Izgalom van a levegőben. A különböző nyelvű beszélgetések töredékei jutnak a fülekbe. A zene első hangjai hallatán a tömeg hullámozni kezd. Több ezer torokból kiáltás tör fel. Kezdődik a Sziget, és vele a budapesti bulis nyár.

96 méter magas. Budapest két legmagasabb épületének, közte a Parlamentnek is, ennyi a magassága, és a törvény szerint más épületnek nem lehet több. Tehát itt nem felhőkarcolókat talál, hanem olyan építészetet, amely minden sarkon lenyűgözi. Zajlik a nagyvárosi élet, a magyarok szerencsebűbájt árulnak, gulyást és kiváló Tokajt kínálnak, néhány nap alatt A-tól Z-ig megismerheti fővárosukat.

A meghitt szőlőültetvényektől a gőzfürdőkig. Gyorsan elfogyasztva egy kiváló lángost egy út menti üvegzöld fülkéből. Útközben monumentális emlékművek mellett elhaladva, árnyékukat a tiszta utcákra vetve. Szűk épületek és városi zugok minden lépésnél arra ösztönöznek, hogy letérjen a kijelölt útvonalról, még jobban elmélyüljön a városban.

Az éneklő és hangszeren játszó utcai előadók olyan világba repítik a turistákat, ahol senki sem siet. Az esti lámpások fénye nem jelenti a nap végét. A város éjszakai életének kezdetét hirdetik, amelyet mindenki élvezhet. Sötétedés után Budapest Európa egyik legbájosabb fővárosává változik, megnyitva kapuit, és más szemszögből is megtapasztalni hívja Önt.

Barátok látogatnak Budapestre
Barátok látogatnak Budapestre © iStock

Pest vagy Buda? Csak Budapest

Ha beülnénk egy időgépbe, és visszamennénk 1873-ba, két, a Duna által elválasztott városba látogathatnánk el. Buda és Pest. Az összeolvadás eredményeként ezek a városok összefüggő egészet hoztak létre, a magyar főváros nyugati és keleti részének lakói a mai napig mégis úgy gondolják, hogy az „övék” jobb, mint a másik. Néhány nap elteltével a már összefüggő budapesti városban jól látható, hogy az egykori Buda egy csendes rész, sokkal inkább tükrözi a város történelmi és melankolikus hangulatát. Pest viszont remek ételeket kínáló éttermek olvasztótégelye, ahol remek magyar konyha, lángos tejföllel és sajttal, a helyi, kissé fanyar tokajit kínáló borozók és rengeteg táncklub várja a vendégeket. Vagyis Pesten zajlik a nagyvárosi élet. Az éjszakai élet pedig természetesen a fővároshoz hasonlóan rendkívül változatos.

Sziget – Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválja

Minden a K-hídnál, egy acélból készült vasúti hídnál kezdődik. Hétköznapokon szürke és kék, most azonban különböző színekben pompázik. Ahogy sétál rajta, a ráerősített szalagok lobognak a szélben. Kevesebb mint száz méterre a szárazföldtől íme, a Szabadság szigete, az Óbudai-sziget zöldjében. Hat augusztusi nap és éjszaka alatt több mint félmillióan keresik fel a világ minden tájáról. Itt, szinte Budapest szívében van augusztus 10-től 15-ig a fesztiváluniverzum epicentruma. Megkezdődik a Sziget Fesztivál – Európa legnagyobb zenei és művészeti eseménye. Megtapasztalhatja, hogy itt valóban a szerelem, a szabadság és a művészet uralkodik. Egy térképpel a kezében megtervezi, hogy mit és mikor nézzen meg, hova menjen, kit hallgasson meg élőben. Van miből válogatni. A Sziget nemcsak koncerteket jelent, hanem művészeti workshopokat és előadásokat is.

Nő a Sziget fesztiválon
Nő a Sziget fesztiválon © iStock

A nagyszínpad, ahol az elmúlt években Ed Sheeran, Dua Lipa vagy Lana Del Rey lépett fel, lenyűgöző. Idén itt lesz Billie Eilish és a Florence and the Machine. Kíváncsi, hogyan lehet egyszerre több helyen. Hiszen közel egy héten keresztül akár 1000 különböző művész lép fel a sziget 60 helyszínén. Úgy érzi, hogy most él igazán. Nyár van, a nap süti a bőrt, a füleket zene és többnyelvű zsongás tölti meg. Felüdülésre vágyik, ezért először a fák árnyékát, majd a finom aranyhomokos strandot választja.

Tűzijáték Szent István ünnepén Budapesten
Tűzijáték Szent István ünnepén Budapesten © iStock

Ég a mennyország – Szent István ünnepe

Ha augusztus 20-án sikerül Magyarországra látogatnia, rendhagyó látványra készüljön fel. Ilyenkor ünneplik a magyarok Szent István napját, ami egyben munkaszüneti nap is. Számos városban rendeznek felvonulásokat, koncerteket és körmeneteket Magyarország első királyának, I. Istvánnak a megemlékezésére, akit maga II. Szilveszter pápa koronázott meg. Az ország minden tájáról érkeznek kézművesek a Budai Várba, hogy megmutassák lenyűgöző kézműves alkotásaikat. Ez nagyszerű lehetőség a gyűjtőknek, hogy további gyöngyszemeket találjanak otthoni gyűjteményükhöz.

A leglátványosabb természetesen a fővárosi este, ahol minden évben fenomenális tűzijáték zajlik a háttérben a Duna horizontján álló, csodálatos Parlament épületével. Az éjszaka ezernyi apró fényben villog. Szikrák kavarognak a folyón, a vize által elválasztott városon, a Gellért-hegyen és Ön felett. Az öreg kontinens legnagyobb tűzijátéka a folyó menti hidakon és körutakon is megvilágítja a tömeget, ez az ünnepség nagy fináléja.

Atlétikai világbajnokság 2023

Az ember nem csak a városnézésből él. 2000 sportoló a világ 200 országából. Augusztus 19. és 27. között Budapesten jelennek meg, részt vesznek a 19. atlétikai világbajnokságon. Ez egyedülálló esemény, mert először szervezi meg egy közép-kelet-európai ország. Budapest ebben simán megverte Nairobit. Az idei atlétikai világbajnokság kabalája egy Youhoo nevű racka juh. Ez egy Magyarországra jellemző éles, göndör szarvú fajta, amelyet azért választottak, mert a területen, ahol a stadion épült, évszázadokkal ezelőtt a legelőjük volt.

Hogyan lehet eljutni az újonnan épült stadionba? Szálljon fel a 107-es buszra, amely szinte a Nemzeti Atlétikai Központhoz viszi. Modern formája a 9. kerületi Ferencvárosra néz a Duna partján. A Csepel-sziget végében épült, és több mint 37 000 ember befogadására lesz képes a verseny ideje alatt. Nézze meg, hogy van-e jegye. Végül is kár lenne nem kipróbálni a jellegzetes napellenzős tető alatti helyeket.

Sportolók futnak
Sportolók futnak © iStock

Megérkezik a helyre. Különösen érdeklik a sprinterek, a távolugrás, a rúdugrás és az akadályfutás, közben a szomszédai hangosan megbeszélik, hogy azért vannak itt, hogy hosszútávfutást, kalapácsvetést és diszkoszvetést nézzenek. A sportolók megjelennek a futópályán és a gyepen. Láthatja az arcukat a kivetítőkön. Köztük van sok világsztár. Többek között a Usain Bolt utódjának tartott Erriyon Knighton, az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah vagy az atlétika új királynője, Sydney McLaughlin. A másodperc töredékére csend van. Aztán eldördül a rajtpisztoly, és kezdődik az első futam.

SPA testnek és léleknek

Csak Budapesten több mint 100 van belőlük. A két legnépszerűbb fürdő, a Gellért és a Széchenyi továbbra is egymással verseng a legjobb címért. A gőzfürdők kétségtelenül jellegzetes helyszínei a magyar fővárosnak, nem csak kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a helyieknek és a turistáknak. Vizeik egészségjavító hatásúak. A termálfürdőben fedett és szabadtéri úszómedence is található.

Ne feledje azonban, hogy ne töltsön túl sok időt fürdőzéssel a helyi vizekben. Ne tartson tovább 20 percnél. Különleges vizuális benyomást kelt a Gellért fürdő, melynek belseje egy párizsi művészeti galériához hasonlít. A falakat számos mozaik gazdagon díszíti, így egy több száz évvel ezelőtti keleti gyógyfürdőben érezheti magát, ahová a város leggazdagabb lakói érkeztek.

Lány a metróban Budapesten
Lány a metróban Budapesten © iStock

Olyan régi metró, mint… Európa

127 éves. 1896. május 2-án adták át a budapesti M1-es metróvonalat, amely egyben a kontinentális Európa legrégebbi földalatti vasútvonala, és a világon elsőként lett teljesen villamosítva. 2002 óta szerepel az UNESCO rangos világörökségi listáján. Feltétlenül menjen el Budapest reprezentatív sugárútjára, az Andrássy útra, ahol a metróállomáson felszáll a Hősök tere állomás felé tartó történelmi sárga kocsikra. Ez Budapest legszebb metróállomása, melynek földalatti belseje fehér-zöld mozaikokból áll, a fából készült jegypénztárak láttán pedig egy másik korban érezheti magát. Az évekkel ezelőtti népviseletbe öltözött helyi jegyvizsgálók udvariassága is lenyűgöz. Költözünk?

Oázis a központban

Véget ér az augusztusi ünnep Budapesten. A fesztiválpor leülepedett, a tűzijátékok maradványait eltakarították az utcákról, és néhány napnyi ujjongás után visszatért a hangja. A lába már elvitte a Duna-parti királyi várhoz, azaz a Budavári Palotához és a Parlamenthez – Országházhoz. Ön mögött a filigrán Szent Mátyás-templom és a szecessziós berendezésű Gellért fürdő. Ez a tökéletes alkalom a budapestiek stílusában való kikapcsolódásra. Elhagyja a gyönyörű, de zsúfolt központot a Duna természetes kanyarulataihoz ellátogatva. Sétája során látni fogja, hogy a magyar főváros esetében nem üres szlogen a vadvilág a város szívében. A Háros-öbölt tömegközlekedéssel lehet körbejárni. Kezdetben jól jelzett túraútvonalakon bolyong. De aztán már terv és térkép nélkül mászkál.

A Duna partjain és a mellettük fekvő szigeten megcsodálhatjuk a parti erdőt. Vad és buja zöld. Minden lépésnél rágcsált kérgű fákra és odvakra bukkan. Igen, igen – itt hódok élnek. Nézze meg alaposan, talán meglát egyet a vízben. Megszabadul a feszültségtől, mélyeket lélegez, és az arcát a napfény felé fordítja. Úgy érzi, mintha a várost messze maga mögött hagyta volna, bár messziről hallja a morajlását. Észak felé indul, és elhalad egy 1960-as évekbeli horgászklub mellett. Kicsit távolabb van két hely, amely híres a sült halról és a lángosáról – Budapest kedvenc utcai ételeiről. Megállítja az illatuk és a várakozó sor. Érdemes azonban kivárni, hogy megkóstoljuk ezeket a strandos különlegességeket. Új energiával megy tovább. Az egykori Törley pezsgőgyár épületei mellett az urbex felfedező vénája ébred Önben. A naplemente közeledtével gyalog indul a folyó mentén a központ felé. További csodálatos helyek várnak Önre holnap.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?