Nap, hegyek, óceán – mi mást kívánhatna? Madeira tökéletes nyaralóhely az év bármely szakában. A sziget lenyűgözi az állat- és növényvilágának sokszínűségével, garantálva a gyönyörű időt és a felejthetetlen élményeket. Ha Ön olyan ember, aki a gondtalan tengerparti lustálkodást inkább aktív nyaralásra cseréli, nézze meg, mit érdemes csinálni Madeirán!

Madeira – egy örökzöld sziget

Madeira egy sziget az Atlanti-óceánban. Porto Santo, Desertas és Selvagens szigetével együtt alkotja Madeira szigetcsoportját. Érdemes megjegyezni, hogy a szigetek közül csak kettő, Porto Santo és Madeira lakott. De koncentráljunk a fő úti célunkra. Madeira vulkáni eredetű sziget, területe 741 négyzetkilométer. Az enyhe éghajlat miatt „örökzöld szigetként” ismerik. Nyáron a levegő átlaghőmérséklete 25°C, télen 17°C. Szeret a vízben bolondozni? A víz átlagos hőmérséklete nyáron 22°C, télen 18°C.

Porto Santo
Porto Santo © iStock

Madeira a gyönyörű és változatos növényzet, magas sziklák, de ritka állatfajok és strandok szigete is. A pihenni vágyóknak kavicsos strandok állnak a rendelkezésükre, pl. a Lidóban. A homokos strandok szerelmesei kissé csalódottak lehetnek. Madeirán kevés homokos strand található (pl. Machicóban), azonban elég egy rövid komputat megtennie a közeli Porto Santo szigetére, és máris sok homokos strand közül választhat. Madeirán is vannak érdekes műemlékek, mint például a Sé-székesegyház vagy a Madeirai Néprajzi Múzeum. A futballrajongók minden bizonnyal ellátogatnak a Cristiano Ronaldo múzeumba, és elmennek a CR7-et ábrázoló emlékműhöz. Nos, egy rövid pihenés és városnézés után itt az ideje egy igazi kalandnak. Íme, ötleteink egy aktív madeirai nyaraláshoz.

Levada
Levada © Andre Carvalho

Túraösvények Madeirán

A hegyvidéki terep kiváló feltételeket biztosít a túrázáshoz. Madeirán számos turistaút található. Leküzdésük nemcsak nagy adag endorfint biztosít, hanem lehetővé teszi a sziget gyönyörű tájának megcsodálását is. Madeira egyik fő látnivalója a levadák. Ez kis öntözőcsatornák hálózata, amelyek a vizet a sziget északi részéből délre szállítják. Építésüket a 16. században kezdték el, az utolsó csatornák az 1940-es évekből származnak. A levadákból érkező víz egyrészt vízerőműveket táplál, másrészt a környező földeket és növényeket öntözik vele. A madeirai levadák mentén való túrázás vonzza a turistákat, és ez a látványosság egész évben elérhető. A csatornák egy része meredek sziklákba, mások völgyekbe vannak vésve. A túra során vízesések mellett haladunk el, vagy alagutakon megyünk keresztül. Érdemes ebédet, zseblámpát és megfelelő cipőt vinni – csúszósak lehetnek az utak. Útvonaljavaslat? Ribeiro Friótól Balcõesig (20-30 perc).

Pico Ruivo
Pico Ruivo © iStock

Apropó túrázás. Érdemes felkapaszkodni a sziget néhány csúcsára, hogy megcsodálhassuk a gyönyörű panorámát, amely egyesíti a zöld dombok és az óceán látványát. Az egyik lehetőség az Achada és Teixeira közötti útvonal a sziget legmagasabb csúcsára, a Pico Ruivóra (1862 m tengerszint feletti magasság). Szintén jó ötlet a madeirai időtöltésre egy gyalogos kirándulás Cabo Girãóba (580 m tengerszint feletti magasság), ahol van egy üvegpadlós kilátó. Szeretné megcsodálni a sziget hegyes domborzatát, de nem szeret túrázni? Terepbiciklivel, motorral vagy autóval aszfaltozatlan utakon nagy adag adrenalint kap!

Funchal
Funchal © iStock

Mit érdemes még csinálni Madeirán

Ha nem gyalog fedezzük fel a szigetet, akkor talán mászva? A meredek sziklák a meghódításukra ösztönöznek, de természetesen csak egy profi hegymászó vigyázó szemei mellett. A száguldás szerelmesei Madeira fővárosába, Funchalba mehetnek, ahol gokartpálya is található. A siklóernyős repülés remek módja annak, hogy Madeirát más szemszögből nézzük meg. A felhőkbe felvonókkal is mehetünk. Az egyik legnépszerűbb a Funchalt Montéval összekötő. Visszaút? Próbálja ki Madeira népszerű látványosságát, a tobogánt.

Az útvonal Montéból Funchal felé vezet. A fonott szánon két ember fér el, és két népviseletbe öltözött helyi lakos tolja, illetve kormányozza. A lesiklás körülbelül 10 percig tart.

Érdekesség, hogy 1850-ben ezek a szánok voltak a fő közlekedési eszközök a két város között. Egy kis pihenésre vágyik? Menjen a golfpályára! Golfozzon gyönyörű tájjal körülvéve, a háttérben az óceánnal. Két pálya közül választhat: az egyik a Palheiro Golf (18 lyuk), a másik a Santo da Serra Golf Club (27 lyuk).

Madeira
Madeira © Henrique Seruca

Vízi sportok Madeirán

Madeira tökéletes hely a vízi sportokhoz. Nem ok nélkül hívják a szigetet az Atlanti-óceán Hawaiijának. A szép, napsütéses idő kéz a kézben jár a gyakori hullámokkal. Természetesen a szörfözés kívánkozik az első helyre, a deszkás sportot oktató iskolák és felszereléskölcsönzők megtalálhatók az egész szigeten. A szörfözés testvére, azaz a bodyboard is nagyon népszerű, és közvetlenül mögötte áll a SUP, azaz a Stand Up Puddle, deszkán lovaglás egy lapát segítségével. Inkább valami extrémre vágyik? Akkor ott van a coasteering. Ez a szó nagy adag adrenalint rejt magában! A sziklákra mászás, a vízbe ugrás és gyakran barlangok felfedezésének kombinációja.

Madeira
Madeira © Francisco Correia

A madeirai búvárkodással hasonló, ha nem jobb élményekben lesz része. A kristálytiszta víz megmártózásra csábít. A turisták számára nagy vonzerővel bír a búvárkodás Madalena do Marban, ahol a Bowbelle hajóroncs található (21-30 méteres mélységben). A csendesebb időt kedvelő vízimádók csónakot bérelhetnek és egy kellemes körútra indulhatnak. Érdemes egy legénységgel való körutazásra is befizetni, amelyet delfinek és bálnák természetes élőhelyükön való megfigyelésével kombinálnak. A sporthorgászat és a kenuzás kedvelői is kellemesen érzik magukat Madeirán.

Cabo Girão
Cabo Girão © iStock

Mint látja, Madeira sok mindent kínál. Az édes lustálkodás kombinálható aktív pihenéssel. Függetlenül attól, hogy melyik szórakozást választjuk, két dologban biztosak lehetünk: az időjárásban és a lélegzetelállító tájban.

Mamy najlepsze oferty lotów, noclegów i city breaków na Maderze

FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?