Edinburgh utcái egyetlen nagy szabadtéri színpaddá válnak, ahol megtapasztalhatja a szabadság és a kreativitás szellemét. Soha nem tudhatja, milyen előadóval találkozik a sarkon. És ha elég bátor, még a tehetségét is megmutathatja.

Augusztus elején Skócia fővárosa a világ legnagyobb utcai színházává alakul. Három hétre a világ minden tájáról az utcáira vonulnak az előadók. Egyetlen séta alkalmával előadást, táncbemutatókat, illuzionisták trükkjeit és – mindezt tetézve – verses slameket láthat.

Victoria Street, Edinburgh
Victoria Street, Edinburgh © iStock

Utcai színház. Mi ez?

Az Edinburgh-i Utcai Színházfesztivál minden évben különféle amatőr és félamatőr utcai előadások bemutatására összpontosít. Az egész rendezvény közel egy hónapig tart. Ez idő alatt a világ minden tájáról érkező művészek akár több tízezer darabot is bemutatnak a város különböző helyszínein. Edinburgh városközpontja a helyiek és a turisták számára egyaránt szabadtéri színpaddá válik.

Az utcai színházfesztivál a világ minden tájáról érkező művészeknek lehetőséget ad arra, hogy bemutassák képességeiket. Ezen az eseményen bárki részt vehet – igen, Ön is! Egyszerűen regisztráljon a fesztivál honlapján, és Edinburgh utcái megnyílnak az Ön számára. Előadhat egy jelenetet, énekelhet, táncolhat, lehet mim vagy akrobata. Minden trükk megengedett.

Intenzív, de menetrend szerint zajlik. Milyen a fesztivál programja?

Edinburgh utcáin minden nap több tucat színházat, cirkuszt, pantomimművészt, táncot, előadást és egyéb előadásokat láthat. Az előadások általában rövidek, néhány perctől bő tíz percig tartanak. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan váltson egyik műsorról egy másik előadásra, és ne maradjon le az Önt érdeklő eseményekről.

Érdekesség, hogy a fesztivál szervezői előre elkészítenek egy programot, amelyben pontosan leírják, hogy hol és mi történik. Ez megrendelhető papíron vagy elektronikusan. Felhívjuk figyelmét, hogy csak azok a művészek szerepelnek benne, akiknek sikerült regisztrálniuk a program közzététele előtt. Így hát, ahogy Edinburgh utcáin sétál, meglepődhet, ha olyan előadásokba botlik, amelyek nem szerepelnek a hivatalos programban.

Edinburgh Street Theatre
Edinburgh Street Theatre © Wikipedia / Festival Fringe Society (CC BY-SA 3.0)

A művészet szabadságot ad. Mitől olyan különleges egy utcai színházfesztivál?

Az Edinburgh Street Theatre Festival a hangulatról szól. Emberek, helyiek és turisták tömegei sétálnak az utcákon, nézik a fellépőket, vesznek részt az előadásokon és gyűjtik az élményeket. A fesztivál szervezőinek egyetlen céljuk van: a művészetek minél nyitottabbá és hozzáférhetőbbé tétele. Nemcsak azt akarják, hogy bárki felléphessen Edinburgh szabadtéri színpadain, hanem azt is, hogy mindenki megnézhesse ezeket a műsorokat. Az utcai előadások általában ingyenesek, vagy névleges díj ellenében látogathatók, így mindenkinek szabad hozzáférést biztosít a kultúrához és a művészetekhez, társadalmi státusztól és pénztárcától függetlenül.

Fesztivál a szélén. Hogyan jött létre az Edinburgh Fringe Festival?

Az egész 1947-ben kezdődött. Az osztrák származású Rudolf Bing ekkor szervezte meg először Edinburgh-ben az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált, hogy a második világháború után újraélessze a skót kultúrát. Nyolc színház nem szerepelt ebben az első kiírásban. A rendezvényen fellépni nem engedett színészek és rendezők azonban nem akarták feladni, és létrehozták saját alternatív fesztiváljukat, amely a rendezvény szélén zajlott. Az előadások egy része Fife megyében is zajlott.

E két okból kifolyólag ezt az informális fesztivált The Fringe-nek (ma Edinburgh Fringe Festival) hívták, ami perifériát jelent. A későbbi években az előadások kizárólag Edinburgh utcáira költöztek, de a fesztivál megőrizte alternatív jellegét. A The Fringe-ben a mai napig nincs zsűri, és nem osztanak ki díjat a szervezők.

Érdemes megemlíteni, hogy az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál is minden év augusztusában zajlik. A zene, a színház, az opera és a tánc legjobb előadóit hívják meg a világ minden tájáról. A rendezvény kiállításokat, beszélgetéseket és workshopokat foglal magában.

Festival participants
Festival participants © Pexels

Utcaszínházi dresszkód. Hogyan készüljünk egy fesztiválra? Néhány gyakorlati tipp

Mindenekelőtt lazán öltözzön, hogy a nap folyamán előadásról előadásra mozoghasson a város utcáin. A skót időjárás kiszámíthatatlan lehet, különösen augusztusban, ezért vigyen magával esőkabátot vagy esernyőt. Mindenképpen hozzon készpénzt. Az Edinburgh Fringe Fesztivál fellépőit hagyományosan csak a közönség adományaiból fizetik.

A fesztivál a városközpontban zajlik, így a legjobb gyalog vagy biciklivel (bőven van kerékpártároló) közlekedni. Tekintse meg az Edinburgh utcáin zajló előadások napi menetrendjét minden nap 10 órakor.

Performance at The Fringe
Performance at The Fringe © Wikipedia/Kim Traynor (CC BY-SA 3.0)

Időseknek és fiataloknak egyaránt. Mire kell még figyelnem a fesztivál ideje alatt?

A fesztivál ideje alatt gyakran buzdítják a közönséget, hogy közreműködjenek vagy segítsenek bemutatókban, trükkökben. Az utcai művészek kis díj ellenében megfestik portréját vagy karikatúráját, karkötőt vagy nyakláncot fűznek, vagy kifestik gyermeke arcát. A Fringe családi rendezvény – a szervezők arra biztatnak, hogy hozza el a gyermekeit is. Fontos azonban, hogy gyermeke rendelkezzen egy kártyával a szülei nevével és elérhetőségével, különösen, ha nem beszél angolul. Ez jól jöhet, ha elveszne a tömegben.

A szervezők azokra is tekintettel vannak, akiknek a zaj és a tömeg kihívást jelenthet. Ők napszemüveget, nyakpárnát, játékokat és fülvédőt tartalmazó hátizsákokat és szenzoros táskákat foglalhatnak.

Érezze a művészet szabadságát

Edinburgh 2023-as utcai színházfesztiválját augusztus 4. és 28. között tartják. Érdemes ez idő alatt Skóciába utaznia. Nem fogja megbánni. És ki tudja, talán elkapja az érzés, jelentkezik egy jövő évi előadásra, és akkor már Ön is fellép Edinburgh utcáin.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?