Az ínyencek örök összecsapása: krémes tészta vagy puha pizza? Erre a kérdésre addig nem tud válaszolni, amíg nem próbálta ki ezeket Olaszországban. Ismerje meg Cataniát és Nápolyt, a világ legnépszerűbb ételeinek fővárosait.

Catania: utcai ételek tengerre néző kilátással

A szicíliaiak nagyon büszkék hagyományos konyhájukra, így még mindig megkóstolhatja a középkori receptek szerint készült ételeket, mint például a… szicíliai spagetti. Itt, az Etna lábánál vált elválaszthatatlanná a tészta és a paradicsom. Érdekes módon a spagetti jellegzetes fonalai nem olasz találmányok, valószínűleg a 8. század körül érkeztek az arabokkal.

A szicíliaiak az ételeknél is jobban szeretik az önfeledt szórakozást, és ez a közös étkezést és az ezzel járó heves vitákat jelenti. Ha Cataniát szeretné elképzelni, gondoljon a grillezett és sült tenger gyümölcseinek illatával teli utcai bódékra. Ehhez adjuk hozzá a kis éttermek piros-fehér kockás terítővel borított asztalait és a kivilágított tereken az ételek szerelmeseinek vidám csoportjait. Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és halat árusító bódét is találunk.

Tészta Cataniában: minden, amiről valaha is álmodott

Bár a szicíliai utcai ételekről legendák keringenek, sok elegáns hely is létezik. Cataniában számos kocsma és kávézó várja hagyományos szicíliai ételekkel. Keresse a családi vállalkozásban működő De Fiorét a házi tésztákért, vagy a Fratelli Vittoriót a halpiac mellett, ahol friss tengeri herkentyűkhöz juthat hozzá.

A szicíliai tészták választéka szédítő lehet, ezért van néhány javaslatunk. Kezdje a klasszikus pasta alla normával – tészta (általában rigatoni vagy spagetti) paradicsommal, sült padlizsánnal és ricottával. Ez az étel Cataniából származik, és a neve Bellini operájának főszereplőjére utal: Norma.

Ha valami eredetibbet szeretne, próbálja ki a pasta con le sardét, ami tészta szardíniával. Ezt az ételt még mindig a Szicília arab lakosai által használt módon fűszerezik, vad édesköménymaggal, fenyőmaggal, mazsolával, pirított mandulával és sáfránnyal.

Még mindig nem elégedett? Szicíliában mindig jó választás a friss tenger gyümölcseivel készült tészta, amelyet szinte bármelyik étteremben ehet. Próbálja ki a spagetti al nero di sepiát, egy különösen aromás tésztát, amelyet tintahallal színeznek.

Nápoly: paradicsom a Vezúvról

Itt, Campania szívében született a második olasz étel, amelyet ismerünk és szeretünk. A Pizza Napoletana, jellegzetes vékony közepével és bolyhos szélével, a közönséges tésztát és paradicsomot igazi élménnyé varázsolja. Ha egyszer megkóstolja, megérti, hogy ez az egyszerű recept miért nyerte el az emberek szívét szerte a világon.

A nápolyi pizza jellegzetességei a folyékony közepe, a kiváló minőségű sajt és az a tény, hogy a pizza egészben kerül tálalásra, készen a tányérra szeletelésre. A tészta nedves állaga meglepheti Önt, mivel nagyon különbözik a más országokban (sőt, Olaszország más régióiban) felszolgált pizzáktól. Ez azonban lehetővé teszi, hogy a többi hozzávaló – paradicsom, mozzarella és olívaolaj – ízét teljes mértékben kiélvezze.

Ha már a paradicsomnál tartunk, ebben rejlik az ízek titka. A nápolyi pizzaszósz alapja a San Marzano fajta, amely a Vezúv alatti termékeny vulkanikus talajon terem. Ezt a legjobban a minden helyi pizzériában felszolgált klasszikus készítményekben lehet megkóstolni: pizza margherita (paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom) és pizza marinara (paradicsom, olívaolaj, oregánó, fokhagyma).

Pizza Nápolyban: klasszikus vagy sült

Az olyan történelmi pizzériákban, mint a Da Michele vagy a Sorbillo, a pizzaséfek 3 mm-es pontossággal gyúrják a tésztát. Ezután hozzáadják a szószt és a többi hozzávalót, majd fatüzelésű kemencében megsütik a pizzát. Közel 500°C-os hőmérsékleten kevesebb mint 2 perc alatt kissé ropogósra sül. Szerencsére a szakácsok hagyják kihűlni, mielőtt az asztalra kerül.

Nápoly azonban egy másik trükköt is tartogat a tarsolyában. Ha a ropogós tésztát kedveli, próbálja ki a 175°C körüli hőmérsékleten sütött pizzát. Ezt a helyi specialitást a szükség szülte, amikor Olaszországban a 20. században fahiánnyal kellett szembenézni. A pizza fritta abban is különbözik a hagyományos nápolyi pizzától, hogy meg van töltve, leggyakrabban ricottával, mozzarellával vagy szalámival, és természetesen paradicsommal.

Azt gondolhatja, hogy már mindenféle pizzát látott, és Nápoly nem lepi meg. Ebben az esetben javasoljuk, hogy látogasson el a Del Presidente étterembe. Itt akár 40 különböző kompozíciót is találhat! Beleértve néhány édeset is, mint például a Nutella (ez istenkáromlás?).


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?