Párizs – a szerelem, a művészet és a kávéházi kultúra városa. Bármilyen napszak is legyen, a francia főváros lakói a világ minden tájáról érkezett turistákkal dörgölőznek, hogy járdára kihelyezett kis asztalokról szemléljék a világot. A beszélgetések keverednek a város hangjaival, hiszen a vajas croissant ízét egy korty kávé tökéletesen kiegészíti. Tekintse meg a párizsi kávézók TOP-ját!

Mit nézzünk meg egy hétvégén Párizsban?

Még egy rövid utazás a francia fővárosba is mély benyomást kelt. Műemlékek, múzeumok, kulturális események és a lehetőség, hogy a világ legnagyszerűbb művészeinek megszentelt nyomdokaiba lépjünk; Párizs nagyon rövid ideig alszik, és szinte éjjel-nappal nyitva áll a turisták előtt. Szóval mit lehet látni Párizsban két nap alatt? A város örök szimbóluma az Eiffel-torony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Ha azonban nincs ideje, akkor azt javasoljuk, hogy hagyja ki a felfelé igyekvő sorokat, és csináljon a toronyból gyönyörű hátteret a fotóihoz – különösen éjszaka.

Ha Párizsba látogat, mindenképpen látogassa meg a Champs Élysées-t, amely nemcsak számos történelmi eseménynek volt tanúja, hanem Párizs legnépszerűbb bevásárlóutcája is. Számos étterem és ikonikus butik található itt, bár az árak mindkét esetben magasak. A Champs Élysées a Diadalívtől a Place de la Concorde-ig húzódik, így rengeteg lehetőség nyílik a látnivalók megtekintésére útközben.

Paris in the evening © unsplash
Paris in the evening © unsplash

A párizsi hétvége kötelező eleme egy látogatás Montmartre történelmi negyedében, ahol a Sacré-Coeur katedrális található. Érdemes hozzátenni, hogy a katedrális előtti lépcsőn állva Párizs egyik legjobb kilátója nyílik ingyen. A Montmartre-ban menjen a Moulin Rouge területére. A híres kabaré turisták tömegét vonzza a világ minden tájáról, az élő előadásokra a jegyeket jó előre le kell foglalni.

Az épületen kívüli ikonikus vörös szélmalomtábla önmagában is sok ember számára vonzó. Szóval, hány nap kell ahhoz, hogy valóban felfedezzük Párizst? Még egy egyhetes tartózkodás is túl rövidnek tűnik ebben a lenyűgöző városban. Ha azt tervezi, hogy meglátogatja a Louvre-t, néhány órát kell várnia ahhoz, hogy belépjen a múzeumba. Könnyű városnézés, ha Párizst hajóval nézzük meg – nemcsak a vízről fedezheti fel az ikonikus látványosságokat, hanem egy romantikus körutazáson is részt vehet a Szajnán.

Atmosphere of the Parisian street © iStock
Atmosphere of the Parisian street © iStock

Hol lehet enni Párizsban?

A francia konyha világszerte híres számos finom ételéről és desszertjéről. Minden önmagára adó helyi étterem kulcsfontosságú menüelemei közé tartozik a libamáj, a francia hagymaleves, a tatár beefsteak és a tenger gyümölcsei. A népszerű édességek közé tartozik a palacsinta, a vajas croissant és a crème brûlée – tejszínből, tojásból és cukorból készült édes és ízletes puding, égetett cukros tetejével. Ha gyors harapnivalóra vágyik útközben, menjen a város legrégebbi cukrászdájába, a Rue Montorgueil 51. szám alatt található Stohrerbe. Ez a cukrászda olyan különlegességekkel fogja elkápráztatni, mint a híres macaronok, amelyek mindegyike műalkotásnak tűnik, és mindegyik egyszerűen elragadó ízű!

Woman enjoying her coffee © iStock
Woman enjoying her coffee © iStock

Hol lehet reggelizni Párizsban? A francia főváros nem panaszkodhat éttermek vagy kávézók hiányára, amelyek étlapján nemcsak forró italok és sütemények, hanem reggeli, ebéd és vacsoraételek is szerepelnek. A párizsi kávézók reggel nyitnak ki, hogy kávét és croissant-t vagy vajas pirítóst szolgáljanak fel vendégeiknek, és késő estig tartanak nyitva.

Egy csésze kávé körülbelül 2,50 eurótól indulhat, és elérheti a 10 eurót is, vagyis egy kávézó választása megszédíthet! Íme, néhány kedvenc helyünk, ahol ízletes helyi specialitások mellett viheti be a koffeint:

Beautiful cafe, from the street view © unsplash
Beautiful cafe, from the street view © unsplash

Az 5 legjobb párizsi kávézó

1. Le Procope – 13 rue de l’Ancienne Comédie

A Le Procope Párizs legrégebbi kávézójaként hirdeti magát. A történelmi épület 1686-ban épült, és fontos helyet foglal el Párizs történetében. Találkozóhelye volt a művészeknek, az értelmiségnek és olyan politikusoknak, mint Napóleon, Diderot és Rousseau. A Le Procope kétszintes, mesés, 18. századi stílusú belső tere tele van régiségekkel és híres vendégeinek emlékeivel. Sok párizsi kávézótól eltérően a Le Procope-on kívül nincs asztal a járdán. Ehelyett van egy rejtett külső terasz, amelyen fellélegezhet a város nyüzsgéséből. Az itteni menü tele van helyi finomságokkal, beleértve a tenger gyümölcseit, a hagymalevest, a párolt marhapofát és a tiramisut.

2. Les Deux Magots – 6 Place Saint-Germain-des-Prés

Ezt az irodalmi kávézót Ernest Hemingway gyakran látogatta, és rengeteg szabadtéri ülőhellyel rendelkezik. Élvezze a kávé aromáját, miközben egy finom osztrigából és tarte tatinből álló vacsorával szemez. Könnyebb ebédhez kiváló szendvicsek is vannak. A kávézó nagyon népszerű, így ebédidőben nem biztos, hogy talál szabad asztalt, de ha ez a helyzet, akkor a következő kávézónk az utca túloldalán található.

3. Café de Flore – 172 Boulevard Saint-Germain-des-Pres

Ez a helyszín évek óta versenyez a Les Deux Magots-val a Párizs legjobb kávézója címért. Ez az ingatlan gazdag irodalmi múlttal is rendelkezik, hiszen Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir találkozott itt – a látogatók gyakran kérnek helyet kedvenc asztalukhoz. A művészet szerelmesei imádni fogják a hagyományos art deco belső terét, az alkalmankénti szabad mikrofonos színházi felolvasásokat és a jellegzetes virágalkotást, amely a tábla fölött lóg a hely nevét adva. Ha arra kíváncsi, hol reggelizzenek Párizsban, feltétlenül látogassanak el a Café de Flore-ba, mivel étlapján olyan különlegességek szerepelnek, mint a croissant, a szendvicsek és a finom forró csokoládé.

4. La Rotonde – 105 Boulevard du Montparnasse

Ez a könnyen felismerhető kávézó feltűnő vörös-arany árnyalatokkal rendelkezik az épület belsejében és kívül egyaránt. Ez a hely híres vendégeinek, például Pablo Picassónak köszönhetően vált híressé. A legenda szerint a kávézó eredeti tulajdonosa rendszeresen megengedte a kevésbé gazdag művészeknek, hogy szalvétarajzokkal fizessék ki számlájukat, így egyetlen kávé áráért elkészíthették munkáikat. A mai napig népszerű hely az írók, zenészek és festők körében, és vonzó menüje csigákat, skót lazactatárt, osztrigát és ízletes reggelit tartalmaz.

5. Café de la Nouvelle Mairie, 19 rue des Fossés Saint-Jacques

Az Emily Párizsban rajongóinak érdemes ellátogatniuk a Café de la Nouvelle Mairie-be. Emily itt találkozott barátjával, aki croissant-t evett, vagy egy pohár bort kortyolgatott.

Couple in the cafe © pexels
Couple in the cafe © pexels

A műsornak köszönhetően ez a hely elég népszerű, de egy gyors kávé erejéig még mindig érdemes ellátogatni ide. A kávézó meglehetősen kicsi, de számos járdára kitett asztallal rendelkezik. A francia kávézók nemcsak egy falatozás helyszínei, hanem találkozási pontok a beszélgetésekhez vagy egy csendes pohár borhoz. A külső asztalokon rengeteg embert nézhet, miközben magába szívja a város hangulatát. A gyors találkozók gyakran a késő esti órákba nyúlnak, és a reggeli során találkozó idegenek gyakran vacsoráznak ugyanabban a kávézóban. A párizsi élet kipróbálásához ismerje meg a francia kávézókultúrát.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?