karnawal 2020 featured.jpg

Az egész város táncol. Csillogó flitterekbe, színes tollakba és maszkokba van felöltözve. A karnevál idején a szamba ritmusára folyik itt az élet.

Csak Rio de Janeiróban van karnevál? Brazília legnagyobb, legszínesebb és leghangosabb bulija mindenképpen megér egy látogatást, de… Egy közelebbi, rövidebb és olcsóbb utazás Tenerifére vagy Velencére is lehetővé teszi, hogy karneváli hangulatba kerüljön. Tudja meg, mikor utazhat Rióba, Santa Cruz de Tenerifébe vagy Velencébe, és milyen látnivalók várják a 2024-es karneváli szezonban.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro © Emanuel Tadeu on Pexels

Karnevál Rio de Janeiróban

Rio de Janeiro hamarosan flitterektől és tollaktól pompázik, az utcák pedig megelevenednek a szamba és az öröm hangjaival. A riói karneválra 2024. február 9. és 17. között kerül sor. 1840 óta, amikor a portugálok megszervezték Rióban az Entrudo maszkos fesztivált, amelyben szamba helyett polka és keringő szerepelt, a karnevált egy héttel hamvazószerda előtt tartják, amely a nagyböjt kezdetét jelenti a katolikus egyházban. Maga az esemény neve, a karnevál a carne és a vale szavakból ered, jelentése: búcsú a hústól.

A riói karnevál epicentruma az extravagáns és élénk szambaparádéval a Sambadrome. Ez egy nagy, 700 méter hosszú betonszerkezet, a Marquês de Sapucaí sugárút mindkét oldalán kilátókkal. Akár 90 000 ember is elfér benne! A Sambadrome jeggyel látogatható rendezvény. A 2024-es jegyek ára 24 dollártól (általános belépő, álló helyre) 794 dollárig (VIP belépők) terjednek, az ülőhely típusától függően. Ne feledje, hogy a jegyek a leggyorsabban a vasárnapi és hétfői eseményekre kelnek el, amelyeken nagy számban vesznek részt brazilok. A karneváli hét többi napján rengeteg látnivaló található, de ezek általában csendesebbek.

Sambadrome
Sambadrome © iStock

Brazil karnevál – nem csak a Sambadrome-on…

A riói karnevál kétségtelenül a legnagyobb, legszínesebb, leghangosabb és legörömtelibb látványosság a Földön, valamint a brazil kulturális naptár legfontosabb eseménye. Bár fő attrakciója a Sambadrome felvonulásai, az el carnaval nem csak a tánc megcsodálásáról szól a jegyes rendezvényeken. Lehetőség van arra is, hogy a fesztivált kísérő utcai rendezvényeken remekül szórakozzon és kipróbálja magát szambában. Ilyenkor tényleg nem alszik a város! Látogasson el a tánciskolák és zenekarok által szervezett ingyenes utcai partikra. Több mint 300 van belőlük! A Cinelândia negyedben az 1940-es és 1960-as évek zenéjére táncolnak az emberek. Rio legrégebbi utcai zenekara, a Cordao do Bola Preta az Avenida Rio Brancón lép fel.

Karnevál Rio de Janeiróban – pihenés a tengerparton

Rio de Janeiróban a szambafelvonulások és utcabálok között a tengerparton regenerálódhat. Rio legszebb strandjai közé nemcsak a híres és szórakoztató Copacabana és a szomszédos Leme tartozik, hanem a szörfözés szerelmeseinek a magas hullámokkal rendelkező Ipanema is. Csendesebb, de ugyanolyan lenyűgöző strand a Barra da Tijuca vagy egyszerűen csak Barra, amely közel 18 kilométeren húzódik! Nemcsak autóval, hanem busszal és metróval is eljuthat ehhez a fenomenális lagúnához. Békét és csendet talál a Brazília ezen részére jellemző viharos szelek nélkül a Vermelhán, amelyet a homok rózsaszínes árnyalata miatt vörös strandnak neveznek.

Karnevál Tenerifén

A Santa Cruz de Tenerifei karnevál a riói után a második legnagyobb a világon. Sokak szerint a maga nemében a legjobb az utcai bulik és felvonulások barátságos és biztonságos légköre miatt. Kétségtelenül a leghosszabb is, 2024-ben az első attrakciók január 12-én indulnak! Ha nem szeretne hosszú nyaralást és egy vagyont költeni egy brazíliai jegyre, Tenerife a tökéletes választás a karneváli hangulathoz. A tenerifei karnevál első napján kerül sor a nyitógálára és megkezdődik az idei karneválkirálynő megválasztása három korosztályban. A fő események azonban valamivel később játszódnak le. Február 9-én lesz a nyitó felvonulás, 13-án pedig a Coso de Carnival, Santa Cruz de Tenerife legnagyobb karneváli felvonulása. Ez az utolsó dátum annyira fontos, hogy Tenerifén munkaszüneti napnak nyilvánították.

Tenerife
Tenerife © iStock

A tenerifei karnevál a spanyolországi karneválok közül a legbrazilabb. Ez azt jelenti, hogy hangos, vidám, színes és táncolható. A felvonulások résztvevői a rióiaktól veszik az ihletet, tollakba és fényes, szemet gyönyörködtető jelmezekbe öltöznek. A 2024-es tenerifei karnevál fő témája a televíziózás világa. Egy másik érdekes esemény a szardínia temetése, a nagyböjt előtti maszkos felvonulás. A résztvevők feketébe öltöznek, hogy gyászolják a szegény szardíniát.

Tenerife – több, mint karneváli látnivalók

Tenerife tökéletes hely a karneváli zene ritmusára való bulizáshoz napsütéses pihenéssel egybekötve, amire Magyarországon még kicsit várni kell. Aktívan pihenhet a Masca-szoroson vagy a Teide vulkánon, Spanyolország legmagasabb csúcsán, vagy szörfözve a Las Americasban, beleértve Troya, Las Cuevitas, Del Bobo és Playa Honda strandjait. Ha nyugalomra vágyik egy átmulatott éjszaka után, lazítson Santa Cruz de Tenerife egyik strandján, például a pálmafás Las Teresitason, a fekete vulkáni homokú Bollullón vagy a félreeső Las Gaviotason. A Plaza de España bárjaiban helyi ízeket is megkóstolhat.

Karnevál Velencében

A velencei karnevál története igen hosszú, a 14. és 15. századra, sőt talán még régebbre nyúlik vissza. Bár népszerűsége csúcsát a 17. században érte el. A történelem zűrzavara miatt Velencében sokáig tilos volt az álarcosbál (nehéz elképzelni Velencét karneváli maszkok nélkül?) – egészen 1979-ig, amikor végre helyreállt ez a szép hagyomány. Idén a velencei karneváli ünnepség február 8-án kezdődik és február 13-ig tart.

Karnevál Velencében
Karnevál Velencében © iStock

A nagyböjt előtti őrületet a Canal Grande városában mindenekelőtt a maszkok, igazi műalkotások rendkívüli szépsége jellemzi. Érdemes megfontolni egy ilyen maszk megvásárlását utazása emlékéül. Megfelelő öltözékkel (minden évben más a téma, amihez alkalmazkodni kell) beolvadhat a Szent Márk téren összegyűlt örömteli tömegbe. Mert ez a legfontosabb és legfontosabb helyszíne a velencei karnevál idején zajló eseményeknek. A leghíresebb hagyomány az angyalok repülése, amely hivatalosan is megnyitja a karnevált. Ez idő alatt bálokat, bemutatókat, utcai bemutatókat, színházi előadásokat, felvonulásokat és ünnepi gondolázásokat szerveznek.

Koncertek

A karnevál idején a zene univerzális nyelvvé válik, önkifejezési és kapcsolatteremtési eszközzé, akár szavak nélkül is. Ha több zenei élményre vágyik a farsangi mulatság után, menjen el egy koncertre! Tapasztalja meg a külföldi művészek koncertjeinek energikus hangulatát, amelyekre jegyet vásárolhat az eSky.hu oldalon. Merüljön el a zenei élményekben, és adjon egy extra adag izgalmat utazásaihoz.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?