5 craziest food festivals

Vegyen részt egy paradicsomos harcban, főzze meg a világ legnagyobb omlettjét vagy versenyezzen palacsintával egy serpenyőben. Nem viccelünk, ezek a legőrültebb (és legízletesebb) gasztronómiai fesztiválok a környéken.

Nem mindennapi utazásra visszük, egyedi kulináris játékok nyomában. Csak üres gyomorra és szórakozási hajlandóságra van szüksége. Nem kell tudni főzni, csak szeretni jókat enni, új ízeket felfedezni és néha megőrülni. Tudja meg, hol találhatja meg a világ legjobb és legeredetibb gasztronómiai fesztiváljait.

La Tomatina, Bunol, Spanyolország

Mindenki álmodott már arról, hogy paradicsommal dobál valakit. A spanyolországi Bunol városában, Valencia közelében tetszés szerint dobálhatja. A La Tomatina, a világ legnagyobb paradicsomcsatája minden évben augusztus utolsó szerdáján zajlik a Plaza Mayoron, a helyi piacon. És ne aggódjon – itt senki sem pazarolja az ételt. A versenyzők túlérett és puha, fogyasztásra alkalmatlan zöldségeket hajigálnak. És még ha el is találja egy paradicsom, semmi baja nem esik, azon kívül, hogy piszkos lesz.

La Tomatina, Bunol
© iStock

A harc gongszóval kezdődik és ér véget. Egy óráig tart, és nem ritkán 20 000 ember látogatja! Tehát ha paradicsomot akar dobni, akkor előre le kell foglalnia a helyét. A résztvevőkl jutalma egy finom spanyol sonka. Azonban komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy megszerezze, mert általában elérhetetlen helyen van felakasztva. A csata után a fesztiválozók éjszakába nyúlóan buliznak a helyi kocsmákban és klubokban (természetesen előtte átöltözve!).

Noche de rábanos, Oaxaca, Mexikó

Azt hiszem, már egyikünket sem lepnek meg a gyönyörű csokiszobrok vagy a makaróni portrék. Valószínűleg mindannyiunknak volt már szerencséje ahhoz, amikor különböző formákat készítettünk mézeskalácsból. De mi a helyzet a retkes férfiakkal? Vagy az ebből a zöldségből faragott karácsonyi díszekkel? Ez egy karácsonyi hagyomány a mexikói Oaxacában, amelyet nem csak a vegánok fognak szeretni. A város minden év december 23-án ünnepli a Retek éjszakáját, amikor a helyi művészek ebből a vörös zöldségből faragnak bármit, amit csak el tudnak képzelni.

Radish
© Shutterstock

Vannak olyan standok, ahol retekfigurákat árulnak a mexikói történelemből és kultúrából, állatokat, házakat, sőt karácsonyi jeleneteket és magát a retekből faragott Jézust. Ha van kedve, kipróbálhatja magát a zöldségművészetben. A legjobb művészek díjakért versengenek, a Retek éjszakáját tűzijáték és koncertek kísérik.

Óriás omlett lakoma, Bessieres, Franciaország

Lengyelországban húsvétkor tojással ünnepelünk és húsvéti tojást festünk. Franciaországban részt vehet a világ legnagyobb omlettjének sütésében. A francia Bessieres városában az Óriás omlett Testvérisége minden évben 15 000 tojást tör fel, majd munkához lát. Evezőnek tűnő óriási fakanalakkal megsütik a világ legnagyobb omlettjét, több ezer adagra osztva.

Preparation of a giant omelette
© iStock

Ez a húsvéti hagyomány egy Napóleonról szóló legendából származik. A császárnak állítólag annyira ízlett a helyi tojás, hogy egy óriási omlettet kért magának és katonáinak. Azóta a helyi szakácsok megtiszteltetés tárgyává teszik a világ legnagyobb tojásételének elkészítését. Így nincs más dolgunk, mint elfogadni ezt a kis őrületet, és több ezer más ínyenccel együtt elfogyasztani egy húsvéti omlettet.

Burgonya napok fesztivál, Barnesville, Minnesota, Egyesült Államok

Minden önmagát tisztelő burgonyarajongó menjen el a minnesotai burgonya napokra. Barnesville kisváros a burgonyatermesztéséről híres, és minden év augusztus utolsó hétvégéjén a világ legjobb burgonyafesztiváljával ünneplik a zöldséget. Képzelje el, hogy részt vesz egy burgonyapüré-birkózó versenyen vagy egy burgonyaevő versenyen. Vannak még Burgonya szépe versenyek és zöldségszedő versenyek is.

Potato harvesting
© Shutterstock

A fesztivál a lakosság, a turisták, a helyi szervezetek és a kiállítók hagyományos felvonulásával kezdődik. De Barnesville nem csupán burgonyával él. A fesztivál ideje alatt helyi zenekarokat hallgathat, vagy helyi ételeket (nem csak krumplit) kóstolhat.

Olney palacsintaverseny, Buckinghamshire, Anglia

Zsírcsütörtökön fánkot eszünk, de az angol buckinghamshire-i Olney városában ahelyett, hogy megennénk, elégethetünk néhány kalóriát. Csak a palacsinta és a futás szeretetére van szüksége. Az Olney palacsintaversenyen való részvételhez legalább 3 hónapja Buckinghamshire-ben kell élnie. Érdekes módon a versenyen csak nők vehetnek részt. Induláskor kap egy speciális kötényt és egy serpenyőt palacsintával. Körülbelül 415 métert kell lefutnia a lehető legrövidebb idő alatt. A célba érve elfogyaszthatja a palacsintát, hogy feltöltse az energiatartalékait 😊.

Pancakes
© iStock

Ennek az eseménynek a hagyománya 1445-ig nyúlik vissza, így ez a világ egyik legrégebbi versenye. Érdekes módon a verseny az Egyesült Államokban is népszerűvé vált. A kansasi Liberalban egy palacsintafutáson is részt vehet. A nap végén élő kapcsolat van az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között, hogy összehasonlítsák az időket, és megnézzék, melyik város nyert.

Egyen, játsszon és utazzon

A világ minden táján találhat érdekes gasztrofesztiválokat. Játszhat vele, kóstolhat és dobálhat is ételt. Felejthetetlen élmények és a világ különböző tájairól származó kulináris hagyományok felfedezése miatt érdemes a kulináris őrület nyomát követni. Az általunk kiválasztott 5 fesztivál csak a kezdet. A világ szinte minden sarkában talál többé-kevésbé eredeti eseményeket, ahol az ételé a főszerep. Reméljük, felkeltettük utazási étvágyát!


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?