Egy alacsony költségvetésű téli városlátogatásért menjen a történelmi Athénba! Íme, az öt legjobb ingyenes látnivaló és tippjeink, amelyekkel pénzt takaríthat meg tartózkodása során. Ősi építészettel, ízletes konyhával és az észak-európainál sokkal jobb időjárással várja Athén!

Athén az ókori történelem szerelmeseinek és az ínyencek kedvenc olcsó városlátogatási célpontja. A város az egyik legolcsóbb meglátogatható európai fővárosként ismert, rengeteg olcsó járattal és számos látnivalóval, amelyeket ingyenesen meglátogathat, ha tudja, mikor és hová kell mennie. Készen áll, hogy megtakarítson egy szép összegre rúgó úti költséget? Gyerünk!

Woman admiring the ruins of the amphitheater © iStock
© iStock

Anafiotika és Pszirri

Hol érezheti Athén igazi hangulatát? Menjen el két hagyományos, de határozottan eltérő kerületbe, Anafiotikába és Pszirribe. Az első az Akropolisz északi lejtőin található, és gyakran kockacukornegyednek is nevezik, a görög szigetek stílusában, egymás mellé éptett jellegzetes fehér házai miatt. Építőik a Kükládokról, konkrétan Anafi szigetéről érkeztek, és a legenda szerint házaikat egyetlen éjszaka alatt építették fel! Ma ez a város egyik leglátogatottabb kerülete, és egy séta a kanyargós, szűk utcákon lehetővé teszi, hogy kicsit kiszakadjon Athén nyüzsgéséből.

View of the Anafiotika district © iStock
© iStock

A Pszirri negyed hangulata a római Trasteverére vagy a párizsi Montmartre-ra emlékeztet. Korábban nem túl vonzó környék volt, manapság viszont számos utcája, a főtere és fehérre meszelt épületei nemcsak a turistákat, de a helyieket is vonzzák – ez mindig jó jel! Ideális hely egy falatozáshoz és egy pohár borhoz. Élő zenét hallgathat, megfigyelheti az athéni élet mindennapjait, és lassabb tempóban lazíthat.

Az éttermek és bárok árai viszonylag alacsonyak, a különleges ajánlatokért pedig tényleg meg kell halni! Ugorjon be ide egy reggeli kávéra, ebédre vagy egy pénztárcabarát esti lakomára. A Pszirri a régiségek kedvelőinek paradicsoma is, hiszen ez a kis kerület egy érdekes antik piacnak ad otthont, tele bútorokkal, régi könyvekkel, térképekkel és egyéb egyedi tárgyakkal. Az Ermu utcában találja meg, amely a Pszirri és a szintén divatos és gyakran látogatott Plaka határa.

A traditional, atmospheric street in Athens © iStock
© iStock

Az ókori Athén – ingyenes városnézés

Nem látogathatja meg Athént anélkül, hogy nem látja az Akropoliszt, de sajnos sok turistát elriaszt a drága belépő. Van azonban egy jó hírünk. Ha előre tervez, ingyen megtekintheti az ősi kincseket! Az Akropolisz ingyenes túráira évente többször van lehetőség: március 6-án (Melina Mercouri emléknap), április 18-án (a műemlékek és történelmi együttesek nemzetközi napja), május 18-án (Nemzetközi Múzeumok Napja), szeptember utolsó hétvégéjén (Európai Örökség Napjai) és október 28-án (OXI-nap). Emellett az Akropolisz november 1-től március 31-ig minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható.

Woman photographing the Acropolis © iStock
© iStock

De mi lesz a hét többi részével? Szezon után a felével olcsóbbak a jegyek! Ez után 10 euróba kerül az Akropolisz-hegy és annak északi lejtőjének meglátogatása (beleértve a Dionüszosz-színházat is), vagy 15 euróba, ha az Akropoliszt a lejtőivel és hat másik történelmi épülettel, például az athéni agórával, Arisztotelész Líceumával, a Kerameikosszal, Hadrianus könyvtárával, az Olimpiai Zeusz templomával és a római agórával szeretné megtekinteni. A második jegy öt napig érvényes, így van ideje a legtöbbet kihozni a belépődíjból.

A fiatalabb látogatóknak azt is tudniuk kell, hogy az Akropoliszba egész évben ingyenes a belépés 25 éves korig fiatalok és diákok számára (érvényes személyi igazolvánnyal vagy diákigazolvánnyal). A Szyntagma, Monasztiraki és Evangeliszmosz metróállomásokon is megcsodálhatók az ősi műtárgyak fizetés nélkül. Az Akropoliszról készült legjobb felvételekért látogasson el a Monasztiraki térre és annak teraszos éttermeibe.

View of the Acropolis © iStock
© iStock

A parlament és az ünnepélyes őrségváltás

Ismeri a görög katonákat redős fehér szoknyában és vidám pompomcsizmában? Nézze meg az ikonikus görög katonákat redős fehér szoknyájukban és szórakoztató pompomcsizmáikban az őrségváltáson. A görög parlamentnél az Ismeretlen katona sírjánál tartják, a Szyntagma metróállomás felett található, így nagyon könnyű megtalálni. Bár az őrök minden nap óránként cserélődnek, a legünnepélyesebb és legművészibb látványosság vasárnap délelőtt 11 órakor lesz. Ezután leáll a forgalom a főutcán, és az Evzone elit egység katonái felvonulnak, hagyományos egyenruhába öltözve, piros, bojtos sapkával és pompomcipővel. Ez az esemény nagyon népszerű, különösen a főszezonban, ezért érdemes minél előbb odaérni, hogy elfoglalja a legjobb helyet.

Szintén a parlament közelében található néhány kiváló kilátó a Lykavitosz-hegyen. Érdemes elmenni a 15 hektáros Nemzeti Kertbe is, ahol közel 500 növényfajt találhatunk, köztük pálmafasort is. A park ösvényei a tavak körül kanyarognak, amelyek között sok teknős található, és a Botanikai Múzeumhoz, egy ingyenes mini állatkerthez, valamint a régészeti ásatások során felfedezett ókori római mozaikokhoz vezetnek.

A woman photographing one of the Athenian hills © iStock
© iStock

Athén gyönyörű panorámái

Athén dombtetőkön található, így Lisszabonhoz vagy Rómához hasonlóan nagyszerű kilátást kínál. A leghíresebb a fent említett Lykavitosz-hegyi terasz, ahol igazi tömeg gyűlik össze naplemente előtt. Az Akropoliszra nyíló csodálatos kilátás mellett ismét megcsodálhatjuk azokat a katonákat, akik minden este ünnepélyesen leveszik a görög zászlót az Ajosz Jorgosz templom melletti árbócról. Ha korán érkezik, vegye figyelembe, hogy a templomba való belépés ingyenes! Sötétedés után az athéniak összegyűlnek, hogy énekeljenek, gyönyörködjenek a kilátásban, és takarókon üljenek egy üveg bor mellett. A dombra ingyenesen lehet felmenni, de ha gyorsabban akarunk odaérni, akkor a felvonóval 7,50 euró körüli áron mehetünk fel.

A kevésbé ismert és turistákkal kevésbé zsúfolt kilátóhelyek közé tartozik az Árész-hegy, amely közel van az Akropoliszhoz, valamint a Múzsák dombja, más néven Filopappu. Az első, más néven Areopagusz, a város egyik kedvenc találkahelye. Ha városi kirándulásra indul a párjával, mindenképpen menjenek el ide. Nemcsak az éjszaka csodálatosan megvilágított Akropolisz látható, hanem az egész város panorámája is.

A Múzsák hegyén, más néven Filopapou vagy Seggio, megtalálja Philopapposz római szobrát. A környéken számos pad található, ahonnan megcsodálhatja a kilátást, tele az athéni házak szép fehér homlokzatával.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?