A következő utazása során miért ne nézné meg, hol forgatták kedvenc filmjét vagy tévésorozatát? A filmturizmus évről évre egyre népszerűbb, és ez nem csoda – egy utazás a kedvenc filmje forgatási helyszíne körül a végső filmélmény! Íme, öt nagyszerű lehetőség a kedvenc filmszereplői nyomában tett utazásokra. Fedezzen fel új helyeket, miközben elmerül az olyan produkciók szereplőinek világában, mint a Jóbarátok, a Harry Potter, A fehér lótusz, a Trónok harca és a The Witcher.

Jóbarátok – New York

Az ikonikus tévés célpontok listája nem is indulhatna másképp. A Jóbarátok minden idők egyik legnépszerűbb tévésorozata. Bár az első epizódokat még 1994-ben forgatták, Joey, Chandler, Phoebe, Rachel, Ross és Monica, a Jóbarátok ikonikus szereplőgárdájának sorsa a mai napig népszerű. A címszereplő barátok pimasz New York-i lakosok, és most a sorozat rajongói a nyomdokaikba léphetnek, és a Jóbarátokból ismert Central Perk kávézó felé vehetik az irányt, mielőtt Monica lakása előtt szelfiznének. Sajnos a Central Perk kávézó, mint az ikonikus díszlet nagy része, a Warner Brothers Los Angeles-i stúdiójában található. New York azonban továbbra is a sorozat kulisszája marad, így ha a Central Perk New York az úti célja, irány Greenwich Village.

90 Bedford Street, Monica kávézójának és lakásának híres homlokzata a Jóbarátokból © Ana Lanza az Unsplash-en
90 Bedford Street, Monica kávézójának és lakásának híres homlokzata a Jóbarátokból © Ana Lanza az Unsplash-en

Itt, a Bedford Street 90. szám alatt (Christopher Street-Sheridan Square metróállomás) található az a sarokbérház, amelynek homlokzata a híres kávézónak és Monica lakásának is otthont adott. Rengeteg Jóbarátok-rajongó fényképezkedik majd a jelenleg a helyet elfoglaló „Little Owl” étterem előtt. Szóval hol forgatták a Jóbarátokat New Yorkban? Az egyéb tévés helyszínek közé tartozik a Solow Building felhőkarcoló, ahol Chandler dolgozott, és a közeli Plaza Hotel, ahol Monica és Chandler az eljegyzésüket ünnepelték. Ha Joeynak akarja érezni magát, látogasson el a Lucille Lortel Színházba, ahol alkalmazott színészként taposta a deszkákat.

Képzelje el, hogy visszasétál a szállodádba, orra alatt dúdolva az I’ll be there for you-t, és elhalad minden olyan hely mellett, amely egy tévésorozat jövőbeli epizódjainak háttere lehet. Ez a vízió valóra válhat, ha a The New Yorker A Wyndham Hotelt választja tartózkodásához. 30 perces sétára található a híres Greenwich Village városi háztól, ahol a Central Perk található, és csak pár lépésre New York látnivalóitól, mint például a Jacob Javits Center, a Penn Station és a Madison Square Garden. Közvetlenül egy metróállomás mellett van, ami ritka egy ilyen nagyvárosban.

Töltse nyaralását New Yorkban

Harry Potter – London

Egy másik ikonikus produkció, amely ma is ugyanolyan népszerű, mint a megjelenésekor. Ha saját szemével szeretné látni a Harry Potter-filmek kellékeit, jelmezeit és díszleteit, feltétlenül látogasson el a Warner Bros Studiosba, Leavesdenbe, London mellett. Vásároljon vonatjegyet a londoni Euston állomásról a Watford Junction állomásra – az út körülbelül 20 percet vesz igénybe, és egy transzferbusz várja, amely egyenesen a Leavesden stúdiókhoz viszi Önt.

Szívesebben ellátogatna a Harry Potter igazi londoni forgatási helyszíneire? Kezdjük a 9 ¾ peronnal a King’s Cross állomáson, ahonnan a Roxfort Express indult. Emléktábla lóg ezen a forgalmas vasúti végállomáson, egy kocsi mellett, amelyen a varázsló poggyászát helyezték el – itt mindig hosszú a sor a fényképezéshez, de megéri! Érdekes módon az állomás külső felvételei valójában a szomszédos St. Pancrasról készültek, míg a Roxmorts pályaudvar az észak-yorkshire-i Goathland állomáson található.

9 és 3/4-es peron a londoni King's Cross állomáson © Sarah Ehlers az Unsplash-en
9 és 3/4-es peron a londoni King’s Cross állomáson © Sarah Ehlers az Unsplash-en

Hol található Roxfort? A varázslóiskola jeleneteit többek között az oxfordshire-i Alnwick kastélyban és a wiltshire-i Lacoc apátságban forgatták. A londoni Harry Potter turnéhoz ajánlott további helyek közé tartozik a Leadenhall Market és a The Glass House pub – ismertebb nevén The Leaky Cauldron.

Tartózkodásra a The Royal Horseguardst ajánljuk London szívében. Ez egy olyan hely, ahol minden varázsló vagy boszorkány otthon érezheti magát. Ébressze fel Önben a varázslatot, miközben megcsodálja a viktoriánus építészet és a titkos kert látványát. Csak néhány perc sétára található a King’s Cross metróállomástól, ahonnan a híres Platform 9 és ¾, valamint más olyan helyszínek is elérhetők, amelyek JK Rowlingot ihlették, vagy a Harry Potter-filmek színhelyéül szolgáltak.

Menjen városlátogatásra Londonba

A fehér lótusz – Szicília

Itt az ideje egy ikonikus nyaralós jelenetnek, pontosabban a fülledt Szicíliának. Itt forgatták A fehér lótusz 2. évadát. Az alkalmazottak és a vendégek sorsa ezen a nyaralóhelyen a sorozatban szereplő helyszínekhez hasonlóan világszerte elbűvölte a rajongókat. Hol forgatták A fehér lótuszt? Az akció középpontjában a San Domenico-palota (Piazza S. Domenico de Guzman 5.) áll. A taorminai ötcsillagos üdülőhely valamikor kolostor volt. Festői fekvése a dombtetőn, a vendégek kényelme és a tévésorozatokra való hivatkozások megnehezítik a foglalást. Ha mégis sikerül, drágább szállásra számíthat, de a belső tereket így is érdemes megnézni.

Repüljön nyaralni Szicíliába
A San Domenico-palota luxusüdülőhelye, ahol A fehér lótusz sorozatot forgatták Szicíliában © shutterstock
A San Domenico-palota luxusüdülőhelye, ahol A fehér lótusz sorozatot forgatták Szicíliában © shutterstock

Hol forgatták a sorozatot, pontosabban a strandklubban készült felvételeket? Menjen el Giardini Naxos falujába, ahol a „La Cambusa” étterem klubként is működött. Hol forgatták még A fehér lótuszt? Notóban, Cefaluban és a Castello degli Schiavi barokk villában Fiumefreddo di Siciliában. Ha kedvenc műsora szereplőinek nyomdokaiba szeretne lépni, a legjobb, ha érkezéskor autót bérel. Végtére is, a szicíliai nap néha jobb egy kis légkondicionálással. Szeretne többet tudni magáról a szigetről? Olvassa el cataniai látogatásunk történetét.

Trónok harca – Horvátország

Valószínűleg nincs senki a világon, aki ne hallott volna a Trónok harcáról. A produkció nagy részét Horvátországban forgatták, különösen Dubrovnikban és Split városában. Kezdjük a sorozat rajongóinak leggyakrabban feltett kérdésével – Hol van most a Trónok harca trónja? Utazzon el Dubrovnik városi kikötőjébe, ahonnan rendszeres hajókirándulások indulnak Lokrum szigetére. Ez Qarth sorozatbeli városa, és itt készíthet emlékfotót a vastrónon.

A dubrovniki barokk lépcsőházat a Trónok harca tette híressé © iStock
A dubrovniki barokk lépcsőházat a Trónok harca tette híressé © iStock

Visszatérve magára Dubrovnikra, a város a King’s Landing néven szerepelt, azaz a Hét Királyság fővárosaként. Egy séta az óvárosban olyan érzést kelt, mintha egy produkciós díszletben lenne. A Szent Ignác-templomhoz vezető barokk lépcsők minden bizonnyal a Baelor Nagy Szentélye lépcsőire emlékeztetik, és végigjárhatja Cersei vezeklő útját is, amely a Dominika utcán keresztül vezet. A Vörös Erőd szerepe a Lovrijenac erődre, míg az Élőholtak Háza a Minčeta-toronyra esett.

Szóval hol forgatták még a Trónok harcát? A produkció további helyszínei közé tartozik a Bokar-erőd és a Gradac Park. A horvátországi Trónok harca azonban más városokat is magában foglal, köztük Splitet is. A Diocletianus-palota Daenerys tróntermének és a sárkányok tárolójának szerepét játszotta, míg a Klis-erőd Meereen városa a sorozatban.

Ha szeretne belépni a Trónok harca epikus világába, érdemes a Cornaro Hotelben megszállni. Csak egy perc sétára található a spliti Diocletianus-palotától, ahol Daeneryssel és a sárkányaival készült jeleneteket forgatták. A kényelmes szálláson kívül ez az elegáns szálloda egy bárral és egy tetőtéri medencével is rendelkezik, amely áprilistól főszezonban tart nyitva, panorámás kilátással a városra. Érezze magát Westeros urának, miközben élvezi a szálloda luxusát és egyedi hangulatát.

Menjen nyaralni Horvátországba

Vaják – Budapest

Sapkowski regényének újraalkotása a Netflix egyik legnépszerűbb alkotása. Hol forgatták a Vajákot? A sorozat első évadát Magyarországon forgatták. Szóval, hol van a Vaják kastély? Budapesten irány a Városliget, amely a 20. századi Vajdahunyad várának ad otthont. Itt található a Kiscelli Múzeum is – a varázslóbál helyszíne Aretuzában.

Vajdahunyad vára, ahol a Vajákot forgatták, Budapest © Nick Night az Unsplash-en
Vajdahunyad vára, ahol a Vajákot forgatták, Budapest © Nick Night az Unsplash-en

Budapest szívében, ahol az ősi csaták és varázslatok visszhangja még mindig visszhangzik a történelmi utcákon, megtalálja a President Hotelt – a Vaják világából származó kalandorok és rejtélyek menedékét. A fenséges Szent István-bazilika mellett található tetőterasz úgy néz a városra, mintha királyok és varázslók székhelye lenne. A Parlament tíz perc sétára, a Vajdahunyad vára pedig negyven perc sétára található.

Menjen egy városlátogatásra Budapesten

A magyar fővárostól mintegy 50 km-re található a tatai vár, amely közvetlenül az Öreg-tó mellett található. Geralt itt találkozott Yenneferrel. Közel van a tatabányai Shelim-barlanghoz is, körülbelül 15 percnyi autóútra. A Riviai Geralt nyomdokain haladó másik népszerű megálló a Budapesttől mintegy 30 km-re lévő Szentendre.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?