Castello di Malaspina Fosdinowo, fot. Aleksandra Peksa

Látszólag csak egy újabb olasz kastély, amely Fosdinovo kisvárosát díszíti. De csak látszólag. Falai a tiltott szerelem titkát rejtik, a toronyban tragikusan meghalt Bianca szelleme pedig elkíséri az utazókat, miközben felfedezik a helyi kamrákat és folyosókat. Dante is velük van?

Ahol Toszkána és Liguria találkozik, érezni lehet a mindent ellepő békét, különösen naplementekor. A dombok mögött megbújó napsugarak megvilágítják a néhány órával korábban megérett lédús narancsot és paradicsomot. Itt minden oldalról más-más tájat csodálhatunk meg: tengert, hegyeket, völgyeket. A legjobb kilátás a Malaspina-kastély teraszáról nyílik, ahol a szerencsétlenül szerelmes Bianca életét vesztette, és ahol maga Dante Alighieri bújt meg.

Érezze a mindent belengő békét

Valahol egy hegyen

Az út nagyon meredek és veszélyes. Két autónak esélye sincs egymás mellett elhaladni az úton. Ki kell térni, de úgy tűnik, a helyieket ez nem érdekli. Úgy tűnik, az olaszok megtanultak együtt élni ezzel. Olyan, mintha örökké tartana, míg feljutunk a domb tetejére. Pedig még 10 kilométer hátra van, behúzott kézifékkel. Tetején egy kőkapun át a kastély házigazdája fogad bennünket, aki átadja nekünk egy magánkamra kulcsát. Igen, kamrák, a kastélyokban nincsenek szobák, így életében legalább egyszer hercegnek vagy hercegnőnek érezheti magát. Hirtelen egy fekete macska bukkan fel a látogatók lábai között. Még nem tudják, mennyire fontos ez itt.

Toszkána, Fosdinovo
Toszkána, Fosdinovo © Aleksandra Peksa

Egy éjszaka Dante karjaiban

Bár Dante Alighieri irodalmi zseni volt, a csalások és a pénzügyi visszaélések sem álltak tőle távol. Pénzbüntetésre ítélték, és két évre száműzték Firenzéből, de úgy döntött, hogy nem fizeti ki a bírságot, ami csak rontott a helyzeten. Az írót egy életre eltiltották attól, hogy visszatérjen a városba. Élete végéig számos olasz városban kóborolt. 1307-ben érkezett meg a Malaspina kastélyhoz, melynek tulajdonosával évek óta baráti viszonyt ápolt. A márki nem tagadta meg tőle a menedéket, és egy szobát adott neki egy időre, még mindig Stanza di Dante névre. A kis ágy és a mellette lévő WC pontosan úgy néz ki, mint több mint 700 évvel ezelőtt, amikor az Isteni színjáték szerzője használta őket. És ha a kastély látogatói elég bátrak, sötétedés után az ágy fölé hajolhatnak, hogy meghallják Dante szívverését. Nincs sok merész, különösen azért, mert a kamrákat és a folyosókat pislákoló lámpák világítják meg, ami bizonytalanságot kelt.

A házigazda mindig arra biztat, hogy egyedül látogassa meg a kastélyt. A helyet a rejtély és a horror aurája veszi körbe. Magas mennyezet, festmények a falakon, számos páncél és fegyver. A Malaspina család nagyon bízik vendégeiben, és szó szerint mindent az Ön keze ügyében hagy.

Egy kutya, egy vaddisznó és vérfoltok a mennyezeten

A 17. században a kastélyt Bianca, Giacomo Malaspina márki lánya lakta. Bianca tisztában volt vele, hogy élete akkori társadalmi helyzetének szabályait fogja követni, szerepe a család befolyásának erősítése és gazdagságának megsokszorozása. Azt is tudta, hogy már régen megszületett a döntés, hogy feleségül veszik. És mégis. A fiatal lánynak volt elég bátorsága vagy meggondolatlansága ahhoz, hogy szembeszálljon a társadalmi normákkal és kövesse a szívét. Amely verni kezdett szerelméért. Tisztán. Erősen. Hogy történt ez? Mikor alakult ki mélyebb kapcsolat a fiatalok között? Volt esélyük szerelmüknek? Csak találgathatunk.

A tizenéves szerelem felháborodást váltott ki, különösen az akkori normákat szigorúan betartó arisztokrata körökben. Ha Giacomo márki meg akarta őrizni pozícióját, és nem akart botrány tárgyává válni, mindent meg kellett tennie, hogy megakadályozza ezt a kapcsolatot. De a pletykák gyorsan terjedtek. És a suttogva ismétlődők keltik a legtöbb érzelmet.

Eközben Bianca az éj leple alatt minden együtt töltött pillanatot élvezett a szeretőjével. Az irigy szemlélők figyelmes szeme a találkozók minden részletére emlékezett, felébredt képzelőerejük pedig csak még inkább arra ösztökélte őket, hogy mindenről jelentést kell tenni a márkinak. A lány apja tudott a szerelmesek minden találkozásáról. Végül úgy döntött, cselekszik.

A szeretőt, akinek a neve a feledés homályába veszett, örökre száműzték Fosdinovából, Biancát pedig kolostorba küldték. Ám ezek az események csak a kezdetét jelentették a tragikus finálénak. Vagy azért, mert nem volt hajlandó megtagadni a fiú iránti érzelmeit, vagy más megmagyarázhatatlan ok miatt, visszatérésekor a lányt a börtönbe zárták és megkínozták. Végül élve befalazták a legmagasabb toronyba, egy kutyával (a hűség jelképe) és egy vaddisznóval (a lázadás szimbóluma) együtt.

A kastélyban járva néha foltokat lehet látni a mennyezeten, állítólag a lány vérét és a nyomorúságában őt elkísérő állatokét. Egyesek szerint ez legenda. Annyi bizonyos, hogy a kastély helyreállítása során a legmagasabb toronyban egy nő és állatok maradványait találták meg a régészek.

Biancát állítólag éjfél után lehet megtalálni a kastélyban. Már alig várja, hogy találkozzon kedvesével. Ne féljen tőle. Az elején említett fekete macska állítólag a lány apja, aki gondoskodik arról, hogy a szerelmesek ne találkozzanak. Soha nem lép be a házba, de látható a falakon, mintha egy hívatlan vendég ellen óvná birtokát. Sárga, szúrós tekintete félelmet kelthet. Vagy talán csak egy közönséges állat szereti ezt a helyet?

Egyedi kötetek és utazás a titokzatos múltba

Napközben a Castello di Malaspina lenyűgözi azáltal, hogy alkalmazkodik a modern utazó elvárásaihoz. Az itt működő panziók nem csupán kényelmes hálószobákká alakított szobák. A kis étkezőben a helyi gazdaságokból származó termékekből készült reggelit fogyaszthat. Minden bio, egészséges és természetes alapanyagokból készül. Az asztalnál ülve megcsodálhatja Liguriát és a láthatáron megjelenő tengert. A nyilvános társalgó is egyedülálló, könyvtárral és számos, a kastélyról szóló kiadvánnyal, amelyek gyakran még az olasz archívumokban sem érhetők el. Itt viszont jól jön az olasz nyelvtudás, bár egy éjszakai kastély körüli séta után úgy tűnik, maguk a falak mesélik el történetüket a látogatónak. A könyvek között van Dante Isteni színjátéka. A könyv állapota azt sugallja, hogy a könyvespolc egyik legnépszerűbb tétele. Ha itt tölt egy éjszakát, az teljesen megváltoztathatja azt, ahogyan egy olyan helyre néz, amelyet először lát. Nincs sok vendég. Intim, ami lehetővé teszi az alapos megismerést.

Alkalmanként bulikat, esküvőket rendeznek a kastélyban, melynek szokatlan környezete több érdeklődőt vonz.

A Malaspina kastély falai több titkot rejtenek? Vagy arra szolgálnak, hogy turistákat vonzzanak? Fosdinovo lakói generációról generációra adják tovább a Malaspina család titokzatos és szomorú történetét. A toszkán útitervben érdemes legalább egy éjszakát Fosdinovóra szánni, hogy visszautazhassunk az időben a rejtélyes és sötét múltba, amely legalább egy rövid időre rányomta a bélyegét ennek a helynek a történetére.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?