A levegőben só és sült hal illata terjeng. Velencében csak szaglászni kell ahhoz, hogy tudja, az olasz konyha sokkal több, mint finom pizza és isteni tészták! Helyezze magát kényelembe gondolájában (vagy székében), és csatlakozzon hozzánk egy kulináris utazásra a La Serenissimán keresztül.

Egyszerűség egy halász érintésével

A tenger gyümölcsei szerelmesei (frutti di mare) úgy érzik magukat, mint hal a vízben egy velencei tavernában! A velenceiek szeretik a molechét – a régió sós lagúnáiból származó sült rákot. Az asztalon van főtt tintahal is (sepe al nero) vagy olívaolajjal és citromlével felszolgált langoustin (scampi alla veneziana). Aperitifként vagy könnyű ételként próbáljon ki egy népszerű ételt a Veneto régióból: krémes polentát ropogós garnélarákkal (polenta e schie). Ha szívesebben csodálja meg a halat és a tenger gyümölcseit a vízben, mint a tányéron, próbálja ki a velencei borjúmájat (fegato alla veneziana) vagy a sokféle polenta, illetve rizottó egyikét.

Velence ikonikus íze: tőkehal tejszínben

Étterem: Baccalà Veneto
Cím: Sotoportego dei do Mori, 414

A tőkehal és Velence kapcsolata a 15. századra nyúlik vissza, és az évszázadok során a helyiek finomították e rendkívül tartós hal feldolgozási és tartósítási módszereit. A híres baccalànak, vagyis a szárított tőkehalnak tejszínben abszolút prioritást kell élveznie minden olyan ember gasztronómiai listáján, aki a velencei ízek felfedezését tűzte ki célul, és kicsit is komolyan veszi ezt a küldetést.

A Baccalà Veneto Velence történelmi központjának szívében, a Rialto-híd közelében található. Az éttermet 2019-ben alapította Paolo és fiai, Edoardo és Lorenzo, folytatva Ettore nagypapa 80 évvel ezelőtti tevékenységét. A család a rendkívül krémes tőkehal hagyományos receptjét ápolja, amelyet tej és liszt hozzáadása nélkül készítenek. Ez ideálissá teszi a cöliákiában és laktózintoleranciában szenvedők számára. A helyszíni boltban tipikus velencei termékek és sok ízletes módon elkészített tőkehal széles választékát kínálják.

Organikus olasz tapas

Étterem: SEPA
Cím: Calle de la Bissa, 5482

A SEPA olyan hely, amely előtt nem lehet közömbösen elhaladni. Ahogy a hely filozófiája is biztosítja, a válogatott és legjobb alapanyagok csak az egyik összetevője a felelős konyha megközelítésének. Itt is fontos a kulináris etika, és kiemelt figyelmet fordítanak a modern és ökotudatos megoldásokra.

A napi szolgáltatásban a SEPA a műanyagok csökkentésére összpontosít Velencében szűrt víz és kukoricából készült edények felhasználásával, ami jelentősen csökkenti a napi CO2-kibocsátást a légkörbe. Az apró, hangulatos, mindig zsúfolt belső tér az autentikus velencei konyha kóstolására hívja a járókelőket, különös tekintettel a városra jellemző cicchettire, amelynek állítólagos legjobb változata halakkal vagy tenger gyümölcseivel kerül felszolgálásra.

Cicchetti
Cicchetti © shutterstock

Kóser tippek a történelmi óváros központjában

Étterem: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Cím: Cannaregio, 2873/c

Érdekes pont Velence térképén a Ba Ghetto Ristorante Kosher étterem. Az első éttermet Rómában nyitották meg, ahol a kezdetektől fogva nagyon népszerű volt, részben kóser jellegének köszönhetően. Nem csoda, hogy további Ba Ghetto éttermek nyíltak Milánóban, Firenzében és Velencében – a történelmi velencei gettó központjában.

A lakosok és a turisták megszerették ezt a helyet ízletes konyhája miatt, ahol három kultúra ízei találkoznak: római, zsidó és közel-keleti. Nagy szerepe van a közvetlen olasz hangulatnak is, amibe könnyen bele lehet szeretni. A szezonális menü, az innovatív receptek, az elegáns prezentáció, a tágas belső terek és a professzionális kiszolgálás a garancia rá, hogy többször visszatér ide. Az egyik legnépszerűbb étel a közönséges articsóka (carciofo), amely szinte minden vendéget lenyűgöz.

Giro dei Bacari – szokatlan módja Velence megnézésének

Lehetőség van arra, hogy a vízparti város felfedezését összekapcsoljuk a helyi konyhába és társasági életbe való belekóstolással olcsón és rendkívül színesen. A számos velencei bacari bárban olcsó házi bort (ombra de vin) és harapnivalókat (cicchetti) szolgálnak fel. Ezeket a kis velencei tavernákat családias hangulat és alacsony árak jellemzik.

A velencei Giro dei Bacari nagy hagyományokkal rendelkezik, és az ötlete a népi legenda szerint egy gondolás fejéből pattant ki, aki az újbor kóstolása közben azt mondta, hogy „xe just vin de bàcaro!”, ami azt jelenti, hogy „tökéletes bor egy bulihoz!” Ma már fizetős túrák keretében és spontán helyi kezdeményezések formájában is részt vehetünk bàcaro túrákon. Az ételek és italok megosztása a velencei utcák szimbólumává vált, amelyek sötétedés után gyakran nyüzsgőbbek és érdekesebbek, mint az óváros főutcái.

Crostini
Crostini © shutterstock

Egy pohár házi bor 1 euróba kerül, a harapnivalók pedig 1 és 4 euró közöttiek. Tehát jó esély van rá, hogy összeállít egy tányér velencei tapast (ne hozza fel nyilvánosan a spanyol tapasszal való hasonlatot!), és a végén egy 10 eurós számlát kap. Kiélezett a verseny a legjobb velencei cicchetti címért, mivel ezeket a finom falatokat az egész városban felszolgálják. A cicchetti legnépszerűbb formái közé tartozik a:

  • crostini –  baguette darabok szendvicsek formájában, különféle feltétekkel;
  • tramezzini – búzakenyérszeletek öntetekkel;
  • panini – általában ciabattából készült szendvicsek hússal töltve;
  • polpette –  sült golyók húsból, tonhalból, sajtból vagy burgonyából.

Hangsúlyozni kell, hogy ezzel a bizonyos típusú harapnivalóval nem turistákat célozzák meg. A cicchetti rendkívül népszerű a helyiek körében, a velencei kultúra elengedhetetlen részét képezik, és a velenceiek, akik cicchettit esznek, miközben a barátokkal és a családdal szocializálódnak, népszerű elemét képezik a városnak. Ezeket a könnyű ételeket leggyakrabban egy esti ital kísérőjeként fogyasztják vacsora előtt.

Szeretne többet tudni Velencéről? Tekintse meg cikkünket a velencei vízibuszokról.

Hol lehet a legjobb cicchettit enni?

  1. Il Santo Bevitore – A legfontosabb, hogy ebben a bacariban nem bort szolgálnak fel, hanem akár 20 féle csapolt sört, köztük príma kézműves komlólét Lombardiából.
  2. All’ Arco – a Rialto-híd közelében, szűk utcák labirintusában található egy kis bár, melynek falán lyukak vannak. Ez egy családi vállalkozás, olyan különlegességekkel, mint a sarde in saor (ecetben pácolt sült szardínia, fenyőmaggal, mazsolával és hagymával főzve) és a baccalà mantecato (tejszínes tejben főtt sózott tőkehal).
  3. Bacareto da lele – egy régi büfé Santa Croce híres társadalmi negyedében. Itt elfogyaszthatja a város egyik legolcsóbb paninijét, és sok diák társaságában ihat velencei bort.
  4. Cantina Do Mori – a legrégebbi bacari Velencében. Az étterem több mint 550 éves hagyományokkal rendelkezik, és városszerte híres a dekorációjáról – a sötét szobák mennyezetét tucatnyi rézedény díszíti. A népi legenda szerint a híres Casanova itt gyűjtötte be szerelmi trófeáit. Érdemes itt átélni egy kulináris kalandot egy baccalà mantecato és egy pohár finom venetói bor kíséretében.
  5. Al Parlamento – Egy kis taverna régi hajódíszítéssel, gyönyörű helyen, egy velencei csatornán. A hely reggeltől estig zsúfolt reggelire, ebédre, harapnivalókra vagy csak egy kávéra vágyó emberekkel. Érdemes taglierit rendelni, ami egy tál húsokkal és sajtokkal.

Házi tészta és hal a lagúnából

Burano egy sziget a velencei lagúnában, amely színes épületeiről híres. Itt alapították meg az 1960-as években a Trattoria Al Gatto Nero családi vállalkozást – egy egyszerű, kék homlokzatú éttermet, amely egyenesen a lagúnából származó tenger gyümölcseit és házi tésztát szolgál fel. A tapasztalt szakácsok ételek széles választékát készítik el, beleértve a híres risotto di gò alla buranellát vagy a tagliolini alla granseolát. Az évek során az étterem hírnevet szerzett mint olyan hely, ahol a friss hal, a tenger gyümölcsei, a gyógynövények és a fűszerek aromái keverednek a lagúna szomszédos szigeteiről származó szezonális és biotermékekkel. Minden tészta és desszert helyben készül, házi receptek szerint.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?