Paloták a vízen, irodalmi utak és focis izgalom. Franciaország sokkal több, mint Párizs és a Côte d'Azur – tapasztalja meg saját maga Marseille-ben.

Tegyen egy nosztalgikus sétát a régi kikötő utcáin, pihenjen a tengerparton, vagy tegyen egy túrát az Orange Vélodrome-ban. Sem az építészet szerelmesei, sem a kulináris kalandorok nem panaszkodnak a szórakozás hiányára. A minőségi irodalom szerelmeseinek is van itt valami. Marseille-ben, a 16. századi Chateau d’If-ben került börtönbe Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című regényének főszereplője.

Notre Dame
Notre Dame © shutterstock

Városlátogatás Marseille-ben – egy párizsi utazás alternatívája

Amikor azt hallja, hogy „városlátogatás Franciaországban”, az első dolog, ami eszébe jut, Párizs. Ha azonban a kevésbé egyértelmű helyeket kedveli, örömmel fogadja majd, hogy Franciaország második legnagyobb városa, Marseille rengeteg látnivalót kínál. Marseille-be olcsó (közvetlen) repülőjáratok elérhetők például a Ryanairtől.

Egy másik ok, amiért érdemes ellátogatni Marseille-be, a szálláshelyek széles választéka – tekintse meg a repülő+hotel ajánlatot. Hol aludjunk Marseille-ben? Sok múlik a költségvetésén. Minél magasabb színvonalú a szállás és minél közelebb van a régi kikötőhöz, annál drágább lesz.

Melyik hotelt válassza Marseille-ben? A helyszín attól is függhet, hogyan szeretné eltölteni az idejét a marseille-i városlátogatása során. Ha csak a tengerparton szeretne lustálkodni, a 8. kerületben található szállodák vagy vendégházak egyike jó választás. Innen szó szerint egy kőhajításnyira van a Plage de la Pointé Rouge és a Plages du Prado.

Marseille
Marseille © shutterstock

Francia gyöngyszem a futball szerelmeseinek

Ha érdeklődik a futball iránt, bizonyára hallotta már, hogy Marseille-ben született Zizou, aki 108 alkalommal lépett pályára a francia válogatottban. Zinédine Zidane szülővárosába már csak azért is érdemes ellátogatni, hogy megnézzük az Orange Vélodrome városi stadiont, ahol Provence büszkesége, az Olympique Marseille játssza mérkőzéseit.

A stadion környéke könnyen megközelíthető az M2-es metróval. A helyszín lenyűgöző, a lelátón több mint 67 000 néző fér el.

Az iskolai szünetekben vezetett túrákat szerveznek a stadionban. A stadion a hét minden napján 10:00 és 18:00 óra között látogatható (utolsó belépés egy órával a zárás előtt). Kivételt képeznek azok a napok, amikor mérkőzéseket vagy egyéb eseményeket tartanak az Orange Vélodrome-ban. Könnyedén vásárolhat jegyet online.

Orange Vélodrome
Orange Vélodrome © shutterstock

A d’If-kastély és Monte Cristo grófjának merész menekülése

Az azonos nevű szigeten épült Château d’If eredetileg azért készült, hogy megvédje Marseille-t a betolakodóktól. Az egyetlen lehetőség erre 1536-ban adódott, amikor V. Károly (Szent-római császár és spanyol király) fontolgatta, hogy a tenger felől támadja meg a várost. Végül azonban a szárazföldi utat választotta. Magát a kastélyt hamarosan börtönné alakították. A szigetet 1880-ban nyitották meg a turisták előtt. A szigetre való eljutáshoz hajókázásra van szükség a régi kikötőből.

Hogyan kapcsolódik Alexandre Dumas regényének főszereplője ehhez az erődhöz? Monte Christo grófja (mint Edmond Dantes) a Château d’If-ben volt 14 évig börtönben. Egy ügyes rajtaütésnek köszönhetően sikerült megszöknie. De hogyan? Tudja meg a helyszínen (vagy olvassa el a könyvet 🙂 ).

Château d'If
Château d’If © shutterstock

Ingyenes látnivalók Marseille-ben – ide nem kell belépőt fizetni

Marseille számos műemlékkel rendelkezik, amelyek ingyenesen látogathatók. A lenyűgöző építészetet tükröző vallási épületektől a hangulatos parkokig és múzeumokig széles a skála. Tudja meg, hová menjen a marseille-i pihenő alatt.

Fordítson különös figyelmet a következőkre:

  • A Notre Dame de la Garde-bazilika – egy kis bazilika a La Garde dombon (162 méter tengerszint feletti magasságban), 7:00 és 18:00 óra között tart nyitva.
  • Saint-Victor de Marseille apátság – magába a templomba, amelyet első pillantásra nehéz megkülönböztetni egy erődítménytől, ingyenes a belépés. A kripták meglátogatása esetén 2 eurós belépőt kell venni (12 év alatti gyermekeknek ingyenes). A bazilika minden nap 9:00 és 18:00 óra között várja a turistákat.
  • La Major katedrális – ez egy másik történelmi vallási épület Marseille-ben, amely ingyenesen látogatható. Nyitvatartási idő a nyári időszakban: 10:00-18:30.
  • Palais Longchamp – egy „palota” a vízen a Boulevard Philipponon. Érdekesség: ez a gazdagon díszített vízparti épület nem egy arisztokrata család lakhelye. 1869-ben épült, a Marseille-csatorna építésének emlékére. A jobb szárnyban a Természettudományi Múzeum, a bal szárnyban pedig a Szépművészeti Múzeum található.

Ízelítő Provence-ból – a marseille-i konyhából

Marseille Franciaország egyik legnagyobb városa, ezért ha úgy dönt, hogy gyalog fedezi fel Provence fővárosát, figyeljen a kalóriabevitelére. Szerencsére az európai konyhát és ízletes helyi specialitásokat egyaránt felszolgáló éttermekben, pubokban és étkezdékben nincs hiány.

Ha Marseille-be látogat, feltétlenül kóstolja meg a bouillabaisse-t – egy aromás halászlét. A Földközi-tenger különböző pontjain számos fajtájával találkozhat nyaralása során, de a Marseille-ben és a környező területeken felszolgált változat biztos magával ragadja majd.

Ha nem szereti a halat, próbálja ki a Soupe au Pistou-t. Látszólag egyszerű zöldségleves, de a bazsalikomos pesto hozzáadásával egyedi ízt kap. Egy friss baguette tapenade-dal kombinálva hatékonyan űzi el az éhséget.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?