Vannak helyek a világon, amelyeket egyszerűen látni kell. Az egyik ilyen Velence, Észak-Olaszország gyöngyszeme és egykor a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője. 117 szigetre épült, amelyeket 417 híd köt össze. Tervezi, hogy ellátogat Velencébe? Olvasson tovább, és megtudja, miért érdemes vaporettóval ellátogatni a városba, és megnézni annak szépségét a vízről.

A legjobb módja annak, hogy körbejárja Velencét

A saját izmai segítségével járhatja be a leghatékonyabban Velencét. Ez a legjobb módja az óváros legérdekesebb szegleteinek megismerésének, és egyedülálló lehetőség a vízi közlekedéssel elérhetetlen helyek eléréséhez saját, feltérképezetlen útvonalon. A gyaloglás itt elengedhetetlen, mivel Velencében tilos a kerékpározás, de érdemes észben tartani, hogy az idő pénz, ezért érdemes a túrázást a vízi közlekedéssel kombinálni. Velence vízi taxival, gondolával és a népszerű vízibusszal, a vaporettóval látogatható.

Gondola on the Venetian canal © iStock
Velence © iStock

Míg az első lehetőség hangulatosabb, a második pedig rendkívül kényelmes, a harmadik egyértelműen a legpénztárcakímélőbb az átlagos turista számára. Érdemes élni egy hivatásos gondolás szolgálataival, elvégre ez a város jelképe. Ha azonban több időt szeretne Velencére szánni, a legészszerűbb közlekedési eszköz a vaporetto. A vízibuszokat az ACTV önkormányzati cég kezeli, és a legtöbb ember használja – az éttermi és szállodai alkalmazottaktól kezdve a hivatalnokokig és egyenruhásokig. Ez egy másik ok, amiért érdemes ezt a közlekedési eszközt választani – egy tipikus velencei munkanap kulisszái mögé enged bepillantást.

A vízibusz metróként szolgál Velencében, olcsó és rendkívül gyors. Az első vonal a leggyakrabban használt, a vízibusz a Piazzale Romától a Rialtón keresztül a Szent Márk térig közlekedik, mielőtt a Lidónál a végállomára ér. A turisták általában ezt az utat választják – különösen éjszaka, amikor a velencei óváros ki van világítva, és a vízről néz ki a legszebben.

Beautiful Venetian buildings and a water tram © iStock
Velence © iStock

A lassú Velence

Nincs még egy olyan hely a világon, mint Velence. Az elmúlt 1100 évben a várost 120 uralkodó uralta, gazdagságát és kivételes státuszát a lelkiismeretesen folytatott külpolitika, a diplomácia és a nagyszabású tengeri kereskedelem tette lehetővé. Velence a második leglátogatottabb város Olaszországban Róma után. A hely egyediségét bizonyítja, hogy az autóhasználat hiánya miatt mindent a vízen intéznek – még a futáros csomagkézbesítést is. A legérdekesebb dolog a több száz éves múltra visszatekintő épületek tartóssága, amelyek építői kőből és vörösfenyőből hozták létre az akkori nagyvárost.

Dome of the Venetian church by the canal © iStock
Velence © iStock

A lassú utazás a kulcs a várost környező kulturális örökség megértéséhez és teljes körű megbecsüléséhez. Velence egyedülálló városi komplexuma számos műemlékből, csatornából és hídból áll, a Velencei lagúna pedig az UNESCO Világörökség listáján szerepel. Hat körzetet fedezhet fel a turista, ebből négy a szárazföldön, kettő pedig a távoli szigeteken található.

A város fő attrakciója természetesen a Szent Márk tér, amely szinte az év bármely szakában nyüzsög a látogatóktól. Hasonlóan népszerű a turisták körében a 400 éves Sóhajok hídja és a 4 km hosszú Canal Grande. A Calletta Varisco a szokatlan helyek felfedezőit várja – a világ legszűkebb utcájaként mindössze 53 centiméter széles!

Woman on the Piazza San Marco © iStock
Velence © iStock

Mennyibe kerül a vaporetto Velencében?

Velence különböző árakat számít fel a helyi lakosoknak és turistáknak a vízibusz szolgáltatásáért. Az idelátogató kalandozóknak érdemes a többnapos jegyet választaniuk. A legolcsóbb 75 perces jegy 9,5 euróba kerül, de ezzel alig van rá idő, hogy meglátogassuk a velencei lagúna egyik híres szigetét. Sokkal jobb megoldás, ha napijegyet vásárol 25 euróért, vagy hetijegyet, amely az összes útvonal elérését 65 euróért teszi lehetővé, ami kevesebb, mint egy fél órás gondolaút hat személy számára.

A hat éven aluli gyermekek ingyenesen utazhatnak vízibusszal, és a jegy ára egy olyan poggyászt tartalmaz, amelynek három oldala összesen nem haladja meg a 150 cm-t. Mindezek miatt a vaporetto messze a legnépszerűbb közlekedési forma Velencében. Összehasonlításképpen: a városi vízi taxik árai sokszorosan magasabbak, és egy normál lagúnahajózás legalább néhány száz euró készpénzt jelent a sofőrnek.

62 / 5 000 Wyniki tłumaczenia Gondolas at one of Venetian squares © Agnieszka Hanusiewicz
Velence © Agnieszka Hanusiewicz

Hol vásárolhatok vaporetto-jegyeket?

Háromféleképpen vásárolhat jegyet a vaporettóra. Az első az egyes állomások peronjainak bejárata előtt található dedikált pénztáraknál található. A második az AVM Venezia mobilalkalmazás, amely az App Store-ban vagy a Google Playen érhető el. A megvásárolt vaporetto-jegyeket a Venezia Unica City bérlethez is hozzáadhatja.

Venice by night © iStock
Velence © iStock

Indulás Buranóba és Muranóba

Mindkét sziget a velencei lagúnában található, és csaknem 10 kilométerre van Velencétől. Színeikkel, jól megőrzött építészetükkel, díszes csipkéikkel és legendás üvegtermékeikkel ragadják meg a látogatókat. A gondolások általában nem fogadnak foglalást erre a távolságra, így a vaporetto a legjobb választás. Ha Muranóba szeretne eljutni, induljon a Piazzale Romától, ahonnan két vonal vezet a szigetre.

A leggyorsabb út Buranóhoz a Fondamente Nove transzferállomásról indul. Ezen az útvonalon utazva egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy kicsit más szemszögből csodálja meg Velence legnagyobb látnivalóit, így jobb képet kaphat a város történelmi és építészeti remekeiről. A vaporetto akkor is hasznos, ha meglátogatja Lido és Giudecca szigeteit, vagy ha az óvárosból vagy a tágabb velencei lagúnából szeretne gyorsan visszatérni szállodájába.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?