Norvégiát eredendően a vad, csodálatos természethez társítjuk. Itt láthatjuk a legszebb fjordokat, a lenyűgöző északi fényeket és csodálatos tájakat a gleccserek tetejéről, valamint a tengerparti sziklákról lepillantva. Az ország a luxust keresők számára is remek célpont, hiszen a norvégok nagyra értékelik a magas minőséget, vagyis éttermek, elegáns szállodák és exkluzív körutazások várják itt. Mit választ?

Ha azt tervezi, hogy ellátogat Norvégiába, akkor számos mód van ennek a hihetetlen országnak a felfedezésére. Összpontosíthat a természeti látnivalókra, és igazi felfedezőnek érezheti magát a vakáció során. Menjen városnézésre napközben, és nézze meg a csillagokat az érintetlen éjszakai égbolton. Norvégia Európa második legritkábban lakott országa, ami azt jelenti, hogy itt jobban látszanak a csillagok, mint máshol. Jobban szereti a nagyobb városok kényelmét, vibrálást és erős fényeit? Oslo, Bergen, Trondheim és Ålesund érdekes építészetéről és elérhető luxusáról híres.

Preikestolen, Norway © iStock
Preikestolen, Norway © iStock

Sziklák vagy fjordok?

Norvégia számos természeti csodája közül az érdekes sziklaképződmények kétségtelenül az ország szimbólumai. Szinte minden trollok földjére tett kirándulás során meg kell látogatni Norvégia ikonikus sziklaképződményei közül legalább egyet, mint például a Preikestolen, a Kjeragbolten vagy a Trolltunga. A Preikestolen egy 604 méter magas szikla, melynek falai a Lysefjordba esnek – a szinte teljesen sík felület tökéletes hely ezeknek a látványos kilátásoknak a megcsodálásához, de vigyázzon, mert nincsenek korlátok! Engedje szabadjára adrenalinfüggőségét, látogasson el Kjeragboltenbe, amely 1000 méteres magasságban két szikla között nyugvó kő. Az egyik legtöbbet fényképezett hely Norvégiában a „troll nyelve”, a Trolltunga. A Ringedalsvatnet-tó feletti szakadék fölött kiálló lapos szikla a világ minden tájáról vonzza az izgalomra vágyókat és fotósokat.

Naeroyfjord, Norway © iStock
Naeroyfjord, Norway © iStock

Ha megerőltető túrázás nélkül is csodálatos kilátást keres, látogassa meg Norvégia legnépszerűbb fjordjait. A Naeroyfjord felkerült az UNESCO világörökségi listájára, míg a fjordok királya minden bizonnyal Sognefjord, melynek hossza meghaladja a 200 kilométert! A Geirangerfjordban megtapasztalhatja a norvég folklórt: a vízből 1700 méter magas hegyek magasodnak a hagyományos füves nyaralókban gazdag területen.

Trollstigen, Norway © iStock
Trollstigen, Norway © iStock

Lazítás vagy izgalom?

Ha jobban szereti Norvégia tengerparti városainak laza hangulatát híres fehér faépületeikkel, a norvég riviéra tökéletes választás. Sørlandetben faluról falura vagy szigetről szigetre utazhat, és magába szívja a mesebeli hangulatot. Risør, Tvedestrand és Gjeving különösen kellemes kirándulóhelyeket.

Izgalmas élményért tegyen egy körutat a Norvég- vagy a Barents-tengeren, ahol egy hajóról megtekintheti a nyugati part csodálatos természetét. Horgászni is lehet norvég lazacra, valamint raftingolhat Sjoában és Gudbrandsdalenben. Norvégiában izgalmas, festői utakat is talál, mint például az Atlanterhavsvegen vagy az Atlanti-óceáni út, és a Trollstigen, avagy a Trollok útja.

Northern lights in Norway © iStock
Northern lights in Norway © iStock

Aurora vagy fehér éjszakák?

Norvégia azon kevés európai országok egyike, ahol megcsodálhatja a látványos Aurora Borealist. Minden évben szeptember 21-től március 21-ig vadászhat erre a fenséges fényshow-ra az égen, és a legjobban olyan északi területekről látható, mint Tromsø, Kirkenes, Lofoten, Svalbard és Bodø. Ha nyáron Skandináviába látogat, egy másik csodálatos természeti látványban is részesülhet: a fehér éjszakákban. Ne lepődjön meg, ha az éjszaka közepén rájön, hogy még nem alkonyodott be!

Oslo, Norway © iStock
Oslo, Norway © iStock

Norvégia legérdekesebb városai

A norvég városokba tartó repülőjáratok csábítják? Jogosan! Norvégia városai a nagyvárosok kozmopolita hangulatát ötvözik a nyugodt kisvárosi légkörrel, egyedi és laza légkört teremtve. A kihagyhatatlan Oslo tele van lenyűgöző építészeti csodával, és a szecessziós bérházak, a skandináv stílusú favillák és a brutalizmus szerelmesei mind találnak itt valamit. Oslo mindegyik kerülete meglepő és egyedi, ezért nézzen körül alaposan, miközben a város utcáin jár.

Bergen, Norway © iStock
Bergen, Norway © iStock

Ha szeretné élvezni a tengerparti hangulatot, és látni szeretné a tipikus színes norvég faházakat a hegyoldalon lefelé zuhanóan, látogasson el Bergenbe, ahol a hegyek találkoznak a tengerrel. Ez a fjordok kapujaként emlegetett város igazi csemege mindenkinek, aki szeretné megtapasztalni azokat a tipikus norvég tájakat. Művészi hangulat uralkodik Trondheimben, ahol szinte minden sarkon találhatunk galériákat, műtermeket és múzeumokat. Nem csoda, hogy a város Norvégia egyik legfontosabb művészeti akadémiájának ad otthont.

Opera house in Oslo, Norway © unsplash
Opera house in Oslo, Norway © unsplash

Fine dining és luxus szállás Norvégiában

Oslo, Bergen és Trondheim sokrétű városok, ahol kényelmes panziók, kempingek és szállodák találhatók. A fővárosban rengeteg ötcsillagos szálloda is található, mint például a Thon Hotel Rosenkrantz, az Amerikalinjen és a Grand Hotel. Vacsorára látogasson el a város számos kritikusok által elismert éttermébe, mint például az Alaise, a Maaemo és a Hyde. Bergenben pihenjen kényelmesen az Opus 16-ban vagy a Bergen Børs Hotelben, és próbáljon ki ízletes ételeket olyan éttermekben, mint a Lysverket, a Bare vagy a Moon.

Sauna in Norway © iStock
Sauna in Norway © iStock

Trondheim elegáns oldalának megismeréséhez látogasson el olyan éttermekbe, mint a Speilsalen, a Credo vagy a FAGN. Különleges bánásmódra is számíthat az ötcsillagos Britannia Hotelben. Ne feledkezzen meg a város számos gyógyfürdőjéről, szalonjáról és szaunájáról, hogy egy melegítő és pihentető lazítást élvezzen – különösen jólesik a hidegebb hónapokban, a holtszezonban!

A csillagfényes éjszakáktól az ötcsillagos luxusig Norvégiában minden megtalálható! Mire vár?


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?