Szeret hagyományos ételeket és helyi üdítőket kóstolni utazás közben? A szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út? Hosszabb étteremlistát készít, mint múzeumi útvonalat?

A fagylalttól a koftáig, a potage-tól a schnitzelig… ha elkötelezett a nemzetközi ínyencségek felé, akkor szerencséje van, hiszen Európa bőven kínál kulináris élvezeteket. Tegyen velünk egy gasztronómiai utazást, miközben Európa legfinomabb városain – Koppenhágán, Budapesten, Ljubljanán, Nápolyon és Valencián – keresztül csámcsogunk, és kóstolja meg kihagyhatatlan ételeiket.

© iStock

Koppenhága, három út

Dánia kozmopolita fővárosának konyhájának három különálló oldala van. A nyüzsgő és innovatív fine-dining szcénával, amely az északi konyha elitjét mutatja be, Koppenhága nem kevesebb mint 15 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, így a mélyebb zsebekkel rendelkező ínyencek első számú célpontja. Következnek a hagyományos koppenhágai stílusú éttermek, amelyekben túlnyomórészt halalapú ételeket szolgálnak fel, amelyeket generációk óta tökéletesre finomítottak. Végül pedig jöhet Koppenhága virágzó street food-kínálata, számos lehetőséggel, köztük a rød pølsével (piros kolbászos hotdog), az ínyenc hamburgerekkel és a közel-keleti ételekkel, mint például a durum shawarma és a falafel.

© iStock

Tehát melyek Koppenhága kötelező ételei? Mindenképpen érdemes megkóstolni a smørrebrødét, amely rugbrød (sötét rozskenyér) hússal, garnélával vagy hallal töltött szendvicsekből áll, beleértve a füstölt lazacot, pácolt heringet, sült angolnát vagy sima lepényhalat. Smørrebrød az egész városban található, de a pletykák szerint a legjobbat a Selma és Hallernes Smørrebrød készíti. Vacsoraidőben ne hagyja ki a frikadellert. Ezeket a vajban sült húsgombócokat sűrű, krémes mártásban tálalják burgonyával vagy kenyéren. Alternatív lehetőség a fiskefrikadeller, uborkával és a romoulada nevű majonézes mártással tálalt halpogácsák.

© iStock

Fűszerezze meg Budapesten

Budapest rengeteg látnivalót kínál az idelátogatóknak, beleértve a gyönyörű építészetet, a termálfürdőket… és természetesen a finom magyar konyhát! Magyarország fővárosa a gulyásról híres – Európa egyik legfinomabb, leggazdagabb és legjellegzetesebb étele, amelyet a legjobban egy csipetnyi fűszerrel tálalnak. A pörkölt egy hagyományos gulyásétel, amely a helyiek és a turisták körében is azonnali sikert arat, hagymás és pirospaprikás sűrű szószt tartalmaz, marha-, borjú-, bárány-, vad- vagy halhússal tálalva. Ha könnyedebb fogást szeretne, próbálja ki a melengető gulyáslevest.

© iStock

A halászlé egy paradicsommal és paprikával fűszerezett, édesvízi halakból készült nagyszerű étel, a vegetáriánusok és a vegánok pedig a fehérpaprikából, édes paradicsomból és hagymából készült lecsót kóstolhatják meg. Ha ezeket túl csípősnek érzi, vegyen egy lángost, amely a város minden részén kapható. Ez egy élesztőtésztából és burgonyából készült rántott lapos étel reszelt sajttal, sonkával, tejföllel és fokhagymás olajjal a tetején. Csemegeként próbálja ki a kürtőskalácsot, a hagyományosan faszénen sült, jellegzetes ízű édességet. Természetesen Budapest számos más nemzeti konyha otthona is, kiváló hamburgerekkel, ázsiai fogásokkal és fúziós ételekkel az egész városban – miért ne próbálná ki a következő kulináris túráján?

© iStock

Helyi ízek Ljubljanában

Kicsi, de tökéletes, egy kis ország apró fővárosa a kulináris kalandok terén többet kínál, mint gondolná! Ljubljana Európa egyik leggyorsabban növekvő városa, és bár az exkluzív éttermek gombaként szaporodnak, a város lakói továbbra is elsősorban a helyi utcai ételekre koncentrálnak. A szlovén ételek olcsók, laktatók és ízletesek. Az Olimpija Burekben felszolgált lapos burek túróval és hússal van töltve, míg a Carniolan, más néven Kranjska klobasa, egy egyszerű, de finom étel kenyérből, sonkából és mustárból.

© iStock

Minden pénteken márciustól októberig a Pogačar téren megtapasztalhatja az Odprta Kuhna – a heti élelmiszerpiac hangulatát. Ez az ínyencek paradicsoma, ahol bódéktól bódékig barangolhat, és megkóstolhatja a helyi finomságokat, hamburgereket, vegán ételeket és osztrigát. Egy gyors étkezéshez válassza a strukljit, a túróval, tárkonnyal, dióval, almával vagy mákkal töltött gombócból készült szlovén ételt. Ha desszertről van szó, a potica jó választás. Egy kalács mogyorós vagy mákos töltelékkel.

© iStock

Találja meg a Nápolyi utcákat

Az olaszországi Campania régió fővárosát nem kell bemutatni az ínyenceknek, bár a várttól eltérően az ételek itt nem mindig finomak, ezért kérje ki a helyiek ajánlásait. Ha megtalálta a helyét, rendelje meg a helyi specialitást – a pizzát! A tipikus nápolyi pizzát hosszan érlelt tésztából készítik, fatüzelésű kemencében sütik, légbuborékokat hozva létre az átsült szélében. Az ikonikus választási lehetőségek közé tartozik a Margherita, egy klasszikus paradicsomszósz, amelyet bivaly-mozzarellával töltenek meg, és a Marinara, amely sajt nélkül kapható. A nápolyi pizzériák az ízek hatalmas választékát kínálják, ezért kísérletezhet a megfelelő feltétekkel.

© iStock

Nápolyban található a Pasta e Patate is, amely burgonyával és sajttal készült tészta, valamint a Ragù Napoletano, egy paradicsomszósz sertés- és marhahússal, valamint a Le Polpette – darált húsgombóc fenyőmaggal, mazsolával és zöldpetrezselyemmel. A nápolyi street food is mesés, olyan rántott finomságokkal, mint a Crocchè di Patate (panírozott burgonyakrokett sajttal és tojással), a Frittatina di Pasta (spagetti baconnel, sajttal és szósszal), a Frittatina di Patate (burgonyapüré-golyó sonkával és sajttal) vagy a klasszikus Arancini (sajttal, hússal vagy zöldséggel töltött rántott rizsgolyó). Hagyjon helyet a gyomrában a friss tenger gyümölcseinek is, mint például az O’cuoppo, a Fritta Mista és a Frutti di Mare.

© iStock

Csodálatos Spanyolország Valenciában

Spanyolország élelmiszer-fővárosa kétségtelenül Valencia. A paella otthonában egyedülálló valenciai, találóan Paella Valenciana néven ismert ételt egy nagy, speciálisan kialakított serpenyőben készítik, és rizsből, babból és nyúlból vagy csirkehúsból áll, nem pedig a jól ismert tenger gyümölcseiből, és egy finom üveg spanyol borral tálalják. Ha csak csipegetne valamit, a pincho vagy a tapas olyan kis harapnivalók, amelyek italokhoz illenek, és olyan ízletes fogásokat kínálnak, mint az Esgarrat saláta szárított tőkehallal és grillezett pirospaprikával, a Croquetas de Bacalao, amely sós tőkehalkrokett, a Clóchinas, egy valenciai kagylóféleség, vagy a Patatas Bravas, sült burgonyadarabok csípős szósszal.

© iStock

A Horchata de Chufa egy tipikus valenciai ital, amelyet tigrisdióból, más néven földimogyoró-mandulából készítenek – tökéletes a forró napokon és megnyugtató az esőben. Fogyassza a fagyos vagy porcukorral megszórt Fartons sütik mellé. A városnéző falatok közé tartozik a klasszikus rántott Buñuelos vagy Churros, amelyek tökéletesen passzolnak a kávéhoz. És ha kétségei vannak, hol étkezzen, mindig irány a legzsúfoltabb éttermek!


Instagram

Egy konkrét helyet keres?