Mindenki tudja, hogy a fehérborhoz illik a hal, de nem mindenki hallotta, hogy Franciaország a kempinges álmok hazája. Több mint 10 000 kilométernyi autópálya, tenger, óceán és két hegyláncc, valamint az utazás nagy szabadsága teszi rendkívül népszerűvé itt a négy keréken guruló otthonnal történő felfedezést!

Egy ország, ahol a lakóautó-vezetők könnyedén lélegezhetnek

Kiderült, hogy a vadkempingezést Franciaországban nemcsak tolerálják, de még legális is, például az iskolai játszótereken a helyi hatóságok engedélyével, vagy gyakran a földtulajdonosok magánterületén. A parkolók kedvező helyeken találhatók, így a városközpontokban, a síterepek, a főbb műemlékek és a főbb természeti látnivalók közelében is megállhat. Olvassa el ezt az útmutatót a végéig, és látni fogja, hogy a tó partján, a tengerparton vagy egy középkori vár falai között aludni nagyon is valós lehetőség Franciaországban.

Lavendulamezőn Provence-ban lakóautó
Lavendulamezőn Provence-ban lakóautó © shutterstock

Lakóautóval Franciaországba vagy bérelt lakóautóval a helyszínen?

Figyelembe kell venni az oda-vissza út költségét (beleértve a közlekedési szabálysértések miatti büntetések valószínűségét), a jármű amortizációját és értékcsökkenését, valamint a volán mögött eltöltött időt. 1500 km Budapest és Párizs között van, ami átlagosan 200 000 HUF oda-vissza üzemanyagköltséget és további 57 000 HUF útdíjat jelent. Az oda-vissza út 30 óra non-stop vezetés. Egy közepes méretű lakóautó bérlésének ára Franciaországban jelenleg 65 és 100 euró között mozog éjszakánként, nagy járművek esetén pedig 85 és 145 euró között.

Lakóautó Franciaországban – minden, amit tudnia kell

Az utazás megkezdése előtt feltétlenül ismerkedjen meg járműve magasságával és össztömegével, és írja fel ezeket az adatokat valahova egy papírra. Hasznosak lesznek, ha útjelző táblákkal szembesül. Tekintse meg az aktuális vadkemping-szabályzatot is a www.rural-camping.com oldalon.

Közlekedési szabályok

A lakóautók sebességkorlátozása a francia autópályákon 130 km/h, a gyorsforgalmi utakon 110 km/h. Ha azonban kevesebb mint 3 éve vezet, vagy ha vezetés közben a látási viszonyok erősen korlátozottak, a sebességkorlátozás autópályán 110 km/h-ra, gyorsforgalmi utakon 100 km/h-ra csökken. A sebességkorlátozás lakott területen 30 km/h, lakott területen kívül pedig 80 vagy 90 km/h, úttípustól függően. Ha lakóautója 3500 kg-nál nagyobb, akkor sebességmatrica kell a jármű hátuljára, és nem haladhat olyan gyorsan. Lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 100 km/h, autópályán 110 km/h a sebességkorlátozás.

Vacsora kilátással a tengerpartra
Vacsora kilátással a tengerpartra © Rdne Stock Project on pexels.com

Az egyes alagutak, viaduktok vagy mélygarázsok bejáratánál a magasságot korlátozó akadályok olyan akadályok, amelyeket minden lakóautó-vezető ismer. Ügyeljen az alacsony károsanyag-kibocsátású zónákra is (pl. Párizs központjában), ahol a dízelautók vezetése súlyos pénzbírsággal sújtható.

Lakóautóban aludni

A francia lakóautó-oldalakat a Campercontact mobilalkalmazásban találja. Hivatalosan ott lehet éjszakázni, ahol le tud parkolni. Az útvonalakon az alábbi szálláslehetőségek állnak rendelkezésre:

  1. Aires – vagy aire de service, népszerű ingyenes és fizető parkolók lakóautókhoz teljes infrastruktúrával: a zuhanyzóktól a villanyig és az úszómedencékig. Az airesekben általában 48 órát tartózkodhat.
  2. Önkormányzati és magánkempingek
  3. France Passion – határozottan a legérdekesebb szállástípus. A gazdaságok és szőlőültetvények tulajdonosai kínálják termékeik értékesítéséért és szolgáltatásaik népszerűsítéséért cserébe. Természetesen opcionális. Van egy ingyenes alkalmazás, amely megkönnyíti az ingyenes szállás megtalálását.

Útjelző táblák lakókocsival áthúzva

A francia utakon utazva találkozhat olyan útjelző táblákkal, amelyek tiltják a lakóautó mozgását vagy parkolását. Az áthúzott lakóautóhoz általában az ominózus „interdiction de stationer” szavak társulnak, ami azt jelenti, hogy „tilos a parkolás”. Azt azonban érdemes tudni, hogy az ilyen típusú útjelző tábla sérti az egyenlőség elvét, és jogellenesnek minősül. Abban az esetben, ha az egyik ilyen helyen rendőri ellenőrzés történik, aminek zökkenőmentesen kell lezajlania, jól jön a francia nyelvtudás.

Útdíjak

Franciaországban útdíjat kell fizetni az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon. Bizonyos hidakon, alagutakon vagy viaduktokon való átkelésért is díjat kell fizetni. Öt díjkategória létezik, a jármű típusától és az útszakasz hosszától függően. Az aktuális árak az autoroutes.fr oldalon találhatók. Minden fizetős úthoz van egy alternatív útvonal, ahol nem kell útdíjat fizetni. Az autópálya csak akkor ingyenes, ha a közelben nincs alternatíva.

Egy pár csodálja a naplementét a lakókocsi tetejéről
Egy pár csodálja a naplementét a lakókocsi tetejéről © iStock

Hol lehet lakókocsit bérelni?

Ha pénztárcabarát megoldást keres, jó megoldás a lakóautók megosztása – jármű bérlése magántulajdonosoktól, pl. a Yescapa alkalmazáson keresztül. Bérléskor ne feledje, hogy a jármű mérete és tömege nemcsak az árat, hanem az útvonal üzemanyag-fogyasztását is befolyásolja. Minden 3,5 tonnát meghaladó össztömegű lakóautón és pótkocsin (nem vontatójárműhöz csatlakoztatva) fel kell tüntetni egy matricát, amely a jármű oldalán és hátulján látható „vakfoltok” elhelyezkedését mutatja. Ezek a szabályok 2021. január 1-től vannak érvényben.

Milyen biztosítást kössek?

Az mcrent.com oldalon személyre szabott biztosítási csomagot találhat autójára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy bizonyos esetekben az autókölcsönző cégek külön letétet számítanak fel hitelkártyáján, ha nem köt további biztosítást.

Fedezze fel a legjobb franciaországi lakóautó-utakat

A nagy mozgásszabadság addiktívvá teszi a Franciaországon belüli lakóautós kirándulásokat. Ezért több tucat útvonal közül kiválasztottuk a három legérdekesebbet az Ön számára, amelyek kiválasztásakor figyelembe vettük a változatosság mértékét, valamint a bennük rejlő városnézési és történelmi potenciált.

A bordeaux-i borút

Ideje összebarátkozni valakivel, aki nem iszik, ha lakóautós kirándulást tervez a borvidéken. A Bordeaux, Gageac és Beaune közötti 850 km-es szakaszon mindent megtalál, amiről Franciaország híres. Idilli középkori városok, lenyűgöző vidék (beleértve a Gorges du Tarn-t) és csodálatos Sauvignon Blanc borok ízlés szerint. Nemcsak sok gyönyörű fekvésű szőlőültetvényt látogathat meg, hanem megismerheti a francia szőlőtermesztés lenyűgöző módját is. A régió legnépszerűbb útvonalai a Route des Châteaux és a Graves-Sauternes-i útvonal. Bármit is szeretne, ha lakóautóval járja a régiót, meg kell látogatnia a lenyűgöző Château de la Brède-et, a híres Montesquieu otthonát.

Alvás egy lakókocsiban, kilátással a szőlőre
Alvás egy lakókocsiban, kilátással a szőlőre © shutterstock

A Loire-völgyi kastélyok

A Loire-völgy Közép-Franciaország egyik legnépszerűbb úti célja. Ebben a történelmi régióban több mint 300 középkori, reneszánsz és felvilágosodás kori vár található. A vonzerejüket növeli az a tény, hogy mindegyik a Loire – Franciaország leghosszabb folyója – partján található. Orléans, Blois, Villandry és Chenonceaux csak néhány város a lakóautó-útvonalon. Rengeteg étterem és szőlőültetvény található az út mentén, valamint olyan helyek, ahol megállhat és élvezheti a természetet.

Az alpesi csúcsok között

Egyetlen másik útvonalon sem annyira hasznos ismerni az „Aire de Chainage” kifejezést, vagyis azt a helyet, ahol hólánc szükséges. A Route des Grandes Alpes a svájci határon, a Genfi-tónál kezdődik, és a francia Alpokon át a mediterrán városokig tart. Ez az egyik legszebb módja Franciaország lakóautós felfedezésének.

Ha ezt az utat választja, 720 km utat tesz meg 16 hágón keresztül, amelyek közül öt 2000 méter feletti tengerszint feletti magasságban van. A leglátványosabb szakasz a Col de la Bonette (2802 m). A Grandes Alpes Route júniustól októberig tart nyitva, de javasoljuk, hogy kövesse az alpesi biztonsági szolgálatok közleményeit.

Utazás furgonnal a hegyekben
Utazás furgonnal a hegyekben © shutterstock

Lakóautóval utazik Franciaországba? Ne feledje!

  1. Győződjön meg arról, hogy ismeri a franciaországi lakóautók mozgására és parkolására vonatkozó hatályos jogszabályokat.
  2. Ismerje meg járműve magasságát és össztömegét.
  3. Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a megfelelő franciaországi biztosítással.
  4. Készítsen térképet azokról a helyekről, ahol 100%-ig legálisan tartózkodik.
  5. Hasonlítsa össze a lakóautók bérleti díjait, beleértve a magánszemélyektől való bérlés lehetőségét is.

FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?