Ha valaki megkérdezi, hogy lehet-e gyerekkel utazni, azt válaszolom, hogy nem csak lehetséges, de nagyon ajánlom! A gyerekek nagyon élvezik a különböző kultúrák megismerését, és hajlamosak a legtöbbet kihozni az általuk meglátogatott helyekből. Íme, öt egyedi úti cél, amelyek sok különleges emléket idéznek fel saját családi utazásaimról.

Iceland © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Izland © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Merüljön el az izlandi természetben

Ha azokra a lenyűgöző helyekre gondolok, amelyeket meglátogattam, Izland az egyik legelérhetőbb és legfélelmetesebb, és rengeteg látnivalót kínál a családos utazóknak.
Izland magával ragadó, változatos, robusztus és látványos. Családi kirándulásokhoz is tökéletes választás. Itt nem találja meg a tipikus vidámparkokat vagy játszótereket, de ha gyermekei a természetben a legboldogabbak, akkor ez az a hely. Kémleljen delfineket és bálnákat, csodálja meg a jégtáblákon sodródó fókákat és a bájos lundákat, amelyek csak a messzi északon találhatók meg. Merészkedjen közel rókákhoz, birkákhoz és lovakhoz, amelyek Izland zöldellő rétjein legelnek a magasról lezúduló vízesések mellett, és figyelje az úton sétáló rénszarvascsordákat. Izland az állatbarátok paradicsoma.

Iceland, Glacial River Lagoon © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Izland © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Legbecsesebb izlandi emlékeink közé tartozik egy hajókirándulás, ahol púpos bálnákat néztünk. Imádtunk játszani a fekete homokkal, tornyokat építeni kerek, szénsötét kavicsokból a Reynisfjara strandon, és fürödni a forró forrásokban. Ez örömet okozott az egész családunknak, és könnyedén felülmúlta az összes korábbi uszoda- és vízipark-látogatást! Meg kell említenem a gleccsermászást is, amely egyszerűen lélegzetelállító élmény.
Függetlenül attól, hogy Izland fenséges vulkánjai és vízesései mellett autóztunk vagy sétáltunk, mindig lenyűgözött minket a környező természet, valamint a változékony időjárás, szivárvány, hó, nap, eső és jégeső egy óra leforgása alatt!

Iceland with kids © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Izland © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

A német játékösvényen Bajorországban

Bajorországot a híresen finom perecekkel társíthatja, és a valamivel kevésbé híres (és ezért kevésbé zsúfolt) LEGOLAND-dal. De a rágcsálnivalókon és építőkockákon kívül bőven van mit kínálni az idelátogató családoknak! Bajor utunk legemlékezetesebb állomása kétségkívül a Neuschwanstein-kastély, más néven Disney-kastély volt. Állítólag Walt Disney Hamupipőke-kastélyát ez ihlette. Az épület fenségesen tornyosul a környezete fölé, és Németország legtöbbet fényképezett helye.

Neuschwanstein © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Neuschwanstein-kastély © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

A gyönyörű, hangulatos Nürnberg az év bármely szakában elbűvölő. A felnőttek az óvárost és szűk kövezett utcáit, a gyerekek pedig a helyi Játékmúzeumot és a Playmobil vidámparkot fogják élvezni. Bár kevésbé ismert, mint a Legoland, a gyerekeim véleménye szerint ez sokkal jobb szórakozás volt. A park tematikusan fel van osztva a kalózoknak, lovagoknak, dinoszauruszoknak és a vadnyugatnak szentelt részekkel, valamint egy vízi játszótérrel, amellyel a gyerekek nem tudnak betelni! Méretéből adódóan egész nap lefoglalja az embert, rengeteg bár és étterem található kényelmes ülésekkel.

Paris © iStock
Párizs © iStock

Párizs a családdal

Ha családi nyaralást tervez Párizsban, mindenképp látogassa meg az Eiffel-tornyot és a Disneylandet. A fények városa azonban még sok mindennel büszkélkedhet, amivel leköti a gyerekeket. Kétszer jártunk Párizsban – egy egyévessel, majd egy kétévessel –, de ezt az élményt nem nagyon ajánlom. Bármennyire is szeretem a várost, szerintem nagyon nehéz benne babakocsival közlekedni, de hordozós csecsemővel vagy már járni tudó gyerekkel tökéletes.

Paris © iStock
Párizs © iStock

A gyerekek imádni fogják a körhintát a Forum les Halles-ban vagy az Eiffel-toronynál. Rengeteg más körhinta is található Párizs számos terén és parkjában. Érdemes a Luxembourg-kertben is tervezni egy délutánt. A P’tits Voiliers, a régi játékhajók tavon való úsztatásának hagyománya lefoglalja a gyerekeket, míg a szülők a közeli napozóágyakon pihenhetnek. A helyszínen csónakok és napozóágyak is bérelhetők. A Jardin d’Acclimatation a hintákkal, csónakokkal, tükörcsarnokkal a gyerekek paradicsoma, sőt még egy állatkertje is van. Említésre méltó még a Felfedezések Palotája, a Csokoládé Múzeum és a Vidámparkok Múzeuma. Ha a kis lábak elfáradnak, pattanjon fel egy emeletes buszra, hogy kényelmesebb pillantást vessen a városi életre.

Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Occitania – kikapcsolódás Dél-Franciaország kevésbé ismert részén

Occitania Franciaország közigazgatási régiójaként jött létre néhány évvel ezelőtt, Languedoc-Roussillon és a Közép-Pireneusok egyesülésével. És bár Provence évek óta vonzza a tömegeket, Occitania véleményem szerint még mindig alulértékelt. Lélegzetelállító hely, területének több mint egyharmada regionális és nemzeti parkokból áll, a többit pedig történelmi, színes városok alkotják, amelyeket frissítő tengeri szellő jár át. Ez a kultúra, a művészet, a finom ételek és egész Franciaország legmelegebb fogadtatásának az otthona. Délen lassabb az élettempó, az emberek soha nem sietnek, és értékelik a legapróbb örömöket is. Ha az ott eltöltött nyaralásokra gondolok, elsőként Frontignan és Sète gyönyörű homokos strandjai jutnak eszembe, amelyek messze nyúlnak a horizontba.

Occitania with kids © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Élveztük Carcassonne-t is, Európa legnagyobb középkori városát. Még soha nem láttam lenyűgözőbb városfalakat, és a La Cité Médiéval környékén sétálni olyan érzés, mintha egy másik korszakba költöznénk. Hasonló élményben volt részem a Pont du Gard-nál, a világ legrégebbi vízvezetékes hídján. Maga az épület gyönyörű, és a környező táj is lenyűgöző. Camargue egy lenyűgöző állomás lehet, ahol megismerkedhet a sóvirággal és a tengeri só begyűjtésével. A Gard folyó környéke jó hely a családi napozásra és a kikapcsolódásra, a torta tetején lévő cseresznye pedig az egész Rhone-delta területe, amely Provence és Occitania találkozásánál található. Ez az egyetlen hely Európában, ahol vadlovak csordáit, valamint gyönyörű rózsaszín flamingókat lehet látni.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?