Minden évben a halottak napja környékén királylepkerajok özönlenek a mexikói Michoacan fenyőerdőibe. Csend és béke uralkodik, csak a turisták lelkes sóhajai hallatszanak.

A mexikói Pompás Királylepke  Bioszféra Rezervátum közepén vagyok, amely az UNESCO Világörökség része. Több mint 56 000 hektár erdő, oyamelekkel vagy mexikói fenyőkkel borított, feltűnő lejtőkön számos szentélyt alakítottak ki. Ezek a pompás királylepke templomai, egy olyan fajé, amelyet jelenleg a kihalás veszélye fenyeget.

A mexikói El Rosario Királylepke-rezervátum bejárata
A mexikói El Rosario Királylepke-rezervátum bejárata © Sylwester Oziemba

Ez egy utazás egy elvarázsolt erdőn keresztül. Ez a természeti csoda a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Vannak, akik szótlanul bámulják a pillangókat, míg mások felsóhajtanak örömükben. Aztán Juan a szájához teszi az ujjait, jelezve, hogy bármilyen zaj elriasztja a rovarokat.

Mindegyik csak fél gramm tömegű és rendkívül finom. És most képzelje el, hogy körülbelül 33 nap alatt négyezer kilométert repül át, hogy menedéket találjon a mexikói erdőkben Kanada és az Egyesült Államok téli hőmérséklete elől menekülve” – mondja Juan, a rezervátum kalauza.

Üdvözöljük Michoacanban, a kartellekkel, háborúval és avokádóültetvényekkel azonosított mexikói államban, ahol egy természeti csoda és a fél világ körüli epikus utazás története vár ránk.

Tervezze meg Mexikói utazását őszre!
Kilátás a Királylepke Bioszféra Rezervátumra Mexikóban
Kilátás a Királylepke Bioszféra Rezervátumra Mexikóban © Sylwester Oziemba

A lepkevándorlás jelensége

Valahol a Nagy-tavak régiójában, Kanada és az Egyesült Államok határán születtek, és szinte Mexikóig vándorolnak: e rendkívüli utazás során akár 100 mg-ot is felszednek. Amikor végre elérik Mexikót, általában november első napjaiban, elvesztik erejüket.

A lepkék több hónapig hibernálnak, csökkentik az anyagcsere- és légzési sebességüket, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot, felhasználva a szervezetükben az előző hónapok során felhalmozott energiatartalékokat. Éjszaka és a kora reggeli órákban királylepkék lógnak az oyamelek vagy szent fenyők ágairól.

Megtekintésük legjobb időpontja a reggel, amikor nagy fürtöket alkotnak az ágakon. És amikor a napsugarak melegíteni kezdik az erdőt, a lepkék élelem és víz keresésére indulnak: az egész terület ilyenkor úgy néz ki, mintha narancssárgára festették volna – ilyen színű a szárnyuk, amellyel kitartóan legyezik a levegőt.

A rezervátum ágain megtelepedő lepkék
A rezervátum ágain megtelepedő lepkék © shutterstock

Sok éven át rejtély volt a hely, ahol a lepkék hibernáltak. Ken Brugger és felesége, Catalina Aguado csak 1975-ben talált egy pillangót a mexikói Cerro Pelónban, amelyet kanadai tudósok jelöltek meg. A felfedezés nem jöhetett volna létre Fred Urquhart kanadai zoológus több éves gigászi munkája nélkül, aki 1940-ben kezdte kutatásait.

Ő és több ezer önkéntes lepkéket jelölt meg Kanadában és az Egyesült Államokban, majd hirdetéseket helyezett el amerikai és mexikói újságokban, és arra buzdította az embereket, hogy ellenőrizzék a pillangócímkéket. Catalina Aguadónak köszönhetően pedig tudjuk, hogy fáradságos útjuk 4000 km-es távot tesz ki. 1976-ban a nő a National Geographic címlapján jelent meg – természetesen egy fotón pózolt királylepkékkel körülvéve.

A királylepkék érkezésének pillanata
A királylepkék érkezésének pillanata © shutterstock

A tudósok ma már sokkal többet tudnak erről a különös fajról. Kanadában és az Egyesült Államokban évente négy-öt generáció királylepke születik: mindegyik 15-45 napig él.

De van egy különleges generáció, amely szeptemberben születik és kilenc hónapig él. Mexikóba vándorol, fenyőerdőkben hibernál, és tavasszal indul visszafelé. Néhány hónapos hibernáció után ennek az egyedülálló nemzedéknek a képviselői repülnek északra: először a hímek pusztulnak el, majd a nőstények, akiknek sikerül tojást rakni, és életet adni a következő generációknak. Belőlük nőnek ki és vándorolnak a következő nemzedékek a Nagy-tavak felé, míg végre vissza nem tér a tél, és a következő „kiválasztott nemzedék” átéli a világ egyik leghosszabb vándorlásának csodáját, dédszüleik nyomdokaiba lépve, akikkel sosem találkoztak.

A királylepkék és a halottak kapcsolatát szimbolizáló falfestmény
A királylepkék és a halottak kapcsolatát szimbolizáló falfestmény © Sylwester Oziemba

Pillangók, amelyek összekötik az élők és a holtak világát

„Őseink azt hitték, hogy a pillangók a halottak lelkei, akik évente egyszer, a halottak napja körül térnek vissza, hogy találkozzanak szeretteikkel és megnézzék, hogyan zajlik az életük” – mondja Juan idegenvezető, és a turisták egy része mosolyog magában. Kiderült, hogy a helyi őslakosok évezredek óta ünneplik a lepkék érkezését. Ám a gyarmatosítással és a katolicizmus Közép-Amerikába érkezésével ez a rendkívüli időszak új arcot öltött Mexikóban.

Ma mindenszentek napja kötelező minden Mexikón át vezető turista útvonalon. Ezért érdemes október végén elmenni Michoacanba, hogy egy csapásra két legyet üthessünk: megnézzük a lepkék rendkívüli érkezését a szentélyekbe, amikor – ahogy a helyiek szokták mondani – narancssárgába borul velük az ég, és egyúttal megismerjünk a katolikus hittel kapcsolatos egyéb látnivalókat.

Hagyományosan díszített temető Janitzio szigetén, Mexikóban
Hagyományosan díszített temető Janitzio szigetén, Mexikóban © shutterstock

Halottak napja Mexikóban

Janitzio szigetén a halottak napján a helyiek halászhajókon vízi felvonulást szerveznek, gyakran a meglátogatni kívánt elhunytról készült fényképekkel. Az eget gyertyák világítják meg, a levegőben cempaxóchitl virágok (hagyományosan a sírok díszítésére szolgálnak) és az elhunytak kedvenc ételeinek illata.

San Andrés Mixquic városában az ünnepségek csúcspontja az úgynevezett Alumbrada, amikor a főtemplomot körülvevő temetőt gyertyák ezrei világítják meg, és a levegő megtelik tömjén illatával. Egyedülálló élmény!

Ez nagyszerű alkalom a mindenszentek napjához kapcsolódó helyi hagyományok megfigyelésére Mexikóvárosban. Szinte minden temetőben összegyűlnek az emberek: lakomáznak, gyakran együtt énekelnek vagy imádkoznak elhunyt hozzátartozóikért, és gyakran előkerül a tequila is. A turisták a síró nő mögötti csatornákon haladnak át hagyományos trajineras csónakokon, megemlékezve a halálról, ahogyan az ősi prehispanikus kultúrák tették. Ez a xochimilcói síró nő előadása, amelyben a színészek újrajátsszák a mexikói kultúra leghíresebb legendáját, a „La lloronát”. Ez egy érdekes és egyedi esemény, bár az utóbbi években sokkal inkább a tömegturizmushoz kötődik.

Szinte minden hagyományos mexikói otthonban szokás az ajtó zárva tartása is. Ki tudja, talán a holtak lelke is berepül. Vagy csak királylepkék.

Királylepke kalapon, El Rosario Rezervátum
Királylepke kalapon, El Rosario Rezervátum © shutterstock

A pillangók veszítenek az éghajlati válság miatt

És bár a pillangók metaforikusan elhozzák a halottak lelkét, a való világban számos fenyegetéssel néznek szembe. A fajokat az országban 1993 óta figyelő Mexikói Világalap szerint állományuk évről évre csökken. Ezért tekintik őket veszélyeztetett fajnak.

Juan: – Az emberek azt mondják, hogy ennek a klímaválság és az időjárási szélsőségek az okai: hatalmas felhőszakadások, hosszan tartó szárazság, amellyel a pillangók találkoznak útjuk során. De az emberek állnak a válság mögött: betonozás a városokban, autópályák építése, vizes élőhelyek kiszárítása, a rovarok biztonságos menedék és élelem nélkül hagyása.

A lepke pusztulásának egyik fő oka a nagyüzemi mezőgazdaság fejlődése. Az Egyesült Államokban a füves területek – a rovarok természetes élőhelyei – elvesznek a kukorica, szójabab és más növények hatalmas ültetvényei miatt. A modern mezőgazdaságban a pillangók alapvető táplálékát, a selyemfüvet (Asclepia curassavica) levágják vagy növényvédő szerekkel kezelik. Amellett, hogy nektárforrásként szolgálnak a lepkék számára, a selyemfű virágai biztonsági hálót is nyújtanak. A bennük található méreganyagok emészthetetlenné teszik a pillangókat a természetes ragadozók számára, így nyugodtan utazhatnak egészen Mexikóig.

Az erdő eltűnése szintén komoly probléma Mexikóban. Az illegális fakitermelők, gyakran a drogkartellek szolgálatában, akik a fát az egyik legjövedelmezőbb és féllegális üzletüknek tekintik, kivágják az erdőt. Becslések szerint évente ötszáz hektár erdő pusztul el. Az avokádó népszerűsége az erdőirtásra is nagy hatással volt. Ez a Lengyelországban édes bogyónak is nevezett gyümölcs rendkívül népszerű mexikói exportcikké vált. Az ültetvények úgy nőnek ki, mint a gomba az eső után, és új területeket keresnek – különösen Michoacan államban, amely az avokádótermesztéshez ideális klímájáról híres.

Juan: – Ezért a felelős turizmus még fontosabb. Ha Mexikóba érkezik, vigyázzon ezekre a pillangókra. A jegyekért fizetett pénzének köszönhetően küzdhetünk a jövő generációiért. Ha Mexikóban van, érdemes segíteni a pillangókon. A turisták három legjobb szentélye az El Rosario és a Chincua Sierra Michoacan államban, valamint a közeli Ejido El Capulín Sanctuary Mexikó államban. Jó repülést!


Instagram

Egy konkrét helyet keres?