Ha a római dolce vitát szeretnénk élvezni, akkor annak az olasz konyha társaságában kell történnie. Róma legfontosabb műemlékeihez hasonlóan ez is rendkívül népszerű az egész világon. Egyedülálló íz- és illatkompozíció, egy (nem is olyan) csipetnyi szívvel fűszerezve.

Meghívjuk Önt egy kulináris városlátogatásra az Örök Városba, Rómába, ahol minden falat utazás az ízek és aromák bőségén keresztül. Megmondjuk, melyik olasz ételeket kell megkóstolnia.

Finom egyszerűség

Az olasz konyha híres gondosan válogatott alapanyagairól és fűszereiről, bár az ételek nem túl bonyolultak. Az egyszerűség számít, és a főétel mindössze három termékből állhat. Ez több mint elég ahhoz, hogy egy olasz vacsora igazán laktató legyen.

Rómában többé-kevésbé népszerű létesítményeket talál mindenhol. Ahelyett azonban, hogy egy tipikusan turistáknak szánt étterembe menne, látogasson el egy olyan helyre, ahol a helyiek étkeznek. Ez a jó konyha garanciája, tele hagyományos ízekkel.

Az olasz konyha nem csak az ételekről szól – ez valóságos filozófia. Egyszerű, de kiváló minőségű alapanyagokon alapul, amelyeket szenvedéllyel és gondossággal készítenek. Az édes reggelitől a laktató ebédeken át a kivételes desszertekig minden étkezés az élet igazi ünnepe lehet.

© iStock

A legjobb reggeli Rómában

Az igazi római reggeli édes. Az asztalokat a maritozzi, a tejszínhabbal megtöltött zsemle uralja. Puhák, omlósak és édesek, tökéletesek a nap indításához vagy a délutáni uzsonnához. A vanília és a citromhéj finom aromája egyedi ízt ad nekik.

Egy másik népszerű választás reggelire a cornetto. Ez egy leveles tésztából készült croissant, hasonlóan a klasszikus kiflihez. A cornettót többféleképpen tálalhatják. Gyakran különféle töltelékekkel, például krémekkel, lekvárokkal vagy csokoládéval töltik meg, vagy egyszerűen kávéval vagy teával tálalják. A legjobb állítólag a pisztáciás eszpresszóval.

Ha nem szereti az édes reggelit, választhat szendvicseket, paninit. Ezek vastag kenyérszeletek, sültek vagy grillezettek, a héja ropogós, a közepe puha. A panini sokféleképpen elkészíthető. Hagyományosan olyan összetevőkkel töltik meg, mint a sonka, sajt, szalámi, zöldségek, olívabogyó vagy olívaolaj. Sósabb reggelihez a supplì – egy hagyományos római snack, amolyan sajttal töltött rizskrokett – szintén jó választás.

© iStock

Ebéd és vacsora római módra

Az ebéd vagy vacsora Rómában nem csak egy hétköznapi étkezés. Az igazi olasz életstílus élménye – kapkodás nélkül, jó társaságban, ízletes ételekkel, városi forgataggal és a legjobb borokkal.

Előételként bruschetta, pirítós olívaolajjal, paradicsommal és bazsalikommal, néha mozzarellával vagy prosciutto sonkával tálalva.

Főételként a számos tésztaétel közül valami biztos jó lesz. Klasszikus római kínálat a cacio e pepe, vagyis tészta borssal és pecorino romano sajttal. Ez a sajt egy másik hagyományos étel, a carbonara fontos összetevője. Utóbbi egy tészta guancialével (sertéspofa) tojássárgája alapú szósszal. Az egész tetejére parmezán sajt kerül.

Nem gond, ha nem tésztaimádó, a pizzaválasztéktól elszédülhet. Rómában az al taglio a király. Ez egy téglalap alakú tálcákon elkészített pizza, amelyet súlyra értékesítenek. Az eladó ollóval vágja darabokra.

Kipróbálhatja a gnocchit, a tipikus olasz tésztát is, amelyet Rómában nem krumplival, hanem búzadarával készítenek. A ravioli kis gombóc spenóttal és ricottával, bazsalikomos szósszal megkenve, szintén mennyország lesz a szájában. Kipróbálhatja hússal és zöldségekkel is.

Inkább valami könnyebbet enne? Tökéletesen működik egy puntarelle alla romana saláta radicchióval. Az öntetek közé tartozik az olívaolaj, a borecet, a fokhagyma és a szardella.

© iStock

Róma legjobb desszertei

A laktató ebéd után sétálhat a római műemlékek között, majd visszatérhet egy desszertre. Mindenképpen kóstolja meg a tiramisut, egy piskóta, kávé és mascarpone sajt alapú desszertet.

Ahogy a cannolit is, ami nem más, mint frolla tésztából készült ropogós csövek, édes ricotta krémmel, cukorral és feltétekkel (csokoládédarabokkal, narancshéjjal vagy diófélékkel) töltött desszert. Számos római kávézóban és cukrászdában megtalálható.

A forró napokon keresse fel a számos fagylaltozó egyikét, ahol hagyományos fagylaltot szolgálnak fel. Rómában a legnépszerűbb fagylaltok természetesen a La Romana zászlaja alatti fagylaltok – eredeti ízvilágukkal meglephetik.

© iStock

Hol egyen Rómában?

Reggeli

  • Supplizio, Via dei Banchi Vecchi, 143
  • Suppli Roma, Via di S. Francesco a Ripa,137

Ebéd/vacsora

  • Forno Feliziani, Via Candia, 610
  • Pizzarium Bonci, Via della Meloria, 43
  • Osteria Luci in cucina, Piazza Pasquale Paoli, 15
  • Trattoria Da Enzo al 29, Via dei Vascellari, 29

Desszertek

  • Antico Caffe Greco Via dei Condotti, 86

FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?