?