Korfu Görögország ékköveként a Jón-szigetek legészakibb tagja. A 110 ezer fős népességet számláló sziget festői tájaival, gyönyörű természeti kincseivel, izgalmas történelmével és lenyűgöző homokos tengerpartjával tökéletes választás a nyaralni és odalátogatni vágyóknak.

Korfu szigete, történelme és megközelítése

Korfu szigete mediterrán növényvilágot rejt magában, ugyanis az egyik legzöldebb szigetként a görög utazások szerelmeseinek egyik legkedveltebb utazási célja. Számos más görög szigettel ellentétben, Korfun rengeteg virág és dús növényzet díszíti a tájat. A szigeten hibiszkuszok, olajfák, leanderek és virágzó kúszónövények egyaránt csalogatják a kirándulni és nyaralni vágyókat.

A sziget történelme, ezáltal a jelenlegi Korfu térképe igen kiterjedt és színes, múltbéli csatákban és igen színes történelmi eseményekben bővelkedik. Kr.e. 734-ben a szigetet gyarmatosították a khorintoszi hajósok, Kr.e.229-ben pedig a Római Birodalom fennhatósága alá került. A keresztes hadjáratok során Velence kebelezte be Korfu városait, 1815-től 1864-ig pedig a brit birodalom uralma alatt állt. Végül Görögország részévé vált ez az összesen 217 km-es tengerparttal rendelkező gyönyörű sziget.

Kerkyra
Kerkyra © iStock

Korfu, kristálytiszta vizével, lebilincselő sziklaszirtjeivel, mediterrán éghajlatával és kedves, hagyományőrző lakosságával kiváló túralehetőséget, családi időtöltést és kikapcsolódást nyújt mindenkinek, ezzel járulva hozzá ahhoz, hogy a korfui nyaralás élménydús és emlékezetes legyen.

Korfu (görögül Kerkyra) városába a repülőtérről busszal lehet elutazni, mely közvetlenül a városközpontba és a kikötőbe viszi az utasokat. Azonban, ha nem ez a város lenne az úticél, a járműről már korábban le kell már szállni és a helyi zöld távolsági buszok egyikével lehet eljutni a kívánt célállomásra. Fontos különbség, hogy a kék buszok Korfu központjában közlekednek, a zöld járművek pedig a távolabbi, a központon kívül eső nyaralóhelyeket és városokat célozzák meg.

Korfu látnivalói és városai

Korfu városa

Görögország egyik legelegánsabb és legelőkelőbb városaként Korfu városa (mely ugyanazt a nevet kapta, mint a sziget) a sziget legjelentősebb és legfontosabb kikötőjével rendelkezik. Valamivel több, mint 30 000 fős lakosságával, gyönyörű virágos tájjal és ültetett fákkal várja a görög kultúra szerelmeseit.

Korfu városában találjuk az érdekes és különleges Városháza teret, a Szentek terét, Szent Mihály és Szent György palotáját. Szűk kis utcái macskakövekkel idézik a régi idők báját, épületei pedig velencei és francia építészeti jegyeket képviselnek. A város központját adó Esplante tér a pihenés és a kikapcsolódás központja.

Sidari
Sidari © iStock

Sidari

A kiváló éttermeket, bárokat és egyéb vendéglátóhelyeket magába foglaló Sidari kedvelt üdülőközpontja a Korfu szigetére látogatóknak. Az északi részen található falucska igen hangulatos turistacélpont. A pezsgő élet középpontja homokos, lassan mélyülő, forró tengerpartot rejt magában, melyen a séta külön öröm és kellemes kikapcsolódás.

A parttal párhuzamos főutcán turistáknak kedveskedő árusokkal és szuveníresekkel találhatjuk szembe magunkat. A klasszikus görög gyrost mindenhol megrendelhetjük és elfogyasztásával valódi görög ízélményekben lehet részünk. Korfu térképén, Sidariban kiváló az autóbuszközlekedés, de autó és bicikli bérlésére is van lehetőség.

Sidari egyik híres látnivalója a Canal d’Amour sziklás partszakasza, ahova érdemes ellátogatni, ugyanis a helyiek úgy tartják, hogyha egy szerelmes pár egyszerre úszik át a két szikla között, szerelmük örökre megmarad.

Kassiopi
Kassiopi © iStock

Kassiópi

Korfu észak-keleti részén található Kassiópi, mely a sziget legszebb halászfalujaként hívogat minket. Ha részt veszünk egy innen induló tengeri túrán vagy hajós kiránduláson, garantáltan nem fogunk csalódni, hiszen mesés öblöket és gyönyörű kristálytiszta vizet találunk.

A festői faluban Korfu látnivalójaként megcsodálhatjuk a római kori erődöt is. A korfui nyaralás tökéletes lesz, ha beülünk a kikötőben egy hangulatos tavernába, vagy választunk egyet a számtalan vízisport lehetőség közül, esetleg ha csendesebb programra vágyunk, csónakázunk egyet és gyönyörködünk a festői tájban.

Paleokasztrícia

Az észak-nyugati oldalon található üdülőparadicsom kavicsos és homokos tengerpartjaival egyaránt hívogat. A Korfu városától 25 km-re lévő Paleokasztrícia igen közkedvelt korfui város, és a nyaralni vágyók egyik kedvenc úticélja. Nem véletlen, hiszen itt a legtisztább a partszakasz, a vendéglátóhelyek, szállodák és apartmanok pedig számos különböző lehetőséggel várják a látogatókat.

Paleokasztrícia © iStock

Kiváló programlehetőségek tárulnak elénk, hiszen megcsodálhatunk egy 13.századi kolostort is, de ha az aktív kikapcsolódás szerelmesei vagyunk, többféle búváróra közül választhatunk, melyen az oktatók készséggel állnak rendelkezésünkre. A búvárkodás csínyját-bínját itt sajátíthatjuk el Korfun a leginkább.

Az Alipa kikötőből indul óránként egy üvegaljú hajó, amire sárga tengeralattjáróként is szoktak hivatkozni. Akik jobban megismerkednének a tengerrel és annak élővilágával, garantáltan megtalálják számításaikat ezen a hajón. Családi programnak, gyerekekkel is kitűnő választás.

Achilleon

Korfu városától kb. 10 km-re találjuk Sissi, azaz Erzsébet császárné korábbi nyári rezidenciáját és pihenőhelyét. A lélegzetállító villa neoklasszikus stílusban épült, belső és külső része egyaránt megtekinthető.

Korfui nyaralásunk során érdemes ellátogatni ide, hiszen nem csak a palota külső, festői kastélykertet csodálhatjuk meg az ég felé törő pálmafákkal és mesés szobrokkal díszítve.

A kastélylátogatók a belső terekbe is bebocsátást nyernek, ahol a császárné által berendezett helységek, kiválasztott bútorok, valamint korhű görög tárgyak elevenítik fel a történelmet. A villa díszített kertjének egyik fő látnivalója egy 11,5 méteres Akhilleusz szobor.

Pantokrator
Pantokrator © iStock

Pantokrator hegyvonulat

Korfu látnivalói közül egyértelműen kiemelkedik a Pantokrator hegyvonulat, ahol a sziget legmagasabb pontja is található (906 m). A hegyre ellátogatva gyönyörű táj tárul elénk, ráadásul innen belátható az egész sziget. Ha nagyon figyelmesek vagyunk, Albániát is látjuk a hegy csúcsáról és a 131 km-re lévő Olaszország partjait is elcsíphetjük.

A Pantokratorra kanyargó szerpentineken autóval, vagy akár kétórás masszív sétával is feljuthatunk. Hasznos tipp az autóbérlés, ugyanis a legtöbb korfui látnivalót megközelíthetjük vele és az eldugottabb területekre is eljuthatunk.

Pelekas

Ne hagyjuk ki ezt a Korfutól 13 km-re fekvő hegyi kisvárost sem kirándulásainkból. Jelöljük be Korfu térképén, ugyanis ezen a helyen csodálhatjuk meg a legszebb naplementét az egész szigeten. A hagyományőrző kis-város messze a nagyvárosi görög forgatagtól, pici utcáival és templomaival csalogatja a kirándulni vágyókat.

A város felett emelkedik a Kaiser’s Throne kilátó, ahova érdemes ellátogatni. Aki szereti a történelmet, annak kötelező célpont. A II. Vilmos német császárról elnevezett hely a városkától 2 km-re fekszik. A hangulat a naplemente során a legromantikusabb, így ne hagyjuk ki Korfu városai közül.

Corfu
Corfu © iStock

Kavos

A kikapcsolódás és az éjszakai élet kedvelői is megtalálják számításaikat Korfun, ugyanis Kavos városa kifejezetten egy szórakozóhelyekkel teli, hangos település. Az éjszakai élet központjaként számos klubbal kecsegteti a bulizni vágyókat.

Természetesen a parton lehet fürdeni, így a korfui nyaralás a szórakozni akaróknak is vízzel teli élmény lesz. Az éjjel-nappali hangulatot vízi attrakciókkal és különböző sportokkal tették színesebbé Kavos lakói.

Barbati

A Pantokrator lábánál elhelyezkedő Barbati hangulatos tavernákkal, éttermekkel, hagyományos görög fogásokkal és kavicsos tengerparttal várja a nyaralókat. Mivel nem jellemző a nagy tömeg a tengerpartján, így annak, aki csendesebb nyaralásra és kikapcsolódásra, pihenésre vágyik, tökéletes úticél Barbati. Strandja rendkívül szép, a vízi sportok szerelmeseinek számos lehetőséggel. A gyorsan mélyülő, durva kavicsos part azonban kisgyerekes családoknak nem igazán ajánlott.

Halikounas

Strandja túlnyomó részt sárga homokos és kb. 3 km hosszú. A legnagyobb homokos strand Korfu szigetének ezen részén helyezkedik el, melynek fő vonzereje és különlegessége az érintetlen természet. Itt kevesebb létesítményt és vendéglátó egységet találunk, mint Korfu egyéb városaiban, de számos vízi-sport alternatíva közül választhatunk, pl. vízisí vagy szörf.

Napernyők, napozóágyak teszik még kényelmesebbé ezt a gyönyörű helyet, ami azonban kissé szeles. A délután mindig felerősödő szél éppen ezért kiváló kísérője a vízi-sportoknak. Halikounas strandjának legeldugottabb végén nudista fürdőzésre is lehetőség nyílik, ugyanis a partszakasz a nudisták egyik kedvelt fürdőhelye Korfun.

Korfu csodálatos szigete mindenkinek egyaránt lenyűgöző élményt nyújthat. Legyen szó akár kirándulásról, akár fürdőzésről, mindenki garantáltan megtalálja itt számításait. A sziget látnivalói és programjai gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes kikapcsolódást kínálnak.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?