Mik jutnak először eszünkbe Horvátországról? Gyönyörű tájak, meleg tenger, festői tengerpart és csodálatos városok közvetlenül az Adriai-tenger mellett. Zára mindezen feltételeknek megfelel! Miért ne próbálna ki valami újat, és menne el nyaralni a dalmát tengerpartnak ebbe a kevésbé ismert városába?

A híres angol filmrendező, Alfred Hitchcock 1964-ben, már a világmozi sztárjaként azt mondta Záráról, hogy a világon ennek a városnak van a legszebb naplementéje. Ez elképesztő bók valakitől, aki nagyon jól ismerte az Egyesült Államok ikonikus pontjait. Hitch úgy gondolta, hogy Zára még a floridai Key Westet is felülmúlja!

Pozdrav Suncu and the sunset in Zadar © iStock
© iStock

Mit érdemes megnézni Zárában és környékén?

Zára meglehetősen meghitt, bár elég nagy város Dalmáciában. Ez a régió elsősorban népszerű turisztikai üdülőhelyeiről ismert, mint például Makarska, valamint a környék fővárosa, Split és az adriai tengerészek mekkája, azaz Trogir. Dalmácia azonban többet kínál a leghíresebb helyeknél. Annál is inkább, mert Zárának nemzetközi repülőtere van, és szépsége és látnivalói is olyan nagyszerűek, mint a fent említett üdülőhelyek.

Zadar Riva © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Séta Zára környékén

Ha már a naplementékkel nyitottunk, kezdjük virtuális városi sétánkat a Riván – a tengerparti sétányon, ahonnan nemcsak az Adriai-tengeren szétáradó színes sugarakban gyönyörködhetjük, hanem a tengerre nyíló kilátásban is. Hallgassa meg a vizei által komponált zenét! A Sea Organ installáció a rakpart lépcsőibe épített csőrendszer, amely közvetlenül az Adriai-tengerbe ereszkedik le. A víz a levegőt a csövekbe löki, ami az egész komplex rendszeren átfolyva egy soha nem látott tengeri szimfónia hangjaivá válik!

Zadar port and marina © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

A közelben, a félsziget legszélén, amelyen Zára központja található, van egy másik érdekes városi installáció. Ez a Pozdrav Suncu (vagy „a nap dicsérete”). Az üveglapok alá helyezett napelemek napközben energiát halmoznak fel, hogy sötétedés után sokszínű fénysugarakat bocsássanak ki! De a Riva nemcsak a modern nyilvános látványosságokat és a nagyszerű hangulatot jelenti, hanem pubokat és éttermeket is, ahol megkóstolhatja a helyi specialitásokat és a zárai különlegességet, a maraschino likőrt!

St. Donatus church in Zadar © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Zára óvárosa és királyi múltja

A Riva Zára óvárosának szerves része. Sűrűn beépített terület egy félszigeten, ezért bizonyos szűkösség ellenére nagyon festői hely. Az itt található épületek hosszú és viharos történelem tanúi, a velencei és osztrák időkre emlékeznek, amikor Zára az Osztrák Birodalomtól, majd az Osztrák-Magyar Monarchiától függő Dalmáciai Királyság fővárosa volt.

Maga a város eredete a Kr.e. 9. századból származik, így a világ egyik legrégebbi még lakott városa! Zára óvárosa azonban a második világháború idejeinek köszönheti végső megjelenését – akkor az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása után még Olaszországhoz tartozó város a szövetséges bombázások célpontja lett. Szerencsére a háború után újjáépítették, és ma már sajátos atmoszféráját lehet magunkba szívni.

Fragment of the Roman Forum in Zadar © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Az óváros természetesen számos műemlékkel büszkélkedhet. A legrégebbiek a helyi Forum Romanum maradványai, amely a Riva és a román stílusú Szent Donát-templom és a Szent Anasztázia-székesegyház között található. Közvetlenül mellette fut a főutca, a Široka. Ez a városi élet központja, és fantasztikus hely a helyi hangulat befogadására. Javasoljuk azonban, hogy reggel menjen sétálni, amikor nem túl zsúfolt, és teljes mértékben élvezheti a környező bérházak és templomok látványát.

A szárazföldről megcsodálhatja a lenyűgöző velencei védfalakat a lenyűgöző Porta di Terraferma kapuval, amelyet Szent Márk oroszlánjának képével díszítettek. A Velencei Köztársaság szimbóluma, amelyhez Zára több mint öt évszázadon át tartozott. Érdemes ellátogatni a helyi múzeumokba is, a Régészeti Múzeumba (amely nem meglepő, ha belegondolunk a város három évezredes történetébe!) és az Illúziók Múzeumába.

Narodni trg in Zadar seen from Široka street © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Pag szigete és a tengerparti üdülőhelyek

De Zára nem csak a városi turizmus rajongóinak, valamint a múzeumok és templomok látogatóinak csemege. Zára környéke minden bizonnyal kielégíti azokat az embereket, akik szívesebben pihennek a víz mellett, és szívesebben keresik a természettel való érintkezést, mint a kőépületek látványát. Közvetlenül mellette található Pag szigete, sziklás tájjal, de a tengerbe belépő sziklák között megbújó strandokkal is.

A közelben található Biograd na Moru is, az Adria egyik leghíresebb és legrégebben működő üdülőhelye, amely maga is érdekes és hangulatos város történelmi központtal. A közelben található Pakoštane, szintén kicsi és hangulatos városka, de remek hely egy boldog pihenéshez az Adrián vagy Horvátország legnagyobb tava – a Vransko jezero – partján.

Zadar area © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Nemzeti parkok Zára környékén

Ha a természettel való érintkezésről van szó, és a horvát természet csodáiban gyönyörködünk, akkor Zára és környéke meglátogatása is siker lesz. A várostól mintegy 80 kilométerre délkeletre található a Krka Nemzeti Park, ahol festői vízesésekben gyönyörködhetünk. Zárától északra viszont a Paklenica Nemzeti Park részeként védett karsztkanyonok találhatók.

Ezek a fantasztikus helyek a Velebit-hegységben találhatók, amelyek a túrázók számára is csemegék. De az ilyen területen folyó folyók és hegyek nem lehetnek az egyetlen természeti látnivaló Zára környékén. A közelben találhatók a Kornati-szigetek, amelyek nemzeti parkként is védettek. Zárából hajón kirándulhat Kornatiba!

Islands near Zadar © Paweł Szczepański
© Paweł Szczepański

Zára és környéke rengeteg látnivalót kínál, így ha horvátországi kiránduláson gondolkodik, érdemes meglátogatni ezt a gyönyörű dalmát várost!


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?