Az Egyesült Államokba utazni olyan, mint egyszerre sok háromdimenziós film mélyére zuhanni. A városok, látnivalók és különös tájak sokaságától csak úgy kapkodja a fejét. De nem kell mindent egyszerre megnézni. Néha jó ötlet kiválasztani néhány jól ismert helyet, de azzal a szándékkal, hogy kevésbé ismert oldalukról lássuk őket.

Tartson velünk New Yorkba, Miamiba és Los Angelesbe. Manhattan, Miami Beach és az Avenue of Stars felhőkarcolói helyett valami mást kínálunk Önnek. Vannak valódi, felfedezésre váró gyöngyszemek, amelyek nem közvetlenül az Egyesült Államok leghíresebb városaihoz kötődnek, hanem e nagyvárosok igaz történetét mesélik el.

Központi sarkok. A zöld New York

Bár a Central Park az egyik legismertebb hely New Yorkban, sok olyan sarkot rejt, amelyek a legtöbb turista figyelmét elkerülik. A Shakespeare-kert kiváló példa erre. A virágok és a drámaíró műveiből származó idézetek között olyan érzése lesz, mintha egy regény lapjaira lépett volna!

A közeli rejtett vízesések varázslatos hatást keltenek a város e zöld szívében. Kevéssé ismertek és turisták által ritkán látogatottak, így lehetővé teszik, hogy a fák árnyékában megfeledkezzen mindenről, a háttérben a csobogó víz hangjával.

Földalatti történelem. Elhagyott metróállomások

New York utcái alatt az egykori metróállomások világa terül el, bezárva és az évek patinája által benőve. Az egyik ilyen hely a City Hall Station, az amerikai metró építészeti gyöngyszeme, amely 1904-ben nyílt meg, de 1945 óta zárva van. A gazdagon díszített kerámiacsempék és a boltíves mennyezetek rendkívül látványosak. Az állomás csak a New York-i Transit Múzeum által szervezett speciális túrákon látogatható.

Bohémia Greenwich Village-ben

Greenwich Village, amelyet gyakran egyszerűen csak „The Village”-ként emlegetnek, New York egyik legjellegzetesebb és legikonikusabb negyede. A művészeti felfedezés, a lázadás és a kulturális forradalom története még mindig vonzza azokat, akik a szokásos turisztikai látványosságoknál többet keresnek.

Greenwich Village a 20. század eleje óta az avantgárd művészeti szcéna központja. A környék számos híres irodalmi, zenei és művészeti személyiségnek adott otthont, mint például Bob Dylan, Allen Ginsberg és Jackson Pollock. A Village Vanguard, az egyik legrégebbi jazzklub, még mindig a jazz szerelmeseinek mekkája.

Greenwich Village különbözik Manhattan többi részétől. Az alacsony épületek, a macskaköves utcák és a szabályos városi terv hiánya olyanná teszik a járást ezen a környéken, mint egy utazást a múltba.

Miami: nem csak a tengerpart

Bár Miami széles körben ismert gyönyörű strandjairól és nyüzsgő South Beach negyedéről, a városban sokkal több van, mint homok, tenger, bárok és klubok. A műemlékek, a művészet és a vadon élő állatok kevésbé népszerűek, de sokkal informatívabb élményt nyújtanak.

Coral Castle – feltáratlan titok

A Coral Castle Florida egyik legtitokzatosabb turisztikai látványossága, és létrejöttének története évtizedek óta lenyűgözi a látogatókat. Homesteadben található, és egy Edward Leedskalnin nevű lett bevándorló munkája, aki 1923 és 1951 között maga építette az egész komplexumot.

Edward Leedskalnin azt állította, hogy ismeri az egyiptomi piramisépítők titkait, ami lehetővé tette számára, hogy modern eszközök vagy technológia nélkül mozgassa és dolgozza fel a hatalmas blokkokat. Az egytonnás blokkokat hihetetlen precizitással, habarcs használata nélkül rakta le. A legimpozánsabb az óriási kapu, amely több tonnás súlya ellenére az ujjunkkal nyitható.

Leedskalnin általában éjszaka dolgozott, ami tovább növelte az egész projekt rejtélyét. Azt beszélik, hogy levitációt és titkos ősi tudást használt. A kastély a mai napig tudományos kutatás és turisztikai érdeklődés tárgya.

Coral Castle Florida
Coral Castle Florida © Shutterstock

Színes szédülés. Miami és az Art Deco

Miami a világ legnagyobb Art Deco épületeinek gyűjteményéről is világhírű. Ezt az egyedi építészeti stílust, amely az 1920-as és 1930-as években vált népszerűvé, geometrikus minták, élénk színek és extravagáns motívumok jellemzik, amelyek tökéletesen megragadják a kor hangulatát.

Az 1920-as évek hurrikánsorozata, majd a nagy gazdasági világválság után Miami átalakuláson ment keresztül, melynek során az Art Deco az újjáépítés és a városi megújulás szimbólumává vált. Az ilyen stílusú épületek Miami Beachen neonfényeikkel és tengeri motívumaikkal (beleértve a kagylókat, világítótornyokat és tengeri csillagokat) nemcsak fellendítette a várost a gazdasági és természeti katasztrófák után, hanem az arculatát meghatározva a világ egyik legismertebb üdülőhelyévé tette.

Vad Florida. Everglades Nemzeti Park

A dél-floridai Everglades Nemzeti Park a világ egyik legnagyobb mocsári ökoszisztémája. Számos túraútvonal és kenuútvonal található itt. A fő ösvényeken történő felfedezésén kívül az Evergladesben lehetőség van a vadon élő állatokkal való közelebbi találkozásra is.

A Bear Lake Trail egy ilyen lehetőség. Ez egy keveset járt útvonal, amely sokféle tájon halad át, a szavannától a mocsaras élőhelyekig, és számos madárnak, aligátornak és endemikus növényfajnak ad otthont. A kajakosok választhatják a Nine Mile Pondot, amely festői útvonalakat kínál a mangrove-fák között, ideális halak, teknősök és számos vízi madárfaj megfigyelésére.

Egy másik érdekes lehetőség a Hell’s Bay Canoe Trail, amely pokoli neve ellenére békés és festői utakat kínál mangrove-bozótokon keresztül, ahol nyugodtan gyönyörködhet a vadon élő állatokban és a helyi állatvilágban. A Broad River vagy a Lostman’s River hosszabb kenuútvonalak, amelyek a park távolabbi és vadabb részein vezetnek át.

Az angyalok városa a reflektorfényből

Los Angeles nem csak a reflektorfényről és a vörös szőnyegről szól. Ez a város számos kevésbé ismert, de ugyanolyan lenyűgöző filmes helyszínnek ad otthont, amelyek kulcsszerepet játszottak a klasszikus hollywoodi produkciókban.

Rövid utazás, de tele lélekkel. Angels Flight Railway

Az Angels Flight Railway a világ legrövidebb vasútja. 1901-ben épült, eredetileg a gazdag Bunker Hill kerület lakóit szolgálta ki. Egy meredek dombon fut fel, és mindössze 91 méteres távolságot tesz meg a Hill Street és a Grand Avenue között.

A fogaskerekű két kocsiból áll, az Olivetből és a Sinaiból, amelyek egy közös vágányon ellentétes irányban haladnak. Több mint egy évszázados működése alatt az Angels Flight ikonikus Los Angeles-i látványossággá vált, számos filmben, televíziós műsorban és irodalmi alkotásban szerepel, kiemelve jelentőségét a popkultúrában.

Angels Flight Railway © Shutterstock

A film egyre közelebb játszódik

A Bradbury épület belső terei olyan filmekben szerepeltek, mint a Szárnyas fejvadász és az 500 nap nyár. A díszes vaskorlátok és az üvegtetők vonzzák a turistákat és a filmeseket.

A már bezárt Johnie’s Coffee Shop olyan amerikai filmek állandó szereplője, mint A nagy Lebowski és a Kutyaszorítóban. Az 1950-es évek retro dekorációja ideális helyszínné teszi a jelenkortól eltérő jelenetek forgatásához.

Bár a Los Angeles-i Venice jól ismert strandjáról és sétányáról, csatornáit gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták. Festői hídjai és nyugodt vizei azonban számos romantikus felvétel hátterét biztosították független filmekben és jelentősebb produkciókban.

Malibu
Malibu © Shutterstock

A felfedezetlen Malibu

Míg Malibu híres gyönyörű strandjairól és exkluzív villáiról, számos meghitt túraútvonalat rejt, lenyűgöző kilátással, mint például a Solstice-kanyon. Az ösvények koros fák és mediterrán növényzet között kanyarognak, festői vízesések és ősi romok mellett.

A Castro Crest egy ösvény, ahonnan a legjobb kilátás nyílik Malibura és a környező Santa Monica-hegységre. Ez nagyobb kihívást jelent, de a csúcsról nyíló kilátás megéri az erőfeszítést.

A Backbone Trail egy hosszabb és ismertebb útvonal, de vannak kevésbé frekventált szakaszai. Cserébe hihetetlen kilátás nyílik a Csendes-óceánra és Malibu zöld dombjaira.

Vincent Thomas Bridge
Vincent Thomas Bridge © Shutterstock

A filmes híd

A Vincent Thomas híd egy kevésbé ismert építmény Los Angelesben, de nagy kulturális jelentőségű. A San Pedrót a Terminal-szigettel összekötő híd 1963-ban nyílt meg, és Kalifornia harmadik leghosszabb függőhídja. Nevét Vincent Thomasról kapta, aki a Kaliforniai Államgyűlésnek régóta szolgálatot teljesítő tagja volt.

A turistákat (és nem turistákat) vonzza a híd egyedi, elegáns dizájnja és jellegzetes zöld színvilága. A Vincent Thomas Bridge-et gyakran használják üldözési jelenetekben akciófilmekben.


Instagram

Egy konkrét helyet keres?