Európa harmadik legnagyobb városa a látnivalók teljes spektrumát kínálja, így kiváló úti cél egy aktív és izgalmas városlátogatáshoz. A londoni múzeumok első osztályúak, az ősz pedig tökéletes alkalom arra, hogy az ősi civilizációkon, kultúrákon és a növény- és állatvilág lenyűgöző világán keresztül utazzon.

Mindezek és még sok más megtalálható London számos oktatási intézményében, amelyeket széles körben a világ legjobbjaként tartanak számon. Ebben a cikkben többet tudhat meg London számos múzeumáról és galériájáról, és kitalálhatja, melyik felel meg a legjobban az érdeklődésének az Egyesült Királyság fővárosában töltött városlátogatása során.

Milyen múzeumokat érdemes megnézni Londonban?

A brit fővárosban több mint 60 múzeum és állandó kiállítás található. Ez szinte korlátlan lehetőséget teremt arra, hogy inspiráló időt töltsön egy szeszélyes időjárásáról híres városban – különösen ősszel. A londoni múzeumok rengeteg lehetőséget kínálnak, rengeteg modern és interaktív kiállítással, amelyek minden korosztály számára alkalmasak.

The modern interior of the museum © pexels
The modern interior of the museum © pexels

Mennyibe kerülnek a múzeumok Londonban?

Valóban fenomenális, hogy a mindenütt jelenlévő profithajhászat korszakában a londoni múzeumok többsége ingyenes. A nyilvános múzeumokba való ingyenes belépés nem új ötlet, de Londonban különösen nagy múltra tekint vissza. Ez nagyon hasznos információ az utazási költségvetés megtervezésekor, különösen mivel az Egyesült Királyság fővárosa Európa egyik legdrágább városa.

The British Museum

A brit és európai történelem zászlóshajója, ez Nagy-Britannia legfontosabb múzeuma. Nyolcmillió kiállításnak ad otthont a művészetről, a kultúráról, a történelemről és – leegyszerűsítve – az egész emberiség örökségéről. A British Museum ünnepélyes megnyitójára több mint 250 éve került sor, és az ihlette, hogy Hans Sloane, a társadalom jeles tagja gazdag árugyűjteményt adományozott a brit államnak. A múzeum legikonikusabb helyszíne II. Erzsébet királynő udvara, egy üvegtetővel fedett fotogén szoba.

Visitors in the British Museum © unsplash
Visitors in the British Museum © unsplash

Milyen kiállítások találhatók a British Museumban?

A British Museum látogatói felfedezhetik az ókori civilizációk és birodalmak lenyűgöző világát, beleértve az egyiptomi, római és ókori görög tárgyakat. A múzeum állandó kiállítása a világtörténelem legfontosabb korszakait öleli fel, és megtekinthető a Nagy Mesterek hagyatéka is Raffaello, Michelangelo és Leonardo da Vinci vázlatai formájában. A szobrászat kedvelői értékelni fogják az Elgin’s Marblest, az athéni Parthenon ősi márványmetszeteit és a híres Rosetta-követ, az ókori egyiptomi irodalom jelentős emlékművét. A világszínvonalú kiállítások listája hosszú, és a fentiek mindegyikét tartalmazza, a lindowi ősemberrel, az ókori Egyiptom királyi sírjainak és szarkofágjainak tárgyaival, valamint a nimrudi palota szobraival.

A British Museum látogatása igazi csemege mindenkinek, aki kíváncsi a világra, és könnyen számolhat egy egész napos látogatással, még akkor is alig fogja megkarcolni a felszínt! A British Museumba a belépés ingyenes, és nincs szükség előzetes foglalásra. Nagy tömegre és napi sorban állásra kell számítani, azonban a világ egyik legérdekesebb múzeumának hatalmas mérete és változatossága miatt megéri a várakozást.

A belépés ingyenes.

One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash
One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash

Természettudományi Múzeum (Natural History Museum)

A South Kensingtonbeli Exhibition Roadon található Természettudományi Múzeum több mint 70 millió értékes kiállításnak ad otthont olyan területeken, mint az őslénytan, a botanika és a rovartan. Ez egy teljesen interaktív múzeum, ahol a látogatók aktívan részt vehetnek a lenyűgöző természeti világ megismerésében.

Mit lehet látni a Természettudományi Múzeumban?

Hol máshol a világon csodálhatná meg közelről egy kék bálna csontvázát, mielőtt földrengés-szimulációt tapasztalna? A Természettudományi Múzeumban a látogatók megtekinthetnek egy óriás vörös mamutfenyő törzséből kivágott hat méter átmérőjű szeletet és egy gigantikus – és teljesen interaktív – tyrannosaurus modellt, amely egészen biztosan lenyűgözi a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Sétáljon ősi dinoszauruszok, gyapjas mamutok és fantasztikusan megőrzött kövületek csontvázai között, hogy visszaforgassa az időt a földi élet kezdetéig. A Természettudományi Múzeum megcsodálható történelmi épülete miatt is. Az 1881-ben megnyílt nagy és impozáns épület tele van bonyolult mozaikokkal, dekorációkkal és építészeti kivitelezéssel, amely a kortárs londoni tervezők munkáit mutatja be. Javasoljuk, hogy legalább négy-öt órás látogatási időt tervezzen be, hogy teljes mértékben értékelje és felfedezze ezt a látványos múzeumot.

A belépés ingyenes.

The building of Natural History Museum © unsplash
The building of Natural History Museum © unsplash

Tudományos Múzeum (Science Museum)

Egy másik a legjobb múzeumok közül az Exhibition Roadon. Nagyon érdekes utazás az évszázadokon keresztül a tudomány legfontosabb vívmányainak keresése közben. A gőzgépektől a második világháború katonai időszakának újdonságain át az űr meghódításáig.

A múzeum minden emelete külön vizuális-érzéki lakoma. Az alagsorban kert található – kreatív tér a legkisebbek számára, tele hangokkal, fényekkel, különböző textúrákkal és színekkel. A földszinten található a Making the Modern World galéria, amely igazi csemege a régi mozdonyok, repülők, autók és más, a világot megváltoztató találmányok rajongóinak. Ezen a szinten csodálhatja meg az űrszonda leszálló modulját is, amely Tim Peake űrhajóst vitte a Nemzetközi Űrállomásról a Földre. A Hold egy igazi darabját saját szemével is láthatja. A villámcsapás valósághű szimulációja egy újabb példa a tudományos világ titkainak felfedezésére.

We have best flight and accommodation offers in London

Aki érdeklődik az információs forradalom iránt, az a második emelet interaktív vetítéseinek örülhet. Ez az adatátviteli technológia fejlesztésének szentelt zóna a távírótól a modern okostelefonig. A komoly elmék emlékezni fognak a Winton Galériára, amely minden tudomány anyja – a matematika – előtt tiszteleg. A Tudományos Múzeum harmadik emeletén, a Repülő Galériában megtapasztalhatja a Red Arrows sugárhajtású repülését, és filmet nézhet a rekordméretű nagy képernyőn.

A belépés ingyenes.

Astronaut in the Science Museum © unsplash
Astronaut in the Science Museum © unsplash

Victoria és Albert Múzeum (Victoria and Albert Museum)

A szomszédos Tudományos és Természettudományi Múzeumokhoz hasonlóan a Victoria and Albert is South Kensingtonban található. A múzeum London legnagyobb művészeti és kézműves múzeuma, és több mint egy évszázados történelmet tartalmaz hindu, kínai, koreai, japán, iszlám és európai díszítőművészetek gazdag gyűjteményével. A kiállításokat öt fő kiállítási kategóriába sorolják hét emeleten, összesen 51 000 m²-en.

Minden emelet felfedezése lenyűgöző kaland, miközben felfedezi a világ 5000 éves művészetét és kultúráját, miközben útközben megcsodálja a legkiemelkedőbb kínai porcelánokat, a kelet-ázsiai műalkotásokat, valamint az olasz reneszánsz és barokk szobrokat. Ne hagyja ki a brit műalkotások híres nemzeti gyűjteményét, köztük John Constable kivételes festményeit.

A belépés ingyenes.

Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock
Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock

Tate Modern

Ez a Temze-parti múzeum messze a legnépszerűbb modern művészeti galéria a világon – még inkább, mint a New York-i MoMA vagy a madridi Reina Sofia Múzeum. Több mint száz év művészettörténetét mutatjuk be dióhéjban – a 20. század eleji modernizmustól a modern idők legmerészebb és legvitatottabb darabjaiig. Érdemes ellátogatni a Tate Modernbe, hogy megtekinthesse a 20. század legnagyobb művészeinek, köztük Holzer, Warhol, Dalí, Munch és Picasso munkáit. Az állandó gyűjtemény 1500 kiállítási tárgyat tartalmaz, mint például Henry Moore mozgó szobra és John Everett Millais Opheliája.

A kiállítások egy leállított, műemléki erőmű épületében találhatók, amely tökéletesen megteremti az alternatív alkotótér hangulatát. A galéria állandó kiállításai a harmadik és az ötödik emelet között helyezkednek el, a negyedik emeleten ideiglenes kiállítások és az egykori Turbinacsarnok találhatók, ahol egykor áramfejlesztők is működtek.

Minden nap nyolc, 45 perces ingyenes tárlatvezetést tartanak, amelyek a kiállítások legfontosabb látnivalóit fedik le. Lehetőség van multimédiás útmutató megvásárlására is, és élvezheti az olyan extrákat, mint például az ikonikus munkájukat alkotó művészeket bemutató kisfilmeket.

A belépés ingyenes.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?