Az utazás jót tesz az egészségének és a jólétének. Ez nem csak az utazás szerelmeseinek véleménye – számos tanulmány is alátámasztja! Örömünkre szolgál, hogy nyomós érveket sorakoztathatunk fel a következő nyaralása vagy rövid városlátogatása megtervezéséhez. Vessen egy pillantást az utazás tudományosan bizonyított előnyeire.

Ahogy a mondás tartja – az utazás nevel. Persze kellemesnek is kell lennie – a szokatlan látnivalók, a helyi konyha és a mindennapi nyüzsgésből való kiszakadás sok örömet okozhat. De indokolja valami, hogy az egészséget is belevegyük ebbe a körbe? A kérdés megválaszolásához két dolgot kell figyelembe venni.

Bali
Bali © shutterstock

Először is, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészséget a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapotaként határozza meg. Egészséges tehát az, aki nemcsak hogy nem betegszik meg, hanem egyszerűen jól is érzi magát. Az utazás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások általában a mentális egészségügyi előnyökre összpontosítanak – ezek könnyebben mérhetők.

Másodszor, az élettel való elégedettség vagy beteljesülés vizsgálata a válaszadók állításainak elemzésén alapul. Nehéz valakinek a boldogságszintjét tanulmányozni máshogy, mint ha releváns kérdéseket teszünk fel neki. A felmérések azonban eltérő módszertanúak lehetnek (pl. különböző kérdéscsoportok), és ezért eltérő eredményeket produkálhatnak.

Tehát konszenzus van a tudósok között az utazás előnyeiről? A válasz igen! Az 1986 és 2012 között publikált szakirodalmi áttekintés egyértelműen azt mutatja, hogy a témával foglalkozó tanulmányok túlnyomó többsége az utazás egészségre gyakorolt pozitív hatását jelzi. Az újabb kutatások is alátámasztják ezt a hipotézist.

Az utazás boldoggá tesz

Mérhető-e az utazás boldogságra gyakorolt hatása? A Tourism Analysis folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány eredményei arra utalnak, hogy igen. Azok az emberek, akik rendszeresen utaznak el otthonról, átlagosan 7%-kal boldogabbak, mint azok, akik csak alkalmanként utaznak. Vitatható, hogy a 7% sok vagy kevés, de az utazás pozitív hatása a boldogságra mindenképpen mérhető.

Érdekes módon a tanulmány kimutatta, hogy még a viszonylag rövid utak is pozitív hatást fejtenek ki – mindössze 120 kilométer az otthontól elég volt ahhoz, hogy érezni lehessen a különbséget. Egy másik, ezúttal Hollandiából érkezett publikáció azt sugallja, hogy az utazás pozitív hatásai már az utazás előtt jelentkeznek – az utazást várni szoktuk, így a puszta gondolata is boldogabbá tesz minket az életben.

Az utazás csökkenti a stresszt
Az utazás csökkenti a stresszt © shutterstock

Az utazás (még a rövid utak is) csökkenti a stresszt

Milyen hosszúnak kell lennie egy nyaralásnak, hogy valóban kipihenten és stresszmentesen térjen vissza? A tudománynak nincs egyértelmű válasza. Vannak, akiknek kéthetes szabadságra van szükségük, mert csak az első hét után kezdenek megfeledkezni a munkáról. Mások a rövid, de gyakori és intenzív utazásokat részesítik előnyben.

A nyaralás utáni jólétet vizsgáló tanulmányok általában azokat az embereket vizsgálják, akik legalább egy hetet pihentek – egészen a közelmúltig a rövidebb utakra kevés figyelmet fordítottak. Ma már hajlamosabbak vagyunk a néhány napos kirándulásokra a mindennapi kötelességektől való elszakadásként gondolni. Tehát egy néhány napos városlátogatás hatékony kikapcsolódás? Ha bízhatunk a kutatásban, a válasz egyértelmű: határozottan.

2018-ban egy osztrák kutatók által végzett kísérlet eredményeit tették közzé. Két csoportra osztottak negyven, munkahelyi stressznek kitett középvezetőt. Az első csoport tagjai otthon maradtak, de nem dolgoztak. A második csoport négy teljes napra egy gyógyfürdővel rendelkező szállodába ment – a tanulmány szerint tagjainak mérsékelt testmozgást (pl. úszás) és aktív relaxációt (pl. jógaórák) kellett végezniük. A többi idő szabad volt.

Joga, Bali
Joga, Bali © shutterstock

Mindkét csoport csökkent stresszszintről számolt be (a pihenés hatása akár 45 napig is fennállt!), de az otthontól távol pihenés egyértelműen hatékonyabban csökkentette az észlelt feszültséget. A pontos ok megállapításához további kutatásokra van szükség. Hasznos lehetett, hogy a környezetet olyanra változtatták, amely nem a napi munkához kapcsolódik. A szakemberek által vezetett tréningek és relaxációs foglalkozások is jó hatással lehettek.

A fent említett holland tanulmány azonban azt sugallja, hogy az utazás nem mindig csökkenti a stresszt, és néha stresszforrás is lehet. Mitől függ? Leginkább attól, hogyan tervezi meg az utazását. Minél jobban felkészült, annál kisebb az esélye annak, hogy egy váratlan esemény megemelje a vérnyomását. Az is fontos, hogy mikor kezdi meg az utazás megtervezését – minél korábban, annál jobb az élmény minősége és a stresszcsökkentésre gyakorolt hatása.

Spend holidays your way

Hogyan hozza ki a legtöbbet az utazásból?

Lehet, hogy azt gondolja: „jó, de mit mond el ez a sok kutatás az utazásaimról?”. Összegyűjtöttünk Önnek 5 tippet, hogyan hozhatja ki a legtöbbet utazásaiból – mind az elemzett kutatások, mind a tapasztalataink alapján.

1. Készüljön fel az utazására

Célszerű előre átgondolni a repülőtéri transzfereket, megnézni az időjárás-előrejelzést, és megnézni, hogy a bankjának van-e automatája az úti célján. A jobb felkészülés kifizetődőbb utazást jelent.

2. Fókuszáljon a szabadidőre

Ne engedjen a kísértésnek, hogy nyaralásából csak egy újabb pont legyen a bakancslistáján. Válassza ki azokat a helyeket, amelyeket valóban látni szeretne, ne csak fényképezzen az Instagramra. Szánjon időt arra, hogy magába szívja a hangulatot.

3. Figyeljen a papírmunkára

Ne felejtse el megszerezni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EHIC), és győződjön meg arról, hogy rendelkezik megfelelő biztosítással. Ne hagyja az utolsó pillanatra a csomagolást és a repülőtéri utasfelvételt. A tiszta fej jobb nyaralást jelent!

4. Utazzon aktívan

Próbálja megtervezni az utazását úgy, hogy elegendő lehetőséget biztosítson a mozgásra – természetesen az igényeinek és képességeinek megfelelően. Rengeteg kulináris kísértésben lesz része utazása során, így egy egészséges mértékű mozgásos tevékenység több mint örvendetes lesz.

5. Legyen mit várni

Már maga az utazás megtervezése is jót tesz – van mit várni, és már alig várja, hogy mi történik majd. Próbáljon meg évente több utat megtervezni – képességeitől függően rövidebb vagy hosszabb utazást. Törődjön utazási álmaival – készítse el a saját bakancslistáját!

Family on holiday
Family on holiday © shutterstock

A pihenés elengedhetetlen az egészsége és jóléte szempontjából. A munka az élet nélkülözhetetlen része, de nem tudja megfelelően végezni, ha lemerülnek az akkumulátorai. Találjon utat a maga módján egy nyaraláshoz, amely lehetővé teszi, hogy újult erővel nézzen szembe az élettel. És ne feledje, még egy rövid utazás is elég ahhoz, hogy vigyázzon egészségére.

Ugorjon el egy fiatalító városlátogatásra

Most, hogy már tudjuk, hogy akár néhány nap is pozitív hatással lehet a közérzetünkre, a kérdés csak az: hová menjünk? Független forrásokból tudjuk, hogy egy városlátogatás az alábbi három város egyikében sosem okoz csalódást.

Amszterdam

Amszterdamban művészettel frissítheti fel elméjét. A Rijksmuseumban Rembrandt, Vermeer és Van Gogh leghíresebb művei láthatók. Szabadítsa fel elméjét a színes, csatornaparti házak között kerékpározva. Mindenképpen álljon meg egy piacon, és kóstolja meg a stroopwafelt, egy karamellás gofrit csipetnyi fahéjjal.

Koppenhága

Ha északabbra húzza a szíve, induljon Koppenhága felé. Érezze a zöld területek, a tengeri szellő és a Nyhavn színes homlokzatai mentén tett békés séták nyugtató hatását. Ha pedig elő akarja hozni a gyermeki énjét, látogasson el a Tivoli Gardensbe, Európa egyik legrégebbi vidámparkjába. Élvezze a város panorámáját a világ legmagasabb körhintájáról, a Himmelskibetről.

Málaga

Ha pedig mediterrán éghajlatra vágyik, válassza Málagát. Mozgassa meg a csontjait és stimulálja az elméjét úgy, hogy a mórok nyomába ered a Gibralfaro erődben, vagy megcsodálja Málaga andalúz reneszánsz katedrálisát. Távolodjon el mindentől néhány napra, pihenjen a napsütötte strandokon és csevegjen a nyüzsgő chiringuitókban.

Töltődjön fel nyaralás közben

Igen, a rövid szünetek kellemes kikapcsolódást jelentenek, de az igazi pihenéshez és felfrissüléshez mindenképpen több időre van szükségünk. Tapasztalataink szerint ez a két úti cél garantálja az igazi nyaralást.

Madeira

Madeira enyhe éghajlata és változatossága – a funchali trópusi kertektől a hegyi ösvényekig – a pihenés és a kaland tökéletes kombinációját kínálja. A feltöltődéshez és a megtépázott idegrendszer megnyugtatásához mártózzon meg Porto Moniz természetes vulkanikus medencéjében. Ha szerencséje van, delfineket vagy akár bálnát is láthat.

Catania

Hosszabb pihenésre Catania is jó választás. Nem kell sok minden ahhoz, hogy boldoggá tegye magát, a barokk utcákon és az olyan nyüzsgő piacokon, mint a La Pescheria, sétálva töltheti a napjait. Az ambiciózusabbak számára egy túra az Etna lejtőin pont megfelelő, hogy megmozgassák a mozgástól elszokott testüket, esténként pedig bűntudat nélkül pihenhet egy pohár szicíliai bor mellett.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?