Amikor azt hallja, hogy Egyesült Arab Emírségek, Dubai jut eszébe. De az ország fővárosa sokkal többet kínál. Abu-Dzabi az arab kultúra és az elképzelhetetlen pompa kombinációjával vonzza a turistákat.

Bár kisebb, mint Dubai, Abu-Dzabi lenyűgöző metropolisz. Végül is egy nagyon gazdag ország fővárosa. De vajon érdemes-e ellátogatni ebbe a másfél milliós városba? Mindenképp! Tudjon meg 5 okot a sok közül, hogy miért ez a tökéletes úti cél egy utazáshoz az év bármely szakában.

1. Zayed sejk nagymecset

Bár úgy tűnhet, hogy a monumentális vallási építészet korszaka rég elmúlt, a modern korszak ugyanolyan lenyűgöző alkotásokkal rukkol elő. Itt van például az abu-dzabi templom, amely méreteiben és művészi kivitelezésében lenyűgöző. A Zajed sejk nagymecset 1996 és 2007 között épült, és nevéhez hűen valóban nagyszerű: több mint 40 000 hívőt tud befogadni. Fontos, hogy a mecset nyitva áll a nem muszlim látogatók számára is.

Kívülről az egész komplexum ijesztő méretében (óriási, 12 hektáros!) és hófehér színében. Belseje lélegzetelállítóan díszes, benne található (valószínűleg) a világ legnagyobb szőnyege és a harmadik legnagyobb csillára. Amellett, hogy a modern iszlám építészet szép példája, a mecset a politikatörténet fontos helyszíne is. Ez Zajed ibn al-Nahadzsan sejk, az Egyesült Arab emírségek első elnökének végső nyughelye.

© Shutterstock

2. A Louvre Abu-Dzabiban

Igen, ez igaz: ha Abu-Dzabiba utazik, meglátogathatja a Louvre-ot. Bizonyos értelemben persze. Mint párizsi megfelelője, az abu-dzabi Louvre is művészeti múzeum, de teljesen kortárs építészettel. Akkor miért Louvre a neve? Ez az Egyesült Arab Emírségek és a francia kormány közötti megállapodás eredménye, amely lehetővé teszi az arab múzeum számára a „márkanév” használatát. Nyilván tetemes összeg fejében. A névhasználati engedély önmagában 400 millió euróba került, és a megállapodás számos további költséggel is járt.

Bár a projekt ellentmondásos volt, a múzeum ma már az egész arab világ művészeti kirakata. A több mint 8000 négyzetméteres kiállítótérrel az abu-dzabi Louvre keleti és nyugati művészeteket is bemutat, köztük az eredeti francia Louvre-ból kölcsönzött alkotásokat.

© Shutterstock

3. Ferrari World Abu-Dzabiban

Nagyszerű művészet, félelmetes építészet… és ez még nem minden! Abu-Dzabi bőven kínál programot az aktív szabadidő és az izgalom szerelmeseinek is. Ezek közé tartozik a Ferrari World Abu Dhabi, a világ első vidámparkja, amelyet az olasz autógyártónak szenteltek.

Ha már a Ferrariknál tartunk, gyorsnak kell lennie. És ez az! A parkban felülhet a Formula Rossára, a világ leggyorsabb hullámvasútjára, amelynek a végsebessége eléri a 240 km/órát! Ha a nyugodtabb utazást kedveli, akkor is van miből válogatni. A vidámparktól nem messze található a Yas Marina Circuit, ahol 2009 óta rendezik a Formula–1-es versenyeket.

4. Jubail Mangrove Park

Bár az Arab-félszigetet általában nem kötik össze az erdőkkel, Abu-Dzabi ebből a szempontból meglepő. Nagyon szokatlan erdeje van, egy mangrove erdő, egy parti erdő, amelyet az Arab-tenger kristálytiszta vize elárasztott. A fák közötti sétát a tengerszint fölé emelt fasétányok teszik lehetővé. Egy laza séta ezeken az építményeken nemcsak arra ad lehetőséget, hogy elkerülje a város nyüzsgését, hanem a helyi madárfajok megfigyelésére is.

A dinamikusabb kikapcsolódást keresők számára is érdekes lehet a Dzsubail-szigeten található park. Itt kenuzhat az egyedülálló erdő fái között, akár éjszaka is! A mangrove ökoszisztéma megközelíthetetlen nagy hajók vagy jet-ski számára, így a nyugalom igazi oázisa!

© Shutterstock

5. A város maga

Az Egyesült Arab Emírségek gyors fejlődésének története elválaszthatatlanul kapcsolódik az olajvagyon által hozott gazdagsághoz. Az ország hatóságai azonban sokkal távolabbra tekintenek: egy olyan világba, ahol többé nem a fosszilis tüzelőanyagok jelentik a megélhetés forrását. Ennek eredményeként az Egyesült Arab Emírségek egyre inkább nyit a világ felé, és az arab kulturális szféra üzleti, művészeti és turisztikai központjává válik. Az ország fővárosa ezeket a folyamatokat úgy összpontosítja, mint egy lencse a napsugarakat.

Abu-Dzabiban lenyűgözi majd a rengeteg felhőkarcoló, amelyek gyakran nagyon futurisztikus formával rendelkeznek. Minden bizonnyal szán egy percet arra, hogy megcsodálja őket, még ha csak kívülről is! Az Emirates Palace, a világ legfényűzőbb szállodája. Az Ábrahám Családi Ház, amely három templomból áll: egy mecsetből, egy zsinagógából és egy katolikus templomból. Egyedülálló komplexum, amely elgondolkodtat. Abu-Dzabi a lehetőségek maximális kihasználásáról szól. Érdemes megtapasztalni!

© Shutterstock

Abu-Dzabi – egész évben szeretettel várja

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosának látnivalóiról sokkal többet lehetne írni. A metropolisz víziparkokkal, ocenáriumokkal, szabadtéri arab falumúzeummal és számos étteremmel is büszkélkedhet. Abu-Dzabi mint nyaralóhely legnagyobb előnye talán a sokszínűsége. Ez egy olyan város, amely vonzó lesz a művészet szemlélődő szerelmeseinek, a nyüzsgő metropoliszok kedvelőinek és az aktív szabadidőt kedvelőknek.

A téli hónapok a legvonzóbbak az Egyesült Arab Emírségek fővárosának látogatására, amikor Abu-Dzabiban kellemes 21 Celsius-fokra csökken a hőmérséklet. De mi a helyzet a többi évszakkal? Ne felejtsük el, hogy ez egy nagyon gazdag és modern ország fővárosa, így a légkondicionáló alapfelszereltség.

Ha az Alladin dalában hallható „arab éjszakákról” és „arab nappalokról” álmodik, ne korlátozza nyaralását Dubaira. Abu-Dzabit is érdemes megfontolni. Mindenesetre semmi akadálya, hogy mindkét várost egy utazás alatt meglátogassa, a központok mindössze 140 km-re vannak egymástól.


Instagram

Egy konkrét helyet keres?