Úgy tűnik, hogy minden ok az ünneplésre jó ok. Egyes helyeken a foglyok szabadon bocsátásának megünneplése, máshol a város védőszentjének emlékére. Bármi legyen is a világi vagy spirituális eredetük, a fesztiválok egyszerűen csak ürügyet szolgáltatnak a szórakozásra. Nézzük meg Európa hat leghíresebb fesztiválját, amelyek olyan sokfélék, mint maga az öreg kontinens.

Donauinselfest – popfesztivál egy bécsi szigeten

„A gyönyörű kék Dunán” nemcsak Johann Strauss II. híres keringőjének címe, hanem a Donauinselfest helyszínének megfelelő leírása is. Ez egy háromnapos zenei fesztivál, amelyet minden júniusban Bécsben, pontosabban a Donauinsel mesterséges szigetén rendeznek meg. Bár Bécset a klasszikus zene fővárosaként ismerjük, a Donauinselfest elsősorban a könnyűzene minden formájának ünnepe. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy 2024-ben 14 fesztiválszínpadon mintegy 1000 előadó – rockzenekarok, DJ-k vagy rapperek – lépnek fel.

Donauinselfest
Donauinselfest © Shuttertock

Különböző zenei stílusok, számos kísérő rendezvény, ételek és italok széles választéka – mindez a Donauinselfesten ugyanúgy megtalálható, mint Európa bármelyik nagy zenei fesztiválján. Egyvalami azonban megkülönbözteti a bécsi rendezvényt: versenytársaitól eltérően a belépés teljesen ingyenes! Ahogy az várható volt, ez teszi a fesztivált rendkívül népszerűvé. A hétvégén mintegy 3 millió ember vesz részt rajta, így az egyik legnagyobb szabadtéri fesztivál az öreg kontinensen. Érdemes jó előre átgondolni a szállást!

Festa di San Giovanni Battista – Imádság és brutális foci

Keresztelő Szent János számos olasz város védőszentje. Így nem meglepő, hogy a szent születésének emléknapján – június 24-én – egész Olaszországban ünnepségeket rendeznek. Az egyik hely, ahol Keresztelő Szent János ünnepét (vagy Festa di San Giovanni Battista) különösen ünnepélyesen ünneplik, Firenze. Az ünnepségeket néhány nappal korábban a Marzocco, a híres oroszlánszobor megkoronázása előzi meg. Az ünnepségek valójában a Corteo degli Omaggival kezdődnek, egy színes körmenettel a székesegyházhoz, amelyet mise követ. Ennek a fajta ünneplésnek több mint kétszáz éves hagyománya van – a helyi egyesület 1796 óta szervezi a felvonulást.

calcio storico fiorentino
Calcio storico fiorentino © Shuttertock

A vallási ünnep azonban számos világi ünnepségnek is alkalmat ad. Ezek egyike a Calcio Storico Fiorentino, egy ősi helyi sportág döntője. A játék hasonlít az amerikai focihoz, csak brutálisabb – az ellenfelek megütik egymást. Számos incidens miatt korlátozásokra került sor: a játékosoknak legalább tíz éve Firenzében kell élniük, és büntetlen előéletűnek kell lenniük. Egyedülálló látványosság! Az ünnepségek koncertekkel és a Fochi di San Giovannival, a hagyományos tűzijátékkal érnek véget. Ezeket az ínyenc éttermek teraszairól (ha előre lefoglalja a helyét), vagy egyszerűbben az Arno partjáról nézheti meg. Mindkét ötletnek megvan a maga előnye!

San Juan Fesztivál –máglyák, cava és coca

A nyári napforduló és Keresztelő Szent János ünnepe is ünnepi alkalom Spanyolországban. Katalónia és Valencia a Nit del Focot – a tűz éjszakáját – ünnepli tűzijátékkal és máglyákkal a strandokon. Ez egy varázslatos időszak, amikor a vakmerők a tűz fölé ugranak, hogy bizonyítsák bátorságukat, és késő este megfürdenek a tengerben, hogy szerencsét hozzanak az év hátralévő részére. Ahogy az gyakran előfordul, a keresztény rituálék olyan módon keverednek a még régebbi hagyományokkal, hogy az nem tűnik fel azonnal.

San Juan Festival © Shuttertock
San Juan Festival © Shuttertock

Ha azonban inkább a szórakozás érdekli, mint a fesztivál spirituális dimenziója, a Nit del Foc is felejthetetlen élményt nyújt. Amikor lemegy a nap, egész Barcelona, különösen a vízpart, egyetlen nagy bulivá válik, dobosokkal, pirotechnikával és jó ételekkel. Az ilyenkor fogyasztott hagyományos csemege a coca de Sant Joan, egy mandulával és kandírozott gyümölcsökkel készült élesztős sütemény, amely egy kicsit úgy néz ki, mint egy pizza. A fiestát számos koccintás kíséri, általában cavával, katalán pezsgővel. Hűsítő bor és forró éjszaka – mi mást is kívánhatnánk?

Kataklysmos – az árvíz ciprusi ünnepe

A Kataklysmos, más néven az özönvíz ünnepe, amelyet Cipruson ötven nappal az ortodox húsvét után tartanak – tehát ez egy mozgó ünnep, és a mi pünkösdünk megfelelője. Ahogy a neve is mutatja, a bibliai özönvízre és Noé megmentésére emlékezik. A gyakorlatban azonban a ciprusi kultúra gazdagságának ünnepe lett – beleértve a kereszténység előtti kultúrát is. Érthető módon az özönvíz ünnepét a tengerparti városokban, például Larnacában és Limassolban ünneplik a legpompásabban. A naphoz kapcsolódó vallási hagyományok közé tartozik a keresztek tengerbe dobása, amelyeket aztán fiatal férfiak próbálnak kihalászni. A világi hagyományok közé tartoznak a kézműves termékekkel és helyi finomságokkal teli vásárok.

Az árvíz ünnepe – nem meglepő módon – sokféleképpen kapcsolódik a vízhez. Számos úszóversenyt és más vízi sportot rendeznek. A Kataklysmos egyik szokása a nálunk honos locsolkodásra emlékeztet – ilyenkor a ciprusiak, különösen a fiatalok, vízzel locsolják egymást. Tagadhatatlan, hogy a mediterrán sziget éghajlata valamivel kedvezőbb az ünneplés e formájához! A Tsiattista néven ismert hagyomány magyar megfelelőjét sokkal nehezebb lenne megtalálni. Ezek rögtönzött költői párbajok – a rap freestyle csaták egyfajta prototípusa –, amelyek az UNESCO védelme alatt állnak.

Malta International Arts Festival

Maradjunk egy pillanatra a mediterrán szigeteknél. Az egyik ilyen sziget, Málta, a minden nyáron megrendezésre kerülő Máltai Nemzetközi Művészeti Fesztiválnak köszönhetően minden évben a világ minden tájáról érkező művészeket hoz össze. Az egyhetes rendezvény programja tükrözi a művészeti világ gazdagságát, helyet adva az operának, a filmnek, a táncnak és a vizuális művészetek széles skálájának. A legtöbb eseményre a fővárosban, Vallettában kerül sor, gyakran szokatlan helyszíneken – a 16. századi ciszternáktól egy vitorlás hajó fedélzetéig. Ily módon a szigetország múltja összefonódik a kortárs, gyakran avantgárd kultúrával.

A máltai fesztivált az értékek is jellemzik. A szervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy a rendezvény platformot biztosítson a hazai és nemzetközi művészek közötti tapasztalatcseréhez. Az inkluzivitás is nagyon fontos. A Máltai Nemzetközi Művészeti Fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fesztivál eseményeit a fogyatékkal élők igényeihez igazítsa, és gazdag programot kínál a gyermekek és fiatalok számára is.

Bastille-nap – felvonulás, tűzijáték és pezsgő

A július 14-én tartott francia nemzeti ünnep a Bastille ostromára – a királyi börtön 1789-es elfoglalására – emlékezik. Bár az esemény mérsékelt sikerrel zárult (csak néhány foglyot szabadítottak ki, és egyáltalán nem volt politikai jellegű), mégis a nagy francia forradalom szimbolikus kezdetévé vált. Nem csoda tehát, hogy a roham évfordulója a köztársasági hagyományaira büszke Franciaország ünnepévé vált. De tegyük félre a történelmet. Mi is a mai Fête nationale française, amelyet az angol nyelvterületen – és néha nálunk is – Bastille-napként ismernek?

Az ünnepségek fő látványosságai a párizsi Champs-Élysées-n végigvonuló felvonulás – amely során az ország elnöke megszemléli a hadsereg csapatait – és a légi bemutató. Még azok is találnak majd kedvükre valót, akiket nem érdekel a katonaság. Este a Champs-Élysées-n, az Eiffel-torony alatti parkban ingyenes szimfonikus koncertet rendeznek a klasszikus zene sztárjaival. Kicsit később következik az igazi csúcspont: Párizs – és sok más francia város – fölött tűzijáték világítja meg az eget. Ez természetesen csak egy kis válogatás a Bastille-napon zajló eseményekből. Tűzoltótáncok, koncertek, gasztrofesztiválok és még sok más vár Önre Párizsban és egész Franciaországban. És ha már ott van, ne felejtsen el koccintani a Köztársaságra egy pohár igazi pezsgővel. Vive la France!

Összefoglaló

Az ünnepek és fesztiválok alatt új helyeket meglátogatni egészen különleges helyzet. Nem valószínű, hogy a nyugalomra és csendre vágyók számára opció. Kiváló választás lesz azonban, ha a választott ország kultúráját a legélénkebb formában szeretné megismerni. Ha erre vágyik, a lehetőségek tárháza végtelen: részt venni a díszes felvonulásokon, tanúja lenni az egyedülálló hagyományoknak, koncerteket élvezni, megkóstolni a helyi konyhát, bulizni a helyiekkel. Minden az Ön ízlésétől, vérmérsékletétől függ… és attól, hogy mikor indul a következő útjára. Sok szerencsét!


Instagram

Egy konkrét helyet keres?