Csehország gyönyörű ország, számos látnivalóval. A turistákat a tájak sokszínűsége, a műemlékek, a sajátos kultúra és a kiváló sör vonzza. Lagerek, pilsnerek, búza… A csehek sör mellett ünneplik a találkozókat, itt virágzik az aranyitallal teli korsók melletti beszélgetések igazi kultúrája. Természetesen három ujjnyi habbal!

Egész évben számos sörfesztivált rendeznek Csehországban, köztük a Nemzetközi Sörfesztivált, a Cseh Sörfesztivált, az AleFestivAle-t és a Pilsner Festet. Mindegyiken tömegeket látnak vendégül, és közben kiválasztják az év sörét is. Az országban több mint 300 sörfőzde működik, köztük sok virágzó mikrosörfőzde. Nem érezheti Csehország igazi hangulatát anélkül, hogy legalább egyet meglátogatna. Ezért készítettünk egy listát azokról a sörfőzdékről, amelyeket érdemes felkeresni, vagy legalább kipróbálni termékeiket, ha Csehországban jár!

5 ajánlott sörfőzde a Cseh Köztársaságban

Štramberk Sörfőzde

Az Ostrava közelében található Štramberk egy hihetetlenül festői történelmi város, amely egy domb lejtőjén található, tetején egy középkori vár romjaival. Több éve működik itt a Városi Sörfőzde, amely 150 éves szünet után kezdte újra tevékenységét. Jelenleg a Trubač nevű szűretlen full pilsner típusú sört és az Ušak nevű sötét mézeskalács-karamell sört főzik itt. A bájos város felfedezése után vagy előtt étkezhet a sörfőzde épületében.

Zimowa panorama Štramberku ©iStock
© iStock

Litovel Sörfőzde

A Lengyelországban is ismert Litovel sört 1893 óta készítik. Az Olomouc közelében található sörfőzde sörének minőségét az iparág szakemberei többször is értékelték a legrangosabb versenyeken és nemzetközi vásárokon. A litoveli sör azon kevesek közé tartozik Csehországban, amelyeket klasszikus módszerrel, hagyományos helyi receptek alapján készítenek.

Kadź do warzenia piwa ©iStock
© iStock

Maga a sörfőzdz nyitott a nagyközönség előtt, így követhető a sörgyártási ciklus, és kóstolókon ízlelhetik meg az előállított italokat. Ráadásul az üzemen belül működő mikrosörfőzdének köszönhetően mindenki saját maga főzheti meg a sörét – a saját receptje szerint is!

Staropramen Sörfőzde

A Staropramen a legprágaibb a cseh sörök közül. Ez a Smíchovban található sörfőzde 1869 óta gyártja a híres aranyitalt, és évek óta kultusz övezi. A Smíchov-különlegességet még Hašek „Svejk, a derék katona kalandjai” oldalain is említik. De a Staropramen nemcsak történelem, hanem egy modern kiállítás is, amelyet a prágai sörfőzésnek szenteltek.

A régi helyiségekben található egy multimédiás központ, ahol megismerheti a csehországi sörfőzés teljes hagyományát. Interaktív időutazásra visz minket egy virtuális idegenvezető, akit Josef Paspáról, egy háború előtti sörfőzőről mintáztak, aki modernizálta a smíchovi üzemet. Az utazás vizuális látnivalóban gazdag, beleértve a korábbi évtizedek hangulatát hűen tükröző belső terek meglátogatását.

Panorama Pragi ©iStock
© iStock

Sörgyár Svijanyban

Ez az egyik legrégebbi és talán legérdekesebb fekvésű sörfőzde Csehországban. A 16. század közepén alapított épület a nemrégiben felújított Svijany-kastély szomszédságában áll. A sörfőzde története hosszú és érdekes, bár tele van fordulatokkal – tulajdonosváltásokkal vagy akár az összeomlás veszélyével.

Szerencsére az 1990-es évek vége és a sörfőzde korszerűsítése óta a Svijany hírnevet szerzett, kis helyi márkából országosan ismert sörgyártóvá alakult. Ez az egykori kolostorgyár ma a legnagyobb független sörfőzde Csehországban. Svijanyba érkezve nemcsak a kastélyban gyönyörködhetünk, hanem a sörfőzdébe is bejárhatunk, megnézhetjük, hogyan készül a helyi sör, és a kóstoló során meg is kóstolhatjuk.

Warzenie piwa ©iStock
© iStock

Gambrinus Sörfőzde Plzeňben

A Cseh Köztársaság sörfővárosában, Plzeňben található történelmi sörfőzde 1869-ben nyílt meg. A Gambrinus termékek évekig versenyeztek a helyi piacon a város más sörfőzdéitől származó sörökkel. Emiatt a Gambrinus sokszor közel került a bukáshoz. A 20. században sok kis helyi sörfőzde egyesült, és létrehozta a jól ismert sörfőzdét, a Plzeňský Prazdrojt. Maguk a történelmi épületek Plzeňben pedig a sörösvények szerelmeseinek csemege. A sörfőzde látogatása során nemcsak a gyártástechnológiát, hanem a pilseni sörfőzés történetét is megismerheti.

Plac Republiki i katedra św. Bartłomieja w Pilźnie ©iStock
© iStock

Instagram

Egy konkrét helyet keres?