Nézzen fel! A csillagos ég nem csak a romantikus vígjátékok elválaszthatatlan része. A csillagnézés remek kikapcsolódási lehetőség egy nehéz nap után. Cserélje le a sok munkát egy csendben töltött álmodozásra.

Hová menjünk, hogy felfedezzük az univerzum titkait? Íme, a világ legsötétebb helyeinek listája, amelyek a legjobb minőségű csillagászati megfigyeléseket garantálják a csillagokkal teli égboltot kémlelő profik és amatőrök számára egyaránt.

La Palma, Roque de los Muchachos observatory © iStock
La Palma, Roque de los Muchachos observatory © iStock

La Palma, Kanári-szigetek

Ez a lista nem indulhat másképp. La Palma egy változatos tájjal rendelkező sziget. Az UNESCO bioszféra-rezervátumnak nevezte el. Vulkánok, erdők, strandok és számos túraútvonal – itt mindannyian megtaláljuk a kedvencünket a szabadidő eltöltésének lehetőségei között. De ez még nem minden. A sziget körülményei és az elhelyezkedése az Atlanti-óceánban kiváló lehetőséget biztosítanak az égbolt megfigyelésére – az egyik legjobbat a világon. La Palma tökéletes csillagászati ​​minőségét igazolja a Starlight tanúsítvány, amely megkülönbözteti az ilyen típusú helyeket, és annak biztosítására, hogy semmi ne zavarja a csillagok szemlélését, például az Égbolt Törvényének előírásait alkalmazták.

The sky above La Palma © iStock
The sky above La Palma © iStock

Ezen a szigeten működik 1985 óta a Roque de los Muchachos asztrofizikai obszervatórium. A sziget tetején található, több mint 2400 m tengerszint feletti magasságban, így meglátogatásával szó szerint a felhők fölé emelkedhet. Az obszervatórium feletti égbolt éjszaka minimális fényszennyezéssel sújtott. Erről a helyről a Tejút megfigyelése puszta öröm. Természetesen a szigeten más megfigyelési pontok is találhatók, amelyek jóval lejjebb helyezkednek el, mint például a La Palma déli részén található San Antonio vulkán (a tengerszint felett valamivel több mint 600 méteren), amely lehetővé teszi a csillagok megcsodálását igényeinek és lehetőségeinek megfelelően – egyedül vagy idegenvezetővel.

The sunset in Westhavelland © iStock
The sunset in Westhavelland © iStock

Westhavelland Természeti Park, Németország

Hol van a legjobb hely a csillagok nézésére anélkül, hogy előre meg kellene terveznie egy hosszú utazást? Jó lehetőség egy kirándulás Németországba, pontosabban a Westhavelland Természeti Parkba, amely Berlintől körülbelül 70 kilométerre található. A több mint 1300 km2-es régió számos veszélyeztetett állat- és növényfaj otthona. A Havel folyón hódok, vidrák és rétisasok figyelhetők meg. Érdemes sétálni is, hogy teljes egészében megcsodálhassuk az élővilágot.

The sky above Havel river © iStock
The sky above Havel river © iStock

Az említett természeti park szorosan kapcsolódik a csillagok parkjához. Ezt a helyet Sötét égbolt rezervátumnak nevezték, amely alacsony fényszennyezéséről ismert. A parkban vannak kilátóhelyek, mint például a Zootzen vagy a Gülpe sportpálya kempinggel. Itt található a Sternenblick Parey megfigyelőállomás is, ahol előadásokon vagy közös égbolt-megfigyeléseken vehetünk részt vezetővel.

The sunset in Hortobágy © iStock
The sunset in Hortobágy © iStock

Hortobágy, Magyarország

Eljött Magyarország és a keleti, román határhoz közeli térségének az ideje. Itt működik a Hortobágyi Nemzeti Park. Ez a legrégebbi magyar nemzeti park. Területe több mint 800 km2, a tájat szikes mocsarak, rétek és száraz legelők alkotják. A hatalmas, sík területek számos állatfajnak, különösen madaraknak adnak otthont. A Hortobágy okkal szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Racka sheep in Hortobágy © iStock
Racka sheep in Hortobágy © iStock

A terület elnyerte a Dark Sky Park címet is, ezzel hírnevet kivívva az ideális csillagnéző helyek között. A parkban nyilvános csillagvizsgáló működik, és sokan foglalnak éjszakai sétákat a csillagos égbolt alatt a turistákat megcélzó csillagászati programok keretében. Itt megcsodálhatja a Tejútrendszert vagy az állatövi fényt. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a helyet megóvják a fényszennyezéstől, így nemcsak tökéletes feltételeket biztosítanak a csillagok megfigyeléséhez, hanem egyúttal gondoskodnak a vadon élő állatok békés életéről is.

The sky above Cherry Springs State Park © iStock
The sky above Cherry Springs State Park © iStock

Cherry Springs Nemzeti Park, Pennsylvania

Az Egyesült Államok keleti részén található Cherry Springs Nemzeti Park egy másik „sötét hely”, amelyet az asztronómusok és más csillagászok imádni fognak. A hatalmas területet 700 m tengerszint feletti magasságban veszi körül a Susquehannock erdő, amely további védelmet nyújt a fényszennyezés ellen. A parkban kempingek és túraútvonalak találhatók.

Susquehanna river near Cherry Springs State Park © iStock
Susquehanna river near Cherry Springs State Park © iStock

A látogatók dönthetnek úgy, hogy egyénileg vagy idegenvezető felügyelete mellett figyelik meg a csillagokat. A turisták igénybe vehetik mind az általánosan elérhető területeket (ideális egy rövid, több órás égboltmegfigyeléshez), mind a sátorhelyeket vagy egy éjszakai csillagászati megfigyelőteret (előzetes helyet kell foglalni). A Cherry Springs Nemzeti Park olyan hely, amely garantálja a 360 fokos kilátást és a tökéletes feltételeket a Tejút vagy más érdekes csillagászati jelenségek megcsodálásához, ahogyan az egy Dark Sky Park tanúsítvánnyal rendelkező helyhez illik.

La Silla observatory in Chile © iStock
La Silla observatory in Chile © iStock

Atacama, Chile

Az Atacama a világ legszárazabb sivataga. Az itt uralkodó időjárási viszonyok lehetővé tették, hogy ideális körülményeket teremtsenek a csillagok megfigyeléséhez és még sok máshoz. És bár a repedezett földkéreg növényzetet rejt magában, a nedvesség forrása itt nem a csapadék, hanem a köd. A száraz levegő, a felhőtlenség és a gyakorlatilag nulla fényszennyezés a fő oka annak, hogy a régióban számos csillagászati obszervatórium található.

The sky above Atacama desert © iStock
The sky above Atacama desert © iStock

Természetesen ezek közül a legnagyobb és leghíresebb az ALMA csillagvizsgáló, amely a legmodernebb és legnagyobb távcsövekkel van felszerelve. A létesítmény 5000 m tengerszint feletti magasságban található, így amatőrök számára megközelíthetetlen, de a csillagos égbolt minden szerelmese igénybe veheti az alatta elhelyezkedő egyéb megfigyelőpontok szolgáltatásait és szakértők segítségét. Az asztroturizmus évek óta rohamosan fejlődik itt, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy aki úgy dönt, hogy megcsodálja az eget ezen a helyen, kivételes emlékekkel tér haza.

The sunset in Tromsø © iStock
The sunset in Tromsø © iStock

Tromsö, Norvégia

Végül egy utazás az Északi-sarkkörön és a norvégiai Tromsö városon túl. A skandináv táj harmonikus párost alkot itt a régió számára meglehetősen enyhe klímával – mindezt a Golf-áramlatnak köszönheti. Tromsö remek hely a téli vakációhoz, de nem csak ahhoz. A gyönyörű, csillagos égbolt és az északi fény szerelmesei jól érzik magukat itt. Tromsö sarki éjszakája novembertől januárig tart. Ez az idő kiváló feltételeket biztosít az éjszakai égbolt megfigyeléséhez.

Aurora borealis above Tromsø © iStock
Aurora borealis above Tromsø © iStock

Felhőtlen éjszakákon nagy az esélye ennek a csodálatos csillagászati ​​jelenségnek. Néha csak türelmesnek kell lenni, vagy kirándulni a környéken, de egy dolog biztos – ha az északi fény nem is jelenik meg egy adott éjszakán, a számtalan csillag látványa az égen minden bizonnyal kárpótol. azt. Szintén megfontolandó a professzionális égbolt megfigyelésben való részvétel, szakember felügyelete mellett. Nemcsak a legjobb kilátóhelyekre visznek el bennünket, hanem többek között szuvenírfotók készítéséről is gondoskodnak.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?