Olasz fagylaltok és tészták, balkáni sült húsok, közel-keleti humusz és kofta, francia levesek és omlettek… Minden alkalommal, amikor utazunk, új ízélményekkel gazdagodva térünk haza. Nem egyszer próbáljuk újraalkotni azokat az ételeket, amelyek beleivódtak az emlékeinkbe, és örökre összekötjük velük utazásaink emlékeit. Tudja meg, mely európai városok a legfinomabbak.
Lisszabon édessége
Ma szokatlan módon, a desszerttel kezdünk. Lisszabonban mindennapos látvány a pékségek előtt kígyózó sor, különösen a Belém negyedben. Vajon mire várnak olyan lelkesen a látogatók és a helyiek egyaránt? A sorok oka a pastéis de nata – pudingkrémmel töltött apró, omlós sütemény. Bár hírneve az egész világon elterjedt, és számos országban megtalálható, eredetileg Lisszabonból származik. Pontosabban egy pénzügyileg nehéz helyzetben lévő… kolostorból! Hagyományosan fahéjjal és porcukorral megszórva tálalják, és a legjobb íze akkor van, amikor frissen a sütőből veszik ki. Tökéletesen illik egy csésze erős kávéhoz vagy egy pohár portugál borhoz, például a Vinho Verdéhez.
Ha nincs kedve semmi édességhez, próbálja ki a portugál petiscos snackeket, amelyek segíthetnek az éhség csillapításában a látogatás alatt. Élvezheti a bacalhau à brást, vagyis a tőkehalat tojással és burgonyával, valamint a garnélarákot piri-piri mártásban vagy a chouriço assadót, egy sült portugál kolbászt. Ha még éhesebbek vagyunk, a klasszikus caldo verdét ajánljuk. Ez egy zöld leves kelkáposztával, burgonyával és kolbásszal, amely tökéletes a hidegebb napokra. Hol érdemes enni? Kövesse a helyieket, és látogasson el a sok tasquinhas, a hagyományos portugál ételeket kínáló kis családi éttermek egyikébe.
Párizs klasszikus ízei
Ha a konyháról írunk, kihagyhatnánk Párizst? Elvégre itt született a világ leghíresebb kulináris klasszikusai közül jó néhány. A párizsiak reggeli rituáléja a croissant-evés. A croissant állítólag egy csésze kávéval a legjobb ízű a számos kávézó egyikében. Párizs azonban nem csak a pékárukról szól, hanem olyan kitűnő ételeket is megkóstolhatunk itt, mint a coq au vin, amely vörösborban párolt kakas, vagy a bouillabaisse, egy aromás provence-i halászlé. Szintén népszerű a libamáj – a kacsa- vagy libamájból készült finom pástétom – vagy az escargots – fokhagymás vajjal készült csigák, amelyek évszázadok óta meghódítják az ínyencek szívét. Ha mindezt egy pohár Loire-vidéki fehérborral vagy bordeaux-i vörösborral tálaljuk, máris megvan a tökéletes párizsi étkezés.
Az egyik legikonikusabb párizsi desszert a crème brulée. Finom vaníliapuding, ropogós karamellás kéreggel. További édesség, amit érdemes kipróbálni, a macaronok – mandulalisztből készült apró, színes sütik, amelyek színes bájukkal meghódították az Instagramot.
Velencei trattoriák
Bár Olaszországot elsősorban a pizzával és a tésztával hozzák összefüggésbe, nem ez az első, amit ajánlanánk Önnek. Velencében a risotto al nero di seppia a király, egy krémes, tintahaltintával készült rizottó, amely mélytengeri ízével és intenzív fekete színével varázsolja el. Egy másik klasszikus a bigoli in salsa, vastag tészta hagymás-szardellás mártásban. Egy gyors harapnivalóért menjen a Bacari nevű kis bárba, ahol cicchettit – velencei tapasokat – szolgálnak fel. Ezek között találunk sarde in saort, azaz ecetben pácolt szardíniát hagymával, szultánával és fenyőmaggal, valamint baccalà mantecatót, egy krémes tőkehalhabot, amelyet ropogós bruschettán tálalnak.
A Szent Márk tér egyik kávézójában élvezze a tiramisut, vagy kóstolja meg a fritolét, a hagyományos sült süteményeket szultánával és narancshéjjal, amelyek különösen népszerűek a karnevál idején. A klasszikusok kedvelői számára jó választás lehet a zaleti – szultánával töltött polentasütemény, amely igazi velencei csemege. A legfinomabb falatok megtalálásához érdemes letérni a kitaposott turistaútról, és eltévedni valamelyik mellékutcában, ahol a kis trattoriákban és osteriákban a helyiek a mindennapi dolgokról beszélgetnek.
Tapas Barcelonában
Barcelona a friss tengeri herkentyűk szerelmeseinek paradicsoma. A La Boqueria piacon megkóstolhatja a legautentikusabbakat, a mariscadát, egyszerű módon tálalva, hogy megőrizzék természetes ízüket. Ebédre jó választás lehet a fideuà, a paella katalán változata, amelyet rizs helyett vékony tésztával készítenek, és gyakran alioli mártással tálalnak. Egy másik klasszikus a frissítő esqueixada, a sózott tőkehalból, paradicsomból, hagymából és olajbogyóból készült saláta, amely éppen a meleg napokra való.
Barcelona egyik legikonikusabb étele a pa amb tomàquet, egy egyszerű, de hihetetlenül ízletes pirított kenyér, amelyet érett paradicsommal dörzsölnek be, és olívaolajjal locsolnak meg. Ezt az ételt gyakran előételként vagy tapasok kísérőjeként szolgálják fel. És ha már itt tartunk… Próbálja ki a patatas bravast, a sült burgonyát, amelyet fűszeres aioli mártással tálalnak, vagy a bombast, a hússal töltött burgonyagombócokat, amelyek egyszerűen csak úgy robbannak az ízektől. A helyi bárokban calamares a la romana – ropogós tintahalak – is kaphatók, amelyekhez egy pohár cava pezsgő illik.
A nápolyi utcai ételek
Az olasz Campania fővárosa olyan úti cél, amelyet nem kell bemutatni az ételek szerelmeseinek. A látszat ellenére azonban nem mindenhol lehet itt finomat enni – a legjobb, ha a helyiektől kér ajánlásokat a konkrét helyekről. Mit egyen, ha már leült egy asztalhoz? Pizzát! A tipikus nápolyi pizza hosszan érlelt tésztából készül, és fatüzelésű kemencében sütik. A szélén láthatja a megsült légbuborékokat. A klasszikus pizzák közé tartozik a margeritha sok paradicsomszósszal és mozzarella di bufalával, azaz bivalytejből készült sajttal, valamint a Nápolyra jellemző marinara, sajt nélkül. A pizzériák óriási ízválasztékot kínálnak, biztosan talál valami kedvére valót.
Mint tudjuk, nem minden pizza egyforma! Ha tudni szeretné, hol találja a legfinomabb nápolyi pizzákat, mindenképpen olvassa el cikkünket. Pizza Nápolyban: helyek, amelyeket mindenképpen meg kell látogatnia!
Olaszországban sehol máshol nem fog burgonyás-sajtos tésztát, azaz pasta e patatét, ragù napoletanót, azaz paradicsomszószt sertés- és marhahússal, vagy le polpettét, azaz darált húsgombócokat fenyőmaggal, szultánával és zöldpetrezselyemmel enni. Keresse meg a nápolyi utcai ételeket is. Ajánljuk például a következőket: az olyan mélyhűtött, zsíros, de finom ételeket, mint a crocchè di patate (panírozott burgonyakrokett sajtos tojással), a frittatina di pasta (spagettis tésztakrémek szalonnával, sajttak és szósszal), frittatina di patate (golyók vagy palacsinták burgonyapürével, sonkával és sajttal) vagy a klasszikus arancini (rántott rizsgolyók vagy -kúpok sajttal, hússal vagy zöldséggel töltve). Ne feledkezzen meg a tenger gyümölcseiről sem, mint például az o’cuoppo vagy a fritta mista sült tenger gyümölcseivel, valamint a frutti di mare frissen tálalva.