Az európaiak legkedveltebb nyári üdülési célpontjai közül Portugália átadja helyét más úti céloknak, mint például Görögország, Horvátország, Törökország és Egyiptom. De ez indokolt? Mindannyiunknak van olyan hely, ahová vissza akarunk térni. Algarve híres gyönyörű strandjairól, többek között ezért foglal el előkelő helyet a sok üdülési kalauz listáján.

Portugália déli régiója évente több mint 300 napsütéses napot garantál, mindezt ezüsttányéron, sziklákkal szegélyezett strandokkal, ízletes tenger gyümölcseivel és több mint négy tucat golfpályával. Üdvözöljük Algarvéban – a turisták, sportolók és a fotózás szerelmesei által kedvelt helyen.

Praia do Amado © AT Algarve
Praia do Amado © AT Algarve

Egy régió, amelyet az év bármely szakában érdemes meglátogatni

Az enyhe mediterrán éghajlat és a napsütéses időjárás kétségtelenül Algarve egyik legnagyobb értéke. Nyáron és télen is érdemes ellátogatni ide, amikor nincs annyi turista. Maga a régió sokszínű, így mindenki könnyen megtalálja itt a kedvenc helyét. Aki szereti a strandokat, turisztikai üdülőhelyeket, az válassza a délnyugati városok valamelyikét – amelyek kb. 200 km tengerparton osztoznak!

A homokos strandok ellentétben állnak a régió északi részén található hegyvonulatokkal – Serra de Monchique és Serra do Caldeirão. Algarve keleti részén síkabb terep, gazdag növényzettel rendelkező dűnék és elsősorban a turisták körében kevésbé ismert strandok találhatók. Paradicsom azoknak, akik szeretik a békésebb és csendesebb légkört.

Alley in Lagos © AT Algarve
© AT Algarve

Algarve ízletes helyi ételekkel is büszkélkedhet, amelyek főleg friss halból és tenger gyümölcseiből készülnek. Adjuk hozzá még a citrusfákat, a fügekerteket és a mandulalikőrt, amelyet desszertként mindenképpen érdemes kipróbálni! A városnézés szerelmesei is találnak maguknak valamit – a történelmi épületek mellett a régió híres szűk utcáiról és jellegzetes, fehérre meszelt házairól.

Ráadásul kevesen tudják, hogy Algarve a golfozók – kezdők és haladók egyaránt – mekkája. Több mint 4 tucat golfpálya áll az Ön rendelkezésére. Rangos nemzetközi versenyek zajlanak itt, és az Atlanti-óceánra, magas sziklákra, fügekertre vagy természeti parkra néző játéktér minden bizonnyal emlékezetes marad minden látogatónak!

Quinta do Lago © John Copland
Quinta do Lago © John Copland

Algarve nevezetességei – homokos strandok és magas sziklák

Ha egy algarvei képeslapot tartanánk a kezünkben, az nagy valószínűséggel a régió négy legnépszerűbb látnivalója egyikének fotója lenne: Praia da Marinha, Algar de Benagil, Praia da Rocha és Ponta da Piedade. Kezdjük Praia da Marinhával, a Lagoa melletti stranddal. A világ egyik legszebb strandjaként tartják számon – van még valami, amit mondanunk kellene? Menjünk le a lépcsőn a Marinha Beach felé.

Enyhén lejt a parti rész, a körülmények pedig alkalmasak a vízi sportokhoz, beleértve a búvárkodást is. A homokos tengerpart és a türkizkék víz kettősét tökéletesen kiegészítik a meleg színű magas sziklák. Az egyik szirtnek még egyedi M betű alakja is van. Sajnos a strand gyakran zsúfolt, így ha nem érzi magát kényelmesen, javasoljuk, hogy menjen a keleti végébe, hogy elérje a csendes Praia do Buracót.

Algar de Benagil © Bruno Carlos
Algar de Benagil © Bruno Carlos

Algar de Benagil az egyik legérdekesebb barlang a turisták számára. Bizonyára sokan jól ismerjük az utazási portálokon található fotókról a kilátást. A sárgás-narancssárga sziklák boltozatában jellegzetes lyuk van, ami keresztül a napsugarak a barlang belsejében lévő homokos, kis strandra hullanak. NE FELEDJE! A barlangba csak vízen lehet eljutni. Sok cég szervez hajókirándulást, lehet kajakot is bérelni. Fel lehet mászni a sziklákra és megcsodálni a barlangot felülről, de az túl magas ahhoz, hogy onnan be lehessen jutni.

Bay nearby Lagos © AT Algarve
Bay nearby Lagos © AT Algarve

A Praia da Rocha egy másik népszerű strand Algarvéban, szintén jól fejlett infrastruktúrával rendelkezik. Körülbelül 3 km-re van Portimão központjától. Széles, homokos és tökéletes pihenésre, valamint vízi vagy tengerparti sportok gyakorlására. Mivel Algarve régióban található, a strandot magas sziklák is körülveszik. Javasoljuk, hogy menjen el valamelyik kilátóhoz, például a mólóhoz.

Ponta de Piedade felől is gyönyörű kilátás nyílik. Ez Lagos egyik fő nevezetessége. A magas sziklaképződmények elérik a 20 méteres magasságot, és számos barlangot, illetve üreget rejtenek, amelyeket érdemes hajóval meglátogatni. A turisták megmászhatják a kilátókat, és fotót készíthetnek – minden bizonnyal emlékezetes élmény lesz!

The area of Portimao © AT Algarve
© AT Algarve

Bájos öblök és kevésbé ismert strandok

A népszerű és zsúfolt strandokon nem mindannyian tudunk pihenni, ezért jó lesz néhány helyet megemlíteni, amelyek ideális feltételeket biztosítanak számunkra a pihenéshez. Az Algarve turisztikai részén, Lagosban található Meia Praia figyelmet érdemel – kb. 5 km hosszú, ideális feltételeket garantál a vízi sportokhoz.

A Praia do Camilo egy strand, amelyhez számos falépcsőn lehet lemenni. Maga a strand kicsi, csendes és sziklákkal van körülvéve. Aljezurban és a környező strandokon (pl. Praia de Monte Clérigo) is kevesebb turista lesz. Ez a hely népszerű a szörfözés szerelmesei körében. A buja növényzettel borított sziklák többek között a Praia do Vale dos Homens területei.

Albufeira © AT Algarve
Albufeira © AT Algarve

A Praia da Falesia egy közel 6 km széles strand Albufeira városához közel. Bár népszerű hely, elsősorban a vörös és arany szikláknak köszönhetően, eldugott helyek is találhatók itt. Algarve keleti része szinte üres, érintetlen strandokból áll, ahol többnyire helyiek pihennek. Különös figyelmet érdemel például a homokba szorult horgonyairól híres Barril strand, vagy a dűnékben gazdag verdei strand.

Streets of Faro © AT Algarve
© AT Algarve

Algarve legérdekesebb városai

Algarve turisztikai városai közé tartozik Lagos a gyönyörű óvárosával és a Fortaleza do Ponta da Bandeira erőddel. Faro viszont a régió legnagyobb városa. Híres a Sé-katedrálisról és az Igreja do Carmói Koponya-kápolnáról. A közelben meglátogathatunk egy rózsaszín homlokzatú barokk palotát és egy gyönyörű kertet Estoyában. Érdemes kirándulni a Ria Formosára is.

Ez egy természeti park érintetlen természettel, és számos állatfaj otthona, beleértve a különféle madarakat is. A strandokkal rendelkező szigetek rendszere a csendes pihenés szerelmesének tetszeni fog. Portimão kiváló bázis. Egy halászati múlttal rendelkező város, amelyet egy régi konzervgyár múzeumában ismerhetünk meg. Végül a gyönyörű óvárosáról, fehérre meszelt házairól és kanyargós utcáiról híres Albufeira, ahol érdemes eltévedni. A városközpontból közvetlenül a tengerpartra (Praia dos Pescadores) lehet menni.

Marina in Faro © AT Algarve
© AT Algarve

Algarvénak számos városa és strandja van, amelyeket érdemes meglátogatni, de szavak vagy képek nem képesek teljes mértékben átadni hangulatukat és szépségüket. Aki egyszer ellátogat Algarvéba, minden bizonnyal újra vissza akar majd jönni.


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?