A 28-as sárga villamos klasszikus lisszaboni turisztikai látványosság és a város működő szimbóluma. Ha városlátogatást tervez a portugál fővárosban, mindenképpen szánjon egy kis időt egy utazásra ezen a történelmi villamoson a hagyományos városnézés mellett, valamint néhány megállót egy finom kávéra és a Pasteis de Belémre!

Lisszabon egyedülállóan dombos földrajzi elhelyezkedése miatt az európai San Francisco néven ismert. Bárki, aki fel-alá járt a belváros meredek utcáin, tanúsíthatja a helyi villamos- és lifthálózat értékét. Ezek közé tartozik az Elétrico 28 – Lisszabon leghíresebb villamosútja.

Colorful Lisbon street © iStock
Colorful Lisbon street © iStock

A 28-as villamos az évek során

A 28-as villamos több mint egy évszázada közlekedik Lisszabon belvárosában, az első villamos 1914-ben indult a 28-as vonalon. Ma az útvonalat „remodelado” kocsik, azaz a vonalra jellemző sárgára festett fakocsik szolgálják ki. Az 1990-es években felújították. Akkor miért nem cserélték a villamosokat újabb modellekre? Érdekes módon csak ezek a történelmi kocsik bírják a lisszaboni terep extrém lejtőit, amelyek akár 14%-ot is elérhetnek! A villamosok speciális fékekkel rendelkeznek, amelyek közvetlenül az acélkerekek alá dobják a homokot a nagyobb tapadás érdekében. Amikor a 28-asok felkapaszkodnak Alafama meredek, keskeny utcáin éles kanyarokkal, lehetetlen levenni róluk a szemünket.

Woman making a photo of Lisbon tram © iStock
Woman making a photo of Lisbon tram © iStock

28-as villamos – az ideális turistaút

A 28-as villamos egy 7 km hosszú útvonalon közlekedik, amely összeköti a Praça Martim Morizt a Campo Ouriqueval, és olyan népszerű városrészeket keresztez, mint a Graça, az Alafama, a Baixa és az Estrela. A 28-as vonal egykor a Praça de Camõest kötötte össze az Estrelával, ma azonban az útvonal rövidebb, és a Praça de Camõesnál ér véget. 1984-ben egy hosszabb útvonalat indítottak el – a központi elhelyezkedésű Martim Moniz tértől a Prazeres negyedig. Körülbelül 50 percet vesz igénybe a teljes hosszabb útvonal megtétele, de ez gyakran meghosszabbodhat a forgalmi dugók és a rosszul parkoló autók miatt!

Woman posing on the tram view © iStock
Woman posing on the tram view © iStock

Mit érdemes megnézni a 28-as villamosról?

A 28-as útvonala áthalad a városközpont történelmi negyedein, fel- és leszállhat a villamosról, hogy megnézze a környék összes látnivalóját. Az útvonal a Sé-székesegyház és a Castelo de São Jorge közelében halad. A környéken rengeteg kilátó is található, mint például a Miradouro das Portas do Sol, a Miradouro Nossa Senhora do Monte, a Miradouro da Graça és a Miradouro de Santa Luzia. Ne hagyja ki a Praça da Figueira és a Martim Moniz tereket, valamint a hangulatos Alafama negyedet, szűk utcáival és a feje fölött lógó frissen mosott ruhákkal. Kóstoljon bele Lisszabon éjszakai életébe a Bairro Altóban, és élvezze a felejthetetlen élményeket, miközben a történelmi Elevador da Bica, Elevador de Santa Justa és Elevador da Glória liftek egyikén utazik a város tetejére.

Woman in the Bairro Alto district © iStock
Woman in the Bairro Alto district © iStock

Hol lehet felszállni a 28-as villamosra?

A legjobb hely a villamosra való felszálláshoz attól függ, hogyan szeretné eltölteni az idejét. Szívesebben végigjárja az útvonalat a maga teljességében, vagy fel- és leugrál városnézés céljából? Ha városlátogatást tervez Lisszabonban a nyüzsgő tavaszi és nyári szezonban, és szeretne helyet biztosítani magának a villamoson, szálljon fel a kezdeti megállókban – Martim Moniz vagy Campo Ourique. A 15 percenként érkező villamosok miatt könnyen lehet várni a következőre, ha az első túl zsúfolt. A menetrend és az útvonaltérkép megtalálható minden megállóban, valamint online a carris.pt oldalon.

Mikor a legszerencsésebb villamosozni?

Gondosan válassza meg az időzítést, mivel a sárga villamosokat nemcsak a turisták használják, hanem főleg a lisszaboni lakosok. A 28-as villamos kora reggel vagy késő este a legkevésbé zsúfolt. A nyári szezonban a villamosjárat reggel 6 óra előtt indul a Martim Monizról, és egész nap 23:30 utánig jár. A főszezonon kívül a villamosok reggel 6 és este 22 óra között közlekednek. Ügyeljen az esti villamosok végállomására, mivel éjszaka gyakran rövidebb útvonalon közlekednek.

Colorful tram on the Lison street © pexels
Colorful tram on the Lison street © pexels

Savoir-vivre a 28-as villamoson

A portugál főváros többi villamos- és autóbuszvonalához hasonlóan a villamosra az első ajtón kell felszállni, és hátul leszállni. Felszállás előtt álljon sorban a villamosmegállóban. Felszálláskor érintse a jegyét a bejárat mellett, közvetlenül a vezetőülés mögött található sárga leolvasóhoz. Jegyet is vásárolhat a sofőrtől, de csak a megfelelő készpénz felhasználásával. Figyelni kell arra, hogy a sárga villamosok vonzzák a zsebtolvajokat, ezért tartsa biztonságos helyen fényképezőgépét, pénztárcáját és telefonját, és ne álljon az ajtók mellett, ahol a tolvajok leggyakrabban élnek a lehetőséggel. Álló villamosozáskor kapaszkodjon erősen, mert az indulás és a megállás hirtelen történhet!

Tram in the narrow street © iStock
Tram in the narrow street © iStock

Mennyibe kerül egy villamosjegy Lisszabonban?

Szerencsére a 28-as villamos nem drága turistalátványosság, egyetlen jegy 3 euróba kerül. A Viva Viagem kártya használatával ez az ár felére csökken, azonban egy lisszaboni városlátogatáshoz jó választás a 24 órás jegy. 6,45 euróba kerül, de korlátlan utazást tesz lehetővé a városban bármilyen közlekedési eszközzel, beleértve a történelmi lifteket is! Lehetővé teszi azt is, hogy tetszés szerint le- és felszálljon a villamosra – ez nem lehetséges egy normál 3 eurós jeggyel.

Hol és hogyan lehet villamosjegyet venni Lisszabonban?

Lisszabon jól fejlett tömegközlekedési jegyhálózattal rendelkezik. Egyetlen 3 eurós utazásért egyszerűen fizessen a sofőrnek, amikor felszáll a villamosra. Ezeket a Carris fuvarozó képviselőitől is megvásárolhatja a turisztikai szezonban, illetve egész évben a postán vagy a város nagyobb utcáin található sárga Carris-bódékban vagy MOB-pontokon. A Viva Viagem kártyák a Carris pontokon is kaphatók, míg a 24 órás jegyeket kizárólag a metróállomásokon, például a Martim Moniz téren árulják.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?