Betérni egy helyi kocsmába, bezárva lenni egy börtönben és túlélni egy vulkánkitörést – ilyen dolgok csak Martinique-on történnek. Induljon el egy egzotikus nyaralásra egy olyan férfi nyomdokain, aki határozottan szerencsésebb volt, mint okos.

Ez a festői karibi sziget sokkal több, mint pusztán gyönyörű strandok, amelyek lustálkodni és vízi sportok élvezetére hívnak, vagy hangulatos pubok, ahol helyi rumot és ízletes tengeri ételeket szolgálnak fel. Fedezze fel a sziget karibi természetét és történelmét, és ha bátornak (és energikusnak) érzi magát, induljon kirándulni egy szunnyadó vulkánon.

Belleville in Precheur, Martinique © shutterstock
Belleville in Precheur, Martinique © shutterstock

Martinique – hogyan juthat el ide? Mikor menjen?

A Martinique-ra tartó közvetlen járat körülbelül 15 órát vesz igénybe – éppen annyit, hogy a következő néhány éjszaka jól aludjon. Ha csatlakozó járatot választ, az út valamivel hosszabb lesz. Akkor a legjobb Martinique-ra menni és a trópusi tájat élvezni, amikor nálunk tél és tavasz van, azaz decembertől áprilisig vagy akár májusig.

Nyaralás Martinique-on izgalommal – túra fel a Montagne Pelée-n

A Montagne Pelée a sziget legmagasabb csúcsa, és minden felhajtás és a bevezetőben idézett hihetetlen történet kiváltója. 1397 méteres tengerszint feletti magasságig emelkedik, és a környék egyik legérdekesebb látnivalójaként tartják számon. Ez egy szunnyadó vulkán, amely 1902-ben különösen ismertté vált.

Ezen a ponton érdemes megemlíteni egy Cyparis nevű embert. Ludger Sylbaris néven született, és egy bizarr egybeesés folytán túlélt egy olyan katasztrófát, amely a becslések szerint akár 30 000 emberéletet is követelt. Cyparist a helyi egyenruhások elfogták egy kocsmában történt verekedés után. Egy földalatti börtönbe zárták, ez mentette meg az életét. Három nappal a kitörés után fedezték fel. A kitöréstől súlyosan megégett, de túlélte.

A Montagne Pelée megmászásának három módja van: északról, nyugatról vagy délkeletről. A legnépszerűbb útvonal Le Morne-Rouge-ból indul, és körülbelül 8 órát vesz igénybe. Rövidebb lehetőség is választható, de tapasztaltabb túrázóknak ajánlott a meredekebb megközelítés miatt. A sziget éghajlata esős, ezért az utak gyakran nagyon csúszósak.

Kirándulások Martinique-on: Frank A. Perret Múzeum – Katasztrófa Emlékmű 1902

Ha nemcsak szeret aktív lenni, hanem többet szeretne megtudni a több mint 120 évvel ezelőtti vulkánkitörésről, akkor a Frank A. Perret Múzeumban tett látogatás kötelező.

A hely eredete 1933-ig nyúlik vissza. Akkoriban a vulkanológiának szentelt helyszín volt. Idővel a múlt század eleji katasztrófára emlékező kiállítással gazdagodott. Ez a tragédia Saint-Pierre városát a földdel tette egyenlővé. Ma több mint 400 különböző műtárgyat lehet megcsodálni a múzeumban.

Karibi természet karnyújtásnyira – Balata botanikus kert

Martinique-ot néha a virágok szigetének is nevezik. A Jardin de Balata botanikus kertben teljes virágzásban tekintheti meg ezeket a növényeket. Nem kell elővételben jegyet foglalni, aznap fizet. A természeti szépség mellett megcsodálhatja a zöld oázis alapítójának házának kreol építészetét is. Amikor korogni kezd a gyomra az izgalomtól, egyen cajun és kreol ételeket a kert melletti La Luciole étteremben.

A Balata botanikus kert munkaszüneti napokon is minden nap 9-18 óráig tart nyitva. A Jardin Balata megközelíthető tömegközlekedéssel (125-ös vonal Fort-de-France-ból), taxival vagy autóval. A helyszínen ingyenes parkolási lehetőség biztosított. Legalább 1,5 órát kell hagynia a botanikus kert látogatására.

La Savane des Esclaves – nyaralás egy kis történelemmel a háttérben

Valami a történelem szerelmeseinek: La Savane des Esclaves. Ez a Trois-Ilets faluban található vidámpark több mint 3 hektáros területen található. Martinique több mint 400 éves történetét itt rekonstruálták. Nem kell rohanni, egyedül is felfedezheti (térképet kap), és a fő információk 26 panelen találhatók angol és francia nyelven. Használhatja a hangos útmutatót is.

Fontos! Martinique egy tengerentúli terület, amely Franciaországhoz tartozik. Nincs szükség vízumra, és a vízummentes beutazás úti okmánya útlevél vagy személyi igazolvány.


Instagram

Egy konkrét helyet keres?