Calendar2023 hero1.jpg

A rutinos utazók tudják, hogy a következő évi utazásainkat érdemes már idén megtervezni, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a szabadnapjainkból és a rendelkezésre álló szabadságunkból.

A 2024-es esztendő ebből a szempontból különösen izgalmas lesz. A dátumokkal és az ünnepnapokkal ügyesen sakkozva sokkal több helyre eljuthatunk, mint azt elsőre gondolnánk.

Mikor menjünk szabadságra 2024-ben?

A hosszú hétvégék remek lehetőséget kínálnak arra, hogy elmenjünk egy néhány napos kiruccanásra, városlátogatásra, ezáltal kiszakadjunk a mindennapok taposómalmából. Ha pedig néhány napot hozzácsapunk az ilyen hosszú hétvégékhez, akkor máris lesz akár kilenc egybefüggő napunk, ami egy távolabbi úti célon eltöltött nyaralást is lehetővé tesz, anélkül, hogy túlságosan az éves szabadságunk terhére lenne. Magyarországon 2024-ben egyetlen ünnepnap sem esik hétvégére. Ennek is köszönhetően 4 háromnapos és 2 négynapos hosszú hétvége vár ránk, karácsonykor ráadásul hat egymást követő munkaszüneti napunk lesz!

© iStock

Március-április – húsvét Pugliában

A négynapos húsvéti hosszú hétvégéhez három napot hozzácsapva máris egyhetes szabadság áll rendelkezésére. Ez bőven elég arra, hogy felfedezze mondjuk Puglia szépségeit. Az olasz csizma sarkában ekkor már vacogás nélkül járhatja be Barit, a régió fővárosát, illetve a környező mesebeli városkákat. A térség híres a gasztronómiai különlegességeiről, a tenger gyümölcsei mellett kitűnő borokat is megkóstolhat.

Pugliá
Pugliá © iStock

Mikor tervezze húsvéti szabadságát?

Szabadság terhére: 3 nap (április 2–4.)
Egybefüggő szabadnapok: 7 nap (március 29. – április 4.)

Május – pünkösdölés Valenciában

Töltse a meghosszabbított pünkösdöt Spanyolország harmadik legnagyobb városában! A fapados repülővel közvetlen elérhető Valenciában elképesztő építészeti csodákat láthat. A művészetek és a tudományok városa elnevezésű komplexum futurisztikus épületekkel van tele, amelyek tövében mesterséges tavon csónakázhat. A város régebbi részein középkori, sőt ókori eredetű látnivalók várják. Ha jó levegőre vágyik, irány a Jardín del Túria, egy 8 km hosszú városi park, amely a Túria folyó egykori medrében fekszik. Az év ezen szakában akár már a tengerben is megmártózhat.

Valenciá
Valenciá © iStock

Mikor tervezze májusi szabadságát?

Szabadság terhére: 1 nap (május 21.)
Egybefüggő szabadnapok: 4 nap (május 18–21.)

Augusztus – töltse az államalapítás ünnepét a fővárosban

A nyár nemcsak a Balatonról és a strandolásról szól. Belföldi úti céloknál gyakran megfeledkezünk Budapestről, pedig logikusan végiggondolva a legtöbb látnivalót és érdekességet kínálja Magyarországon. Az augusztus 20-i négynapos hosszú hétvége önmagában is elegendő arra, hogy végigjárja a főváros nevezetességeit és kevésbé látogatott pontjait, nem kell külön szabadságot elpazarolnia. A program megkoronázásaként élvezze végig a Duna-partról a pazar audiovizuális élményt nyújtó budapesti tűzijátékot!

© iStock

Mikor tervezze augusztusi szabadságát?

Szabadság terhére: 0 nap
Egybefüggő szabadnapok: 4 nap (augusztus 17–20.)

Ősz – fedezze fel Portót és Lisszabont

Járja be a legnagyobb portugál városokat október végén, november elején. Ha a mindenszentekhez kapcsolódó hosszú hétvége előtt kivesz négy nap szabadságot, akkor kilenc napig kóborolhat az ibériai félsziget nyugati részén. Repüljön Portóba, ahol 3-4 napot is eltölthet. Egy napot rászánva közben egy bragai városnézés is belefér Portugália vallási központjában. Ezt követően vegye dél felé az irányt! Egy napot eltölthet a mesés fekvésű egyetemi városban, Coimbrában, majd továbbutazva délre eljut Lisszabonba. A portugál fővárosra szintén lesz 3-4 napja – annyi kell is rá –, így nem egy nagy rohanásból áll majd a 9 napos vakációja.

Lisabon
Lisabon © Jakub Sokołowski

Mikor tervezze őszi szabadságát?

Szabadság terhére: 4 nap (október 28–31.)
Egybefüggő szabadnapok: 9 nap (október 26. – november 3.)

Karácsony – egy hét Abu-Dzabiban

A 2024-es karácsonynak egy hatnapos „hosszú hétvégét” köszönhetünk, amely keddtől vasárnapig tart. Ha az ezt megelőző hétfőt kivesszük szabadságnak, akkor rögtön lesz egy újabb 9 napos szabadságunk. Ha már unja a hagyományos karácsonyozást, menjen melegebb éghajlatra, például az Egyesült Arab Emírségekbe.

Abu Dhabi
Abu Dhabi © iStock

Abu-Dzabiban ilyenkor is rövid ujjúban sétálhat, attól viszont nem kell tartania, hogy felforr az agyvize. Az Emírségek nem csak Dubaiból áll, a főváros Abu-Dzabi legalább akkora látványosság, mint híresebb szomszédja. Az iszlám klasszikus építészete és a modern felhőkarcolók jól megférnek egymás mellett, és lenyűgöző látványt biztosítanak.

Mikor tervezze karácsonyi szabadságát?Szabadság terhére: 1 nap (december 23.)
Egybefüggő szabadnapok: 9 nap (december 21–29.)


FAQ

Instagram

Egy konkrét helyet keres?