Olvasóink között minden bizonnyal akadnak olyanok, akik kevésbé népszerű úti célokat keresnek utazásaikhoz. Olyanokat, ahol az otthonukat maguk mögött hagyva kipihenhetik magukat távol a civilizáció nyüzsgésétől, élvezve a békét. Összeállítottunk Önnek egy listát a Föld „leghíresebb” félreeső helyeiről. Nem a legegyszerűbb elérni ezeket, kifejezetten nagy kihívást jelentő, sőt büszkeségre okot adó utazás lehet.

Tristan da Cunha © iStock
Tristan da Cunha © iStock

Tristan da Cunha

A Tristan da Cunha-sziget egy szigetcsoport része az Atlanti-óceán déli részén, és a világ egyik legelszigeteltebb, de lakott szigeteként ismert. Ez a kis földdarab több mint 2800 km-re van Dél-Afrikától (Fokváros), a legközelebbi szomszédja pedig Szent Ilona (kb. 2400 km). A körülbelül 270 lakosú Tristan da Cunha területén iskola, múzeum, posta, uszoda, kávézó és kocsma is található. A sziget nem könnyen megközelíthető, és érdemes hosszabb ott tartózkodásra felkészülni. A szigetet évente egyszer egy teher- és személyszállító hajó, valamint egy kutatóhajó keresi fel. Minden második hónapban horgászcsónakkal is el lehet jutni oda.

Húsvét-szigetek

A többi országtól ugyanolyan távol található Rapa Nui összehasonlíthatatlanul népszerűbb a turisták körében, mint Tristan de Cunha, és az atlanti magánzárkától eltérően repülővel is megközelíthető. A szigetet csaknem 300 évvel ezelőtt, húsvétkor fedezték fel (innen a neve), és 887 titokzatos kő Moai szobráról híres. Minden fej háttal a tengernek áll, a legnagyobbak pedig több tucat tonnát nyomnak. Egy ilyen szobor létrehozása akár 500 évig is eltarthat! A sziget egyetlen repülőtere egykor űrsiklók tartalék-leszállóhelye volt.

Húsvét-szigetek
Húsvét-szigetek © iStock

Pitcairn-sziget

A Csendes-óceán melegebb övezetében található apró, mindössze néhány tucat lakosú sziget nem olyan elszigetelt, mint a korábban leírt helyek. A legközelebbi szigetek legfeljebb ezer kilométerre találhatók. Pitcairn azonban az a hely, ahol a Bounty brit hajó lázadói letelepedtek, és e hely jelenlegi lakói az ő leszármazottjaik. A világ legkékebbnek tartott vizéről híres, olyan, mintha a sötét égbolt szentélye lenne. Nincsenek körülötte más fényt kibocsátó tárgyak, ami ideális feltételeket teremt a bolygók és csillagok megcsodálásához. Ebbe a földi paradicsomba már régóta hívják a lakók az embereket – aki odaköltözik, kész házat kap. Sajnos ez a hely nem büszkélkedhet szép történelemmel, múltja pedig elriasztja az állandó letelepedést fontolgatókat.

Alert, Nunavut, Kanada

Alert egy apró falu a jégen, mindössze 800 km-re az Északi-sarktól. A földgömb legészakibb állandóan lakott helyének tartják számon. A legközelebbi lakott hely több mint 2000 km-re van! A településen katonai bázis, meteorológiai állomás és a világ legészakibb repülőterei találhatók. 2019-ben megdőlt a helyi hőmérsékleti rekord: +21 fokot mértek árnyékban. A globális felmelegedés vitathatatlan bizonyítéka.

La Rinconada, Peru

La Rinconada egy kis bányászváros, több mint 5000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és a világ legmagasabban fekvő városaként tartják számon. Egy sosem olvadó gleccser közelében épült. Rendkívül nehéz és veszélyes elérni a várost, csak keskeny ösvények és szélfútta hegyi csatornák vezetnek oda. A helyszínen aranybánya működik, de nem ez váltja ki a legnagyobb érdeklődést, hanem a lakók. A város elhelyezkedéséből adódóan tudományos kutatás tárgyává váltak. Az átlagos élettartam itt sokkal rövidebb, mint a Föld más helyein, körülbelül 55 év. Mindezt a nagy magasság okozta nyomáskülönbség okozza.

La Rinconada, Peru © iStock
La Rinconada, Peru © iStock

Antarktisz

Ennek az elszigetelt és barátságtalan kontinensnek gyakorlatilag bármely pontja menedékhelyet jelent a civilizáció elől. A McMurdo-völgyben nagyon alacsony a páratartalom, így a világ legszárazabb völgye. Keleti területén az éves csapadékmennyiség a Szaharához hasonlítható! Ha több időt szeretne az Antarktiszon tölteni, a legjobb, ha felfedezőnek, sarkkutatónak vagy híres utazónak áll. Ez azonban nem jelenti azt, hogy turistaként lehetetlen ide eljutni. Igénybe vehet tengerjáró hajókat, privát jachtokat vagy repülőgépeket. Sajnos egy ilyen utazás költsége meglehetősen magas.

Antarktisz
Antarktisz © iStock

Motuo megye, Tibet, Kína

Ezt a területet úgy írják le, mint az utolsó területet Kínában, amelyhez nem vezet út. Tibet kínai részén található, a Himalája keleti részének déli lejtőin. Számos izgalmas legenda kötődik ehhez a helyhez. Egyikük szerint ezt a hihetetlenül szép helyet az istenek védik. És ebben lehet egy szemernyi igazság, tekintve, hogy eddig minden próbálkozás egy járható út megépítésére Motuóba kudarccal végződött. Eső, sár és lavinák minden alkalommal lehetetlenné tették a munka megkezdését vagy befejezését. Ezért ahhoz, hogy el tudj jutni erre a helyre, nehéz és kimerítő túrázásra, hegymászásra kell számítanod. A jutalom egy gyönyörű kilátás, a természettel való egyesülés és egy kis esély a tömegre 😉

Ittoqqortoormiit, Grönland

Ittoqqortoormiit alig néhány száz kilométerre található Izlandtól, és mégis a világ végén, vagyis a Föld legnagyobb, mindössze tízezer ember által lakott szigetének – Grönlandnak – keleti partján. Ez a környék leginkább megközelíthetetlen városa. Csak helikopterrel vagy évente néhány hónapig hajóval lehet eljutni ide.

Cape York, Ausztrália

Ez a hely Ausztrália legészakibb pontja. Itt távoli egyenlítői klímával számolhatunk. Ezeken a mocsaras területeken kevesen élnek, és ha vannak is, akkor főleg őslakosok. Ahhoz, hogy emlékfotót készíthessen az Ausztrália végét jelző táblával, egy sziklás és hegyes ösvényen kell felmászni hozzá. Ez az ösvény viszont csak autóval közelíthető meg, kavicsos utakon és trópusi erdőkön keresztül.

Cape York, Ausztrália
Cape York, Ausztrália © iStock

Kerguelen-szigetek

Az Indiai-óceán déli részén található szigetcsoport olyan elszigetelt, mint Tristan da Cunha, de atlanti megfelelőjével ellentétben egyáltalán nincs állandó lakója. Csak tudósok és… pingvinek laknak itt. Az egész szigetcsoport Franciaországhoz tartozik, és része a francia déli és antarktiszi területeknek. Háromhavonta egyszer lehet eljutni ide, amikor egy hajó érkezik a partokhoz kutatói kellékekkel.

Kerguelen-szigetek
Kerguelen-szigetek © iStock

FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?