Hol él a Mikulás? Valószínűleg mindannyian hallottuk már életünkben legalább egyszer ezt a kérdést egy izgatott gyermek szájából. Sietünk válaszolni: Rovaniemiben! A festői Mikulás falu egész évben virul, de nem nehéz kitalálni, hogy az ünnepi szezon vonzza a legtöbb turistát. Ráadásul a gyerekek és a felnőttek is nagyon jól érzik magukat ott.

Lappföld, Törökország vagy esetleg Grönland – honnan származik a Mikulás?

A Mikulás korabeli képének nem sok köze van a figura prototípusához – Myra püspökéhez. A 4. században élt a mai Törökország területén – ezért a Mikulás származásáról szóló elméletek egyike ezt az országot jelzi. Grönland lakóinak, akik egy jó öreg, fehér szakállú ember házikójába hívják a turistákat, szintén megvan a saját legendájuk a Mikulásról.

Panorama of Rovaniemi © iStock
© iStock

Sok-sok éve azonban a Mikulást keresők útja a finn Lappföldre vezet. Az ott található Rovaniemi 2010-ben kapta meg a Mikulás hivatalos szülővárosa státuszt. Rovaniemi központjától pedig mindössze néhány kilométerre található a 20. század vége óta működő Mikulás falu.

Miért Rovaniemi? A finn Lappföld és a Mikulás figurájának összekapcsolásáért felelős személy egy finn rádiós műsorvezető. Gyerekeknek készített rádiójátékot, Lappföldön pedig állandó lakhelyet jegyeztetett be a Mikulás karakterének. Érdekességként azt is érdemes hozzátenni, hogy az amúgy is ikonikus Mikulás-kép nem az egyik szénsavas italgyártó ötlete. A püspök öltözéke nélküli, piros öltönyben pompázó Mikulás figuráját korábban Thomas Nast amerikai karikaturista mutatta be.

To the Santa Claus village © iStock
© iStock

Mikulás falu

A Mikulás falu mindössze 8 km-re található Rovaniemi városközpontjától. Ide például a 8-as helyi busszal vagy az óránkénti Mikulás-busszal lehet eljutni. A Magic Village egész évben nyitva tart, és számos tevékenységet kínál kicsiknek és nagyoknak.

A falu kellős közepén található a Mikulás Iroda – itt találkozhat vele négyszemközt, és megkérheti a tündéket, hogy készítsenek fényképet (ez a látványosság külön fizetendő). Maguk a manók pedig a Mikulás Posta főalakjai. Ide kézbesítik a Mikulásnak írt leveleket, a látogatók itt vásárolhatnak ajándéktárgyakat, vagy küldhetnek a falu hivatalos postabélyegzőjével ellátott képeslapot szeretteiknek.

Reindeers in the Santa Clause Village © iStock
© iStock

A világ minden tájáról érkező turisták a Mikulásné karácsonyi házát is útba ejtik, a téli őrület rajongói pedig hosszú órákat töltenek el a Snowman Worldben. Talál itt jégpályát, jéghegycsúszdát, jégkávézót, bárt és éttermet. A Santa Park viszont olyan látványosság, ahol beiratkozhat a Tündék Iskolájába, vagy megtanulhatja a tünde kalligráfiát. Mikulás falu rénszarvasok nélkül?

Ez elképzelhetetlen! A környék felfedezésekor egy rénszarvas vontatta szánkós túra is lehetséges, vagy megtekintheti őket a farmon. A népszerű látnivalók közé tartozik még a huskys szánkózás vagy a motoros szánozás.

In the Santa Claus Village © iStock
© iStock

Rovaniemi látnivalói

A legenda szerint a Mikulás eredeti lakhelye titok, csak annyit tudni, hogy Korvatunturiban volt az irodája. Maga Rovaniemi a második világháború következtében elpusztult, de ma már a világ minden tájáról érkezett turistákra számíthat a városban.

Nem a Mikulás falu az egyetlen látnivaló a környéken. Először is érdemes megemlíteni, hogy Rovaniemi remek hely az északi fény megfigyelésére. A város történelmileg fontos látványossága a LAURI gerenda-épületegyüttes, amely a hagyományos finn építészet példája.

Santa Claus Village seen from above © iStock
© iStock

A sarkvidéki fauna szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk a Ranua Állatkertbe. Szabadidejében érdemes sétálni az ösvényeken és megcsodálni a helyi természetet – sokan döntenek például a Mikulás titkos erdejének, Joulukkának a felkeresése mellett. A turistáknak kirándulásokat is szerveznek az ametisztbányába, a gyermekes családok pedig jól érzik magukat a Pilke Tudományos Központban. Rovaniemiben megéri ellátogatni a Korundi Kulturális Központba vagy az Arktikum Tartományi Múzeumba is.

Aurora borealis in Lapland © iStock
© iStock

Rovaniemi és a Mikulás faluja az a hely, ahol minden alkalommal érezni lehet a karácsony varázslatos hangulatát. Télen a falu tovább tart nyitva, de fel kell készülni a Mikulást látni vágyók hosszú sorára. Egy dolog biztos: ez a találkozás sokáig emlékezetes marad.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?