Bécs minden évben számtalan látogatót vonz jellegzetes hangulatával. Bécs egyedi hangulata a lenyűgöző barokk építészetben, de a város mindenütt jelenlévő művészetében is megnyilvánul. Számos neves múzeumnak és galériának ad otthont kiemelkedő történelmi művészek alkotásaival. Mindeközben Bécsben virágzó utcai művészeti szcéna is található, ami azt jelenti, hogy az utcákat önálló galériaként élheti meg, miközben sétál.

Galériák vagy múzeumok?

Bécs kétségtelenül Európa egyik legszebb városa és egyik legfontosabb kulturális központja. A város gazdag öröksége megcsodálható számos művészeti galériájában és múzeumában, amelyekből száznál is több van. Ezek közül sok sétatávolságra található Bécs központjától.

Art History Museum in Vienna © iStock
Kunsthistorisches Museum © iStock

Művészettörténet a Kunsthistorisches Museumban

A Bécs központjában található Művészettörténeti Múzeum az ikonikus kupolája alatt a világ egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad otthont. Itt Michelangelo, Rubens és Rembrandt művei, valamint görög és római műtárgyak, illetve gazdag egyiptomi és keleti gyűjtemények találhatók. Nagyon jól megőrzött, aranymaszkos múmiákkal és a fáraók kőszarkofágjaival büszkélkedhet, amelyek a Kr.e. 500-100 körüli időkből származnak.

Hasonlóan lenyűgözőek a festett fakoporsók, amelyek valószínűleg az i.e. 1000-200 közötti időszakból származnak. A legnagyobb figyelmet azonban Brueghel legnagyobb gyűjteménye, benne a híres „Bábel tornya” és a „Gyermekjátékok”, valamint olyan nagy mesterek munkái keltik fel, mint Bernardo Bellotto, Antoon van Dyck és Rafael Santi.

Maga a múzeum épülete legalább annyira lenyűgöző, mint a gyűjtemény. A tipikus 19. századi osztrák-magyar dizájnnal díszített mennyezetét Gustav Klimt és Hans Makart dekoratív freskói borítják, amelyek tökéletesen kiegészítik a gránit és márvány belső teret. A múzeumba szóló egyszeri belépő személyenként 18 euróba kerül, és időszaki kiállításokra is vásárolhat további jegyeket.

Albertina Gallery, Vienna © iStock
Albertina Galériá © iStock

Remekművek az Albertina Galériában

Az Albertinát 1768-ban alapították, és körülbelül 50 000 rajzból és több mint 1,5 millió nyomatból álló gyűjteménynek ad otthont. A múzeum Habsburg–Lotaringiai Mária Krisztina főhercegnő és férje,  Albert Kázmér szász–tescheni herceg egykori palotájában található. Utóbbi lelkes műrajongó és -gyűjtő volt, ezért a galériát az ő tiszteletére nevezték el. Az Albertinában tett látogatás két részből áll.

Az első egy önálló tárlatvezetés az egykor a Habsburg család tagjai által lakott szobákban. Néhány szobában még az eredeti faragott és aranyozott bútorok találhatók, és az épület földszintjén 22 szoba áll a látogatók rendelkezésére. Ugyanezen az emeleten nyolc időszaki kiállítást lehet megcsodálni, amelyek között olyan művészek remekművei találhatók, mint Dürer („Mezei nyúl”), Rubens és Klimt, amelyeket fényérzékenységük miatt felváltva állítanak ki.

Az Albertina emeleten állandó kiállításokat rendeznek, és 16 szobát foglal magában. A látogatók megcsodálhatják az elmúlt 130 év legfontosabb műalkotásait – az impresszionizmustól az expresszionizmuson és az avantgárd stílusokon át napjainkig. Az Albertina kollekciójában megtalálható Monet „Tavirózsa tavacskája”, Renoir „Fiatal lány portréja” és Picasso művei. Cézanne, Matisse és Miró festményei is megtalálhatók itt. Egy jegy az Albertinába 16 euróba kerül.

Vienna at night © iStock
Bécs © iStock

Kreatív ünnep a Calle Libre utcai művészeti fesztiválon

Bécs művészeti életében több van, mint galériák és múzeumok – csak sétáljon végig a város utcáin, és keresse a legérdekesebb falfestményeket. A street art népszerűsége itt elsősorban az évente megrendezésre kerülő Calle Libre Fesztiválnak köszönhető, amely 2014 óta hívja a művészeket városi épületek díszítésére. Minden évben Bécs hatodik (Mariahilf) és hetedik (Neubau) kerületében készülnek műalkotások. 2022-ben a fesztivál Brigittenauba, a 20. kerületbe költözött, amely először büszkélkedhet a Nordwestbahnhof állomás közelében kijelölt fesztiválzónával.

A fesztivál ideje alatt osztrák és nemzetközi utcai művészek nagyszabású festményeket és szobrokat készítenek a város körül, elősegítve a művészi tevékenység körüli beszélgetéseket és a street art desztigmatizálását.

Street art in Vienna © Nick Night on Unsplash
Bécs © Nick Night on Unsplash

Mariahilf vagy Neubau?

Mariahilf és Neubau szomszédos kerületek, ahol az épületek homlokzatát utcai művészet díszíti. Ezek a területek ideális hátteret biztosítanak egy sétához, és itt születnek a legszínesebb, legszórakoztatóbb, leginspirálóbb és esetenként provokatív képek. Mariahilf központjában, a Hofmühlgasse 12. szám alatt egy híres kolumbiai utcai művész, Stinkfish munkáit tekintheti meg.

A falfestményen egy apa látható, aki a fiát a vállán viszi, és a Stinkfishre jellemző sárga és fekete színekben néz le ránk. A Mariahilfer Straße környékét is érdemes meglátogatni; a legjobb falfestmények a fő bevásárlóutcát keresztező utcákban rejtőznek. A párhuzamos Gumpendorfer Straßén szinte minden sarkon színes falfestményeket talál. A Neubaugasse metróállomás környékén is akadnak érdekes munkák.

Street art by Donaukanal in Vienna © Sarah Lötscher z Pixabay
Bécs © Sarah Lötscher z Pixabay

Duna-csatorna vagy Street Art Passage?

Bécs másik utcai művészeti gócpontja a Duna-csatorna, amelyet betonfalak szegélyeznek, amelyeket a helyi művészek vászonként használtak munkáikhoz. Természetesen, mint minden városban, a graffitik egy része itt is csekély művészi értékű, ugyanakkor amatőr és profi művészek kiváló alkotásai is megtalálhatók itt. A legérdekesebb falfestmények a Schwedenplatz és Schottenring közötti szakaszon találhatók.

Street Art Passage, Vienna © Nick Night on Unsplash
Street Art Passage, Bécs © Nick Night on Unsplash

A Street Art Passage a Museumsquartier múzeumnegyedhez vezet, és időszaki kiállításokkal és állandó falfestményekkel is díszített. A Street Art Passage lehetőséget kínál az alternatív művészet megcsodálására, párhuzamba állítva a sarkon lévő visszafogott és elegáns galériákkal. Ennek az árkádnak állandó részét képezik Invader francia művész alkotásai, melynek egyik legnépszerűbb darabja a „Space Invader” – egy fekete-kék négyzetekből álló káprázatos optikai illúzió. Az átjáró a Breite Gassén vagy a múzeumkomplexumon keresztül érhető el.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?