Még ha nem is folyik spanyol vér az ereiben, a flamenco ritmusára nagy eséllyel verni fog a szíve. A legjobb módja annak, hogy megtudja, így van-e, ha nyaralni megy Andalúziába. Zene, ének, tánc – mi mást kívánhatna? Hát persze, tapast, bort és napsütéses időt. Szerencsére Dél-Spanyolországban mindegyik megtalálható!

A flamenco otthona

Bár a flamenco nemzetközi hírnévre tett szert, hazája Andalúzia. A 15. században ott élt cigányok nem tartoztak a bennszülött lakosság körébe. Az éneklés lehetővé tette számukra, hogy kifejezzék érzelmeiket, akkori nomád életmódjuk pedig arra késztette őket, hogy az arab és a zsidó kultúra elemeit ötvözzék művészetükben.

Mi is pontosan a flamenco? A legtöbb ember egy tüzes táncra gondol, amely a spanyolok kiáradó temperamentumát tükrözi. Ez nem rossz asszociáció, de a flamenco sokkal több ennél. Ének és zene is egyben. Elméletileg, mert a flamenco a spanyolok életmódja. Kultúrájuk és hagyományaik, de a mindennapi életük része is. Késő este és éjszaka a helyiek megtöltik a szűk utcákban megbúvó kis bárokat. A színpadokat művészek veszik birtokba, akiknek ének- és gitárhangja visszhangzik a város sikátorain.

Mit fejez ki a flamenco?

Az egyszerű szövegek a történelem hírvivői – nem mindig vidám üzenettel. A flamenco fájdalom, szenvedés, vágyakozás, de megbocsátás, szeretet és öröm is. Ha megnyitja magát ennek az élménynek, elfelejti a valóságot, ami körülveszi.

A flamenco kifejezés. Az énekes érzelmei jól kivehetők az egyes szavak kihangsúlyozásának módján és az arcán is. Az érzelmi töltést fokozza a tánc. A táncos feladata, hogy az énekes élményét minél jobban átadja. A legkisebb gesztus is számít, de az érzelmek még a ruha susogásában vagy a nyíló legyező hangjában is megmutatkoznak. A zene is drámaiságot ad az előadáshoz.

A ritmus rendkívül fontos a flamencóban. Az énekes, a táncos és a zenészek is kiveszik belőle a részüket. Megengedett a sarkak kopogtatása, kézzel tapsolni a ritmust, speciális dobokat (cajón) ütni vagy kasztanyettán játszani. Egy gitár van az előtérben. Klasszikus, de a flamenco zenészekre jellemző formával. A ciprusfából készült hangszer laposabb, keskenyebb testű, a húrok lejjebb találhatók.

Hogyan kell táncolni a flamencót?

A flamenco tánc főként improvizáció, bár nemzedékről nemzedékre öröklődő koreográfiai elemekre épül. A táncosok látványa azonban nemcsak a táncról szól, hanem a jelmezről is. A flamencót a táncosok vérvörös ruháihoz kötik, de ha valaki egy andalúziai flamenco bemutatóra megy, azt tapasztalja, hogy a táncosok sokkal szélesebb színválasztékot használnak.

Pokaz flamenco © iStock

A nők minden mozdulatukat kihangsúlyozó fodros ruhákkal hívják fel magukra a figyelmet. Még ha elhallgat a zene, a sallangok susogása még mindig érzelmeket közvetít. Ugyanez vonatkozik a rojtos sálra vagy a kiegészítőkre, például virágokra a hajban vagy a fent említett legyezőre. A flamenco táncosok a legapróbb mozdulatokkal fejezik ki az érzelmeiket – fontos a kezek és az ujjak mozgása. A csípő érzéki fordulatai vagy imbolygásai is előfordulnak. A férfi táncosok ugyanakkor energiatakarékosabbak a mozgásukban, de erősebben verik a ritmust. A férfi flamenco öltözékhez hozzáillő nadrág, ing és mellény, valamint sál, sapka és magas sarkú cipő tartozik.

Hol érezheti a flamenco szellemiségét Andalúziában?

Nincs jobb hely a flamenco megtapasztalására, mint annak otthonában. Ha Andalúziába foglal repülőjegyet, és Spanyolországban szeretné eltölteni a nyaralását, mindenképpen szánjon időt a tablaók egyikére. Ezek bárok, ahol élő flamencot nézhet, direkt a turistalátogatásra előkészített helyek. Készüljön fel a belépődíj fizetésére (étkezés vagy uzsonna, italok benne vannak a jegy árában), és sok helyen elővételben kell jegyet foglalni.

A legnépszerűbb tablaók Andalúziában

 1. Los Gallos
  Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb tablao Sevillában. Az étterem felújított, de megőrizte hangulatát – a flamenco show hang nélkül zajlik. Nincs sok hely, és hosszú sorok várnak a bejutásra (elővételes jegyvásárlás).
  Cím: Plaza Santa Cruz, 11.
 2. La Couva de la Rocío
  A flamenco fontos központja Granada és a Sacromonte negyed. Itt találhatók a híres barlangok a dombon, ahol flamenco bemutatókat tartanak. Az egyik ilyen a La Couva de la Rocio. Ez a családi kézben lévő étterem 150 férőhellyel rendelkezik, és ingyenesen nagyszerű kilátás nyílik az Alhambrára.
  Cím: Cam. del Sacromonte, 70.
 3. La Carboneria
  Vissza Sevillába. Ez a tablao népszerű a turisták és a helyiek körében is, bár utóbbiak panaszkodnak, hogy az előbbiből túl sok van. Ennek ellenére a helynek megvan a maga hangulata, és a flamenco show ingyenes.
  Cím: C. Céspedes, 21.

Intim flamenco show Andalúziában

Andalúzia bármely szegletében könnyű találni egy tapast és flamenco színpadot kínáló bárt. Ha azonban meghittebb helyszínekre, és mindenekelőtt a flamenco nem turisztikai változatára vágyik, keresse a „peña” szóval jelölt helyeket.

Ezek olyan egyesületek, amelyek a flamenco hagyományt ápolják, workshopokat, konferenciákat és kisebb bemutatókat szerveznek. A legtöbben az egyesületen kívüliek is beülhetnek a közönség soraiba, és jelképes díj ellenében árulnak jegyet. Nem feltétlenül kap ennivalót vagy italt, de a legjobb, igazi flamenco műsorokra számíthat. Semmi sincs abból a mesterséges drámából, ami olykor felfedezhető a turistáknak szánt flamenco-műsorokba.

Suknie tancerek flamenco © iStock

Hol lehet flamencót látni?

 • Peña Cultural Flamenca Torres Macarena
  Kezdjük Sevillával. 1974-ig nyúlik vissza a hely története. A flamenco show-k meghitt légkörben zajlanak, hangrendszerek nélkül. Vásárolja meg jegyét előre, és győződjön meg arról, hogy a közönség soraiban nincs külön ülőhely a turisták számára.
  Cím: C. Torrijiano, 29.

 • Peña flamenca la Platería
  Egy 1949-ben alapított granadai egyesület. Rendszeresen szerveznek előadásokat vagy workshopokat. Nézze meg előre a programot, és váltson jegyet. Mindenképpen megéri!
  Cím: Plaza de Toqueros, Albaycín, 7.

 • Casa de la Guitarra
  Az egyik legjobb hely Sevillában, ahol látványos show-t nézhet meg. Bár a közönség kicsi, így könnyebb a látványra koncentrálni.
  Cím: C. Mesón del Moro, 12.

Flamenco Fesztiválok Andalúziában

A flamenco fesztiválok egy újabb nagyszerű lehetőséget kínálnak a flamenco történetének megismerésére, előadásokon való részvételre, táncórákra, a helyi konyhával és Andalúzia népeivel való találkozásra. A spanyolok tudják, hogyan kell szórakozni, és sok okuk van az ünneplésre. A legnépszerűbb flamenco fesztivált Sevillában tartják, de ez csak az egyik lehetőség.

Tancerki flamenco © iStock
 • Flamenco Biennálé – Sevilla
  A kétévente megrendezésre kerülő fesztivált következő alkalommal 2024-ben rendezik meg. A helyiek és a turisták egy teljes hónapon keresztül a flamenco ritmusában szórakozhatnak!
  Megjegyzés
  Páratlan években a város kéthetes fesztivált szervez Septiembre es Flamenco néven.
 • Feria de Abril – Sevilla
  Két héttel húsvét után Sevillában megkezdődik a flamenco, a lovas felvonulás és a jó ételek ünnepe, a párok flamencót táncolnak a város utcáin.
 • El Potaje Gitano Fesztivál Utrerában
  Június utolsó szombatja remek alkalom a flamenco titkainak megismerésére Utrerában. A fesztivált minden évben megrendezik, hagyománya 1957-ig nyúlik vissza!
 • La Noche Blanca del Flamenco de Córdoba – Córdoba
  A Flamenco Fehér Éjszakája egy évente megrendezendő esemény, amely napkeltéig tart. Az ideit június 17-ről 18-ra virradó éjszaka tartják.
 • Festival de la Guitarra de Córdoba – Córdoba
  Nemzetközi Gitárfesztivál, amely különböző zenei műfajokat mutat be, nemcsak a flamencót, hanem például a jazzt is. Ennek ellenére népszerű és figyelemre méltó esemény, igazi gitárvirtuózok lépnek fel a színpadon. A fesztivált július első felében tartják.

FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?